جراحی فک به دلایل مختلفی انجام میشود. در بعضی موارد اشخاص به منظور زیبایی بیشتر و اصلاح مشکلات ظاهری چهرهشان برای این جراحی اقدام میکنند. در بعضی موارد دیگر مشکلات مادرزادی، بیماریهای پاتولوژیک، سرطان، تروما و یا تصادف باعث میشود که قسمتی از بافت صورت آسیب ببیند و فرد برای اصلاح آن مجبور به انجام جراحی فک شود.
روشهای مختلفی برای جراحی فک وجود دارد. در یک روش، جراح، تغییرات مد نظر خود را بر استخوان فک بیمار اعمال میکند. در روش دیگر ممکن است از پروتز برای اعمال تغییرات استفاده شود.
از مشکلات جراحی زیبایی فک میتوان به این موضوع اشاره کرد که بیمار نمیداند چهره بعد از عملش چه شکل خواهد شد و آیا تغییرات وی به اندازهای خواهد بود که ارزش تحمل درد و صرف وقت و هزینه را داشته باشد. همچنین در جراحی فک با پروتز، سازگاری و انطباق پروتز با منطقه آسیب دیده بسیار مشکل است و جراح زمان زیادی را برای این کار باید سپری کند.
اسکن سه بعدی و جراحی فک
استفاده از روش مکمل اسکن سه بعدی برای جراحی فک بسیار کمک کننده است. در این روش قبل از جراحی، چهره بیمار اسکن سه بعدی میشود و در جلسه مشاوره در حضور پزشک، بیمار و متخصصین طراحی، چهره بعد از عمل بیمار برای وی ترسیم میشود. همچنین بیمار به راحتی میتواند نظرات خود را به پزشک منتقل کند و بعد از امکان سنجی توسط پزشک، به کمک متخصص طراحی، تغییرات دلخواه را بر طراحی چهره خود اعمال نماید.
در مرحله بعد، حین عمل جراحی، طراحی نهایی چهره متقاضی توسط مانیتور به پزشک نشان داده خواهد شد تا پزشک با توجه به آن تغییرات مورد نظر را اعمال کند.
در جراحی فک با پروتز بر اساس عکس سه بعدی گرفته شده و طراحی نهایی، مهندسین طراح طب، بهترین شکل پروتز را برای بیمار در میآورند و به وسیله پرینتر سه بعدی ماکت آن را تولید میکنند. همچنین مش ساخته شده به منظور تطابق با پروتز بر اساس ماکت طراحی شده، شکل داده میشود.
پزشک با توجه به ماکت طراحی شده میتواند متوجه شود که کدام پروتز برای بیمار مناسبتر است و همچنین چه تغییراتی باید روی پروتز انجام دهد که آن را به فرم ایدهآل تبدیل کند. در این روش کار جراح بسیار راحتتر میشود و سرعت عمل وی در حین جراحی بالا میرود. همچنین با استفاده از این تکنولوژی مدرن، اشتباهات جراحی به حداقل میرسد.
نمونهای از مش که برای بیمار استفاده شده، در شکل زیر قابل مشاهده است.