آناتومی بدن خانم ها و آقایان مانند آناتومی بینی از نظر ساختار در بخش عضلانی و استخوانها بسیار متفاوت است و این تفاوتها از بدو تولد نمایان و مشخص میشود. البته بدن خانمها و آقایان از نظر تعداد استخوان با هم برابر و هر کدام دارای 206 استخوان میباشد. رشد استخوان در خانمها تا هجده سالگی و در آقایان تا بیست و یک سالگی ادامه دارد. همچنین عضلات خانمها و آقایان با یکدیگر برابر است و فقط از نظر سایز استخوانها با هم تفاوت دارند.
در این مقاله به تفاوت آناتومی بینی خانم ها و آقایان پرداخته شده که در بخشهای سخت و استخوانی و بخش نرم بینی قابل بررسی خواهد بود. در تعریف آناتومی به اختصار باید گفت که این علم توصیف یا تشریح یک ساختار است، از راه جدا کردن تکههای مختلفی که بر هم سوار شده و آن ساختار را ساخته؛ در واقع میتوان گفت آناتومی همان کالبد شناسی است.
حال سوالی که مطرح میشود این است که تفاوت آناتومی بینی در مردان و زنان شامل کدام موارد است؟
- آناتومی بینی در ناحیه پوست در آقایان بر اساس طبیعت فیزیکی، نسبت به خانمها ضخیمتر است که این مسئله را میتوان با لمس کردن بینی خانمها و آقایان با دست و به صورت فیزیکی حس کرد. البته این تفاوت در ضخامت پوست بینی، دلیل اصلی برای زمختتر بودن بینی آقایان نمی باشد هر چند که بی تاثیر نیز نیست؛ دلیل اصلی و عمده این قضیه تفاوت در اسکلت بینی خانمها و آقایان است.
- اسکلت بینی در آقایان همان طور که از ظاهر بینی نیز پیداست در قیاس با خانمها قویتر و محکمتر است و این موضوع ارتباط مستقیم با سیستم هورمونی بدن آنها دارد. به این صورت که ما این تفاوت را علاوه بر استخوان بینی در کل استخوانهای بدن آقایان نسبت به خانمها میبینیم و بینی نیز از این مسئله مستثنا نیست. همان طور که در پاراگراف قبلی نیز بیان شد، تفاوت آناتومی بینی در استخوان خانمها نسبت به آقایان باعث ظریفتر دیده شدن بینی خانمها میشود. از دلایل دیگر تفاوت آناتومی بینی خانم ها و آقایان میتوان به شکل استخوانهای بینی نیز اشاره کرد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
- آناتومی بینی خانم ها نسبت به آقایان در بخش استخوان دارای برجستگیهای کمتری است و از هارمونی و ظرافت بیشتری برخوردار است. از نظر طول استخوان، بینی خانمها کوتاهتر از آقایان است و دلیل این موضوع تفاوت زاویه استخوان بینی با پیشانی در آقایان نسبت به خانمها میباشد.
- از دیگر تفاوتهای آناتومی بینی میتوان به تفاوت آناتومی بینی گوشتی و استخوانی اشاره کرد که در خانمها و آقایان مشترک است؛ به این صورت که در هر دو جنسیت این مسئله وجود دارد. بینیهای گوشتی دارای پوست ضخیم و اسکلت ضعیف هستند، در اطراف سوراخهای بینی غدد چربی بیشتری وجود دارد و نوک بینی غالبا گرد است، اما بینیهای استخوانی دارای پوست نازک و اسکلت و غضروف محکم میباشند.
دلیل اصلی تفاوت آناتومی بینی خانم ها و آقایان
یک مطالعه جدید از دانشگاه آیووا نشان میدهد که بینی آقایان حدود ۱۰ درصد بزرگتر از بینی خانمها است. محققان ذکر میکنند که مردان به طور کلی نیاز به اکسیژن بیشتری برای رشد و نگهداری بافتهای بدنشان دارند و بینی بزرگتر به معنای اکسیژن بیشتر است. این یکی از تفاوتهای مهم در آناتومی بینی خانم ها و آقایان میباشد.
دانشپژوهان دانشگاه آیووا بیان میکنند که مردان به طور کلی دارای توده عضلانی بدون چربی بیشتری هستند که برای رشد، حفظ و نگهداری آن به اکسیژن بیشتری نیاز است.
اندازه بدن خانمها و آقایان در دوران رشد افزایش پیدا میکند، اما بر اساس شواهد ناحیه تنفسی در آقایان رشد بیشتری خواهد داشت. به گفته دانشمندان تفاوت اندازه بینی زنان و مردان از سن ۱۱ سالگی یعنی از زمان آغاز بلوغ شروع خواهد شد.
از نظر فیزیولوژیکی باید گفت مردان از آغاز دوران بلوغ رشد بیشتری را در توده ماهیچهای بدون چربی خود تجربه میکنند، این در حالی است که در زنان هم زمان توده چربی بیشتری رشد میکند. دانشمندان معتقدند این الگو سبب تغییر در متغیرهای پر انرژی مانند میزان مصرف اکسیژن، نرخ سوخت و ساز پایه و نیاز روزانه به انرژی در طول روز خواهد شد.
این پژوهشگران میگویند در انسانهای امروزی بینی کوچک شده است زیرا بدن ما نسبت به اجدادمان به اکسیژن کمتری نیاز دارد. همچنین به این دلیل قفسه سینه و ریهها نیز در انسانهای مدرن کوچکتر شده است. در پایان باید گفت تفاوت آناتومی بینی در خانم ها و آقایان یک بحث مفصل و تخصصی بوده و در این نوشتار سعی شد گزیدههایی از آن بیان شود.
نکات مرتبط با تفاوت آناتومی بینی خانم ها و آقایان
انواع روش عمل بینی
1. روش جراحی باز بینی
2. روش جراحی بسته بینی
روش جراحی باز بینی
در این روش برای تغییر شکل ظاهری بینی (جراحی زیبایی بینی) از عمل جراحی رینوپلاستی (Rhinoplasty) که یک عملیات برای تغییر شکل یا اندازه بینی و یا برای مشکلات تنفسی مانند پولیپ، سینوس و ... می باشد استفاده میگردد؛ این عمل توسط متخصصین گوش و حلق و بینی انجام می شود؛ در این روش با برش بسیار کوچکی در ناحیه کولوملا دو سوراخ بینی را از هم جدا میسازند. در این روش میتوان تمام پوست بینی را از قسمت غضروف و استخوان بالاتر کشید و تمام آنچه را که در درون بینی وجود دارد، دید. این تکنیک رینوپلاستی باز یا رینوپلاستی خارجی نامیده میشود.
روش جراحی بسته بینی
روش جراحی بسته بینی از طریق سوراخهای بینی در داخل بینی انجام میشود؛ جراح در زیر پوست و روی برآمدگی بینی سوراخی ایجاد میکند. اصطلاحاً به این روش جراحی سرپایی می گویند.
کدام متد جراحی بینی بهتر است
این که کدام روش بهتر است کاملا بستگی به شرایط بیمار و مهارت پزشک دارد و اساسا بهتر است به جای اینکه بپرسیم کدام روش بهتر است بپرسیم کدام روش مناسبتر است. بعضی پزشکها در روش رینوپلاستی بسته تبحر بیشتری دارند تا روش باز و بعضی دیگر بلعکس. از طرفی ممکن است شرایط بینی شما به گونهای باشد که یک روش برای شما مناسبتر از روش دیگر باشد، اما به هر حال دست بیمار برای انتخاب روش باز است و مطلوب بودن جراحی زیبایی شما بیش از هر چیزی به تبحر و تسلط جراح در آن روش جراحی بستگی دارد. میتوان گفت که هم در میان جراحان و هم مراجعین روش باز بیشتر مورد استقبال قرار گرفته است و استفاده از این روش رو به گسترش است.
قالب کنترلی
مهندسین طراح طب بر اساس طراحی سه بعدی و آنالیز تغییرات بینی، ابزار دقیقی را برای کنترل روند جراحی به منظور رسیدن به فرم دلخواه متقاضی، به عنوان قالب کنترلی، طراحی کرده و با جدیدترین پرینترهای سه بعدی آن را میسازند.
این ابزار به جراح این امکان را میدهد تا در حین جراحی، فرم بینی را با آن چک کند. اگر قالب بر روی بینی کاملا منطبق نشود، جراح باید تغییراتی را اعمال کند تا بتواند به فرم مورد نظر و طراحی شده، دست یابد. به عبارت دیگر، پایان زمان جراحی، زمانی است که قالب کنترلی به طور کامل بر روی بینی قرار بگیرد.
بنابراین با استفاده از این ابزار (قالبهای کنترلی)، نگرانی متقاضی جراحی بینی بر طرف خواهد شد که جراح چگونه میتواند به فرم ایده آل و طراحی شده برسد.
قالبهای کنترلی برای انواع بینیها (گوشتی، استخوانی، ترمیم بینی، انحراف بینی و ...) کاربرد دارد و هر قالب مختص به فرم طراحی شده همان فرد میباشد و برای فرد دیگری کاربرد ندارد.
هنگامی که قالب کنترلی یا همان قالب بینی طراحی شده متقاضی ساخته میشود، در روز جراحی به همراه اطلاعات جراحی و عکسهای دو بعدی فرد، به کلینیک جراحی ارسال میگردد؛ از آن رو عکس و تصاویر سه بعدی و یا تصاویر اسکن سه بعدی به همراه آنالیز دقیق تغییرات بینی در بورد اتاق عمل نصب میگردد. بنابراین با استفاده از این تکنولوژی، جراح با استفاده از ابزار دقیقی که بر اساس طراحی و سلیقه متقاضی ساخته شده است، جراحی خود را انجام می دهد. این امر توانسته است خطای جراحی را به حد بسیار زیادی کاهش دهد. بنابراین با افزایش دقت جراحی، رضایت متقاضیان جراحی بینی از نتیجه جراحی به صورت چشمگیری افزایش یافته است.
قالب کنترلی؛ طراحی مهندسی
زمانی که طراحی سه بعدی توسط جراح و متقاضی جراحی بینی انجام میشود، فایل طراحی توسط واحد طراحی و مهندسی طراح طب مورد بررسی دقیق مهندسی قرار میگیرد. مهندسان خبره طراح طب با استفاده از دقیقترین نرم افزارهای طراحی مهندسی با دقت بسیار بالایی در حد صدم میلیمتر، قالبهای بینی را طراحی میکنند.
برای کنترل فرم بینی سه نوع قالب بینی طراحی و ساخته میشود که در ادامه کاربرد هر یک از آنها ذکر شده است. اما قالبهای کنترلی یا ماکتهای پیش ساخته بینی چگونه و با چه دقتی ساخته میشوند؟
قالب بینی یا همان قالب کنترلی بعد از طراحی توسط تیم فنی، با استفاده از جدیدترین تکنولوژی پرینترهای سه بعدی با بالاترین دقت ممکن ساخته میشوند. بنابراین طراحی و ساخت قالبهای کنترلی به صورت منحصر به فرد برای هر مراجعه کننده انجام میشود.