مشاهده نسخه کامل این صفحه

عمل بینی و بارداری

معمولاً انجام هیچ‌گونه عمل جراحی در دوران بارداری توصیه نمی‌شود زیرا ممکن است به جنین آسیب برسد. در حقیقت، انجام بیهوشی عمومی و هر نوع جراحی در دوران بارداری توصیه نمی‌شود و اکثر جراحان توافق دارند که انجام جراحی زیبایی بینی در دوران بارداری سلامت جنین را به خطر می‌اندازد. برای انجام عمل زیبایی بینی بهتر است چند ماه بعد از زایمان صبر کنید. به همین ترتیب، باردار شدن بلافاصله پس از جراحی زیبایی بینی ایمن نیست.

بارداری بعد از عمل بینی

بسیاری از جراحان معتقدند که بارداری بعد از عمل بینی، در روند بهبودی و نتیجه‌ی جراحی زیبایی بینی اختلالی ایجاد نمی‌کند و شما می‌توانید به محض قطع مصرف هر دارویی که پس از عمل بینی تجویز شده است، طبق توصیه پزشک متخصص زنان و زایمان باردار شوید. برخی دیگر از جراحان توصیه می‌کنند برای بارداری ۶ ماه پس از عمل بینی صبر کنید. البته زمان انتظار برای باردار شدن پس از جراحی زیبایی بینی به روند بهبود شما و داروهایی که مصرف می‌کنید بستگی دارد. جراحان جراحی زیبایی بینی به‌طورمعمول یک داروی آنتی بیوتیک و ضد درد تجویز می‌کنند. این دو، داروهای قدرتمندی هستند که هنگام تلاش برای باردار شدن نباید مصرف شوند. برای اینکه در امنیت باشید، قبل از شروع برنامه‌ریزی برای بارداری، مدتی پس از اتمام داروهای خود صبر کنید.

عوامل دیگری که برای بارداری بعد از عمل بینی باید در نظر گرفته شوند

بعد از عمل بینی علائمی خواهید داشت که بید از آن‌ها مواظبت کنید. این موضوع احتمالاً شما را از فکر بارداری بلافاصله پس از جراحی زیبایی بینی منصرف می‌کند. بعد از عمل بینی:

• بینی شما حساس است و ممکن است دردناک نیز باشد.
• ممکن است سردرد داشته باشید.
• برای خوابیدن باید سر خود را بالاتر بگذارید و به پهلو نخوابید.
• به علت وجود تامپون و اسپلینت احساس ناراحتی خواهید داشت.
• ممکن است نتوانید به راحتی نفس بکشید.
• برای چند هفته کبودی و تورم قابل توجهی در اطراف بینی و چشم‌ها مشاهده می‌شود.

شما می‌توانید چند ماه پس از زایمان جراحی زیبایی بینی انجام دهید به شرط اینکه از نظر جسمی و روحی برای انجام عمل آماده باشید. اگرچه بعد از عمل می‌توانید شیردهی انجام دهید اما به دلیل داروهای ضد دردی که مصرف می‌کنید بهتر است این کار را انجام ندهید و از قبل برای این مدت با استفاده از شیردوش شیر خود را ذخیره کنید.

اثر بارداری بر بینی عمل شده

اگر شما جراحی زیبایی بینی انجام داده‌اید و اکنون قصد بارداری دارید ممکن است این سؤال برای شما پیش بیاید که آیا بارداری روی نتیجه‌ی عمل بینی شما تأثیرگذار است یا خیر؟ در دوران بارداری به دلیل اینکه حجم خون افزایش پیدا می‌کند رگ‌ها نیز مقداری گشادتر می‌شوند و همچنین مقداری مایع از رگ‌ها خارج می‌شود. در ماه‌های آخر بارداری احتباس آب نیز مزید بر علت است. به صورت کلی تغییرات هورمونی در دوران بارداری نیز بر ایجاد ورم در صورت و بینی مؤثر است. مجموع این دلایل باعث می‌شود مخاط و دیواره‌ی بینی ضخیم‌تر شده و در بینی و سینوس‌ها تراکم و تورم ایجاد شود؛ بنابراین به ورم بینی در دوران بارداری امری طبیعی است و مدتی پس از زایمان از بین می‌رود. در صورتی که جراحی زیبایی بینی انجام داده‌اید ممکن است به دلیل ورم بارداری احساس گرفتگی در بینی و یا تنگی نفس داشته باشید. در این شرایط بهتر است به پزشک مراجعه کرده و به دنبال مراقبت‌های پزشکی باشید.

عمل بینی در دوران شیردهی

دو مسئله‌ی مهم درباره‌ی عمل بینی در دوران شیردهی وجود دارد. داروهایی که در زمان جراحی به شما داده می‌شوند و همچنین داروهایی که پس از جراحی برای کاهش درد یا ورم تجویز می‌شوند، می‌توانند از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل شده و عوارضی در پی داشته باشد. مورد دیگری که اهمیت دارد این است که بافت بینی تا مدتی پس از جراحی زیبایی بینی استحکام کافی ندارد و باید از آن محافظت شود. ممکن است با در آغوش گرفتن نوزاد به بینی ضربه وارد شود و نتیجه‌ی جراحی زیبایی را تحت تأثیر قرار دهد. توصیه‌ی پزشکان این است که اگر انجام عمل بینی اورژانسی نیست آن را تا بعد از دوران شیردهی به تعویق بیندازید. اگر در دوران شیردهی تصمیم به عمل بینی گرفتید بهتر است از قبل برای چند روز بعد از جراحی زیبایی بینی شیر خود را ذخیره کنید.

عمل بینی در دوران بارداری

به صورت کلی هیچ عمل جراحی غیر اورژانسی در دوران بارداری توصیه نمی‌شود زیرا استفاده از داروی بیهوشی و بی‌حس بر جنین اثر سو دارد. همچنین همان‌طور که گفتیم در این دوران به علت تغییرات هورمونی بینی دچار ورم می‌شود و از شکل طبیعی خود فاصله می‌گیرد و اگر جراحی زیبایی بینی روی آن انجام شود نتیجه مطابق انتظار نخواهد بود.

از بین رفتن ورم بینی عمل شده بعد از بارداری

تغییر در هورمون‌ها علاوه بر تغییرات فیزیولوژیکی که در بدن مادر به وجود می‌آورد، باعث تغییراتی در ظاهر نیز می‌شود. ورم در صورت، پلک‌ها، بینی، دست‌ها و پاها شایع است. در افرادی که قبلاً عمل بینی انجام داده‌اند ممکن است ورم بینی ناراحت کننده باشد و یا ممکن است تصور کنند این ورم دائمی است و بر نتیجه‌ی جراحی زیبایی بینیشان تأثیر گذاشته است؛ اما بهتر است به این نکته توجه کنید که این تغییرات علل هورمونی دارد و بعد از بارداری با از بین رفتن تغییرات هورمونی، اثرات آن نیز از بین می‌رود و بینی فرد به حالت طبیعی خود برمی‌گردد.

مشاوره‌ی عمل بینی و بارداری

برای بسیاری از خانم‌ها ارتباط بین بارداری و عمل بینی نگران کننده است. آن‌ها می‌خواهند بدانند چه مدت بعد از عمل بینی می‌توانند برای بارداری اقدام کنند؟ آیا بارداری بر نتیجه‌ی جراحی زیبایی بینی تأثیر می‌گذارد؟ چه مدت پس زایمان می‌توانند عمل بینی انجام دهند؟ و بسیاری سؤالات دیگر که ممکن است برای خانم‌ها باعث نگرانی باشد. اگر شما در سنی هستید که ممکن است بخواهید برای بارداری اقدام کنید بهتر است حتماً در جلسه‌ی مشاوره با جراح زیبایی خود این مسئله را مطرح کنید و نظر او را بپرسید. در جلسه‌ی مشاوره با جراح زیبایی کاملاً صادقانه نگرانی‌ها و پرسش‌های خود را مطرح کنید و برای رسیدن به بهترین نتیجه با جراح خود همکاری کنید.


نکات مرتبط با عمل بینی و بارداری

مراقبت‌های بعد از عمل بینی

• در روزهای اول بعد از جراحی از مصرف غذاهای سفت که نیاز به جویدن زیاد دارد، پرهیز کنید. سعی کنید که غذاهای پخته شده مصرف کنید. مصرف آبمیوه‌های طبیعی و میوه‌هایی نظیر آناناس و پاپایا به کاهش ورم بینی و تسریع بهبود زخم‌ها کمک می‌کند.
• استفاده از کمپرس‌های یخ در اطراف بینی برای کاهش ورم بسیار کمک کننده است. کمپرس یخ را نباید به صورت مستقیم روی بینی قرار داد چرا که ممکن است سبب جابه‌جایی بافت‌های بینی شود.
• استفاده از چسب تا سه هفته بعد از عمل در کاهش ورم بینی نقش به سزایی دارد و بعد از آن تنها به منظور هشدار به دیگران استفاده می‌شود.
• تا یک ماه بعد از عمل بینی از انجام فعالیت‌هایی مانند بلند کردن اجسام سنگین، ورزش‌های سخت و خم شدن زیاد اجتناب کنید، زیرا این فعالیت‌ها موجب هجوم خون به بافت‌های بدن شما می‌شود. بر خلاف موارد ذکر شده پیاده روی بعد از جراحی می‌تواند مفید باشد و سبب افزایش گردش خون در بدن شما شود که این موضوع نیز روند بهبودی بعد از عمل را سرعت می‌بخشد.
• سعی کنید طاق باز بخوابید و سر خود را اندکی بالاتر از بدن خود قرار دهید؛ اغلب زاویه 30 درجه به این منظور توصیه می‌شود.
• داروهای تجویز شده را طبق دستور پزشکتان مصرف کنید.
• تا زمانی که اسپیلنت بر بینی شما قرار دارد نباید به آن آب بخورد و خیس شود. بعد از برداشتن اسپیلنت می‌توانید با مشورت پزشکتان حمام کنید.
• تا دو ماه بعد از عمل از عینک طبی و یا آفتابی استفاده نکنید.
• ماساژ بینی می‌تواند در کاهش ورم بینی موثر باشد. تا دو ماه بعد از جراحی پیشنهاد می‌شود که این کار مطابق دستورالعمل پزشک انجام شود.

هزینه های جراحی بینی

هزینه قبل از عمل:

هزینه ویزیت جراح
هزینه عکس آتلیه یا عکس سه بعدی
هزینه آزمایش‌های لازم

هزینه جراحی:

هزینه دستمزد جراح
هزینه کلینیک و بیمارستان

هزینه‌ بعد از عمل:

هزینه مواد غذایی مفید بعد از جراحی
هزینه دارو‌های تجویز شده

عوارض عمل بینی

عوارض عمومی عمل جراحی بینی

عوارض عمومی معمولا در همه افراد بعد از عمل بینی ایجاد می‌شود اما شدت آن‌ها بسته به مهارت جراح، شرایط فرد و میزان رعایت دستورالعمل‌های پزشک توسط بیمار، می‌تواند متفاوت باشد.

درد

بعد از جراحی بینی با توجه به این که بافت غضروفی و استخوانی بینی اصلاح می‌شود، بیمار ممکن است احساس درد داشته باشد که بسیار خفیف است و با داروهای مسکن ضعیف که نیاز به نسخه نیز ندارند، برطرف می‌شود.

ورم

معمولا در روزهای اول بعد از جراحی اطراف چشم و بینی متورم می‌شود که شدت آن در افراد مختلف متفاوت است. این ورم بعد از 2 هفته به میزان قابل توجهی کاهش می‌یابد. البته لازم به ذکر است که استفاده از کمپرس آب سرد در تسریع روند بهبودی می‌تواند بسیار موثر باشد.

کبودی

کبودی اطراف چشم بعد از جراحی غالبا دیده می‌شود که طبیعی است و جای نگرانی ندارد. رژیم غذایی مناسب و مصرف آب میوه‌های طبیعی در کاهش آن نقش موثری دارد. کبودی بعد از عمل معمولا بعد از چند روز برطرف خواهد شد.

ترشحات خونی

معمولا در چند روز اول بعد از جراحی ممکن است ترشحات خونی و خون‌ریزی اندکی از ناحیه بینی داشته باشید که جای نگرانی ندارد، اما در صورتی که خونریزی شدید شود، به پزشک خود اطلاع دهید.

گرفتگی بینی

ممکن است بعد از عمل بیمار احساس گرفتگی در بینی خود داشته باشد که نباید برای برطرف شدن آن تلاش کند، چراکه ممکن است به بینی خود آسیب وارد کند. شست و شو بینی و استفاده از سرم در برطرف شدن این احساس می‌تواند کمک کننده باشد.

مشکلات تنفسی

در گذشته به دلیل حذف بافت‌های بینی و آسیب‌های مخاطی، ایجاد مشکلات تنفسی در بیماران بعد از عمل شایع بود. اما امروزه با استفاده از تکنیک‌های جدید و اصلاح و تقویت بافت‌ها به جای حذف، بروز این گونه مشکلات به حداقل رسیده است.

عوارض خاص عمل جراحی بینی

عوارض خاص عمل بینی در شرایط نادر و اغلب در افرادی که بیماری زمینه‌ای دارند بروز می‌کند و شامل موارد زیر است:

سینوزیت

این عارضه در نتیجه التهاب سینوس‌ها ایجاد می‌شود که سبب تغییر صدا، افزایش ترشح مخاط و کاهش حس بویایی به میزان اندک می‌شود.

خونریزی

این عارضه معمولا در اشخاصی ایجاد می‌شود که دچار مشکلات انعقادی هستند و داروهای خاصی مصرف می‌کنند.

عفونت

در صورتی که بیمار پس از جراحی بینی، داروهای تجویز شده را به درستی مصرف نکند، ممکن است دچار عفونت شود و در صورتی که عفونت با شست و شو و مصرف دارو برطرف نشود، سبب ایجاد چسبندگی در بینی خواهد شد.

واکنش به بیهوشی

در صورتی که بیمار دچار بیماری زمینه‌ای خاص باشد یا قبل از جراحی مصرف دخانیات را قطع نکند و یا از مواد بیهوشی مرغوب برای بیهوشی استفاده نشود، فرد ممکن است دچار عوارض زیر شود:

- حالت تهوع
- واکنش آلرژیک
- افزایش فشار و ضربان قلب

 
مشاوره تلفنی