مشاهده نسخه کامل این صفحه

برطرف کردن مشکلات تنفسی با عمل جراحی بینی

مشکلات تنفسی می‌تواند برای افراد بسیار اذیت کننده باشد و به همین خاطر کسانی که درگیر آن هستند، برای برطرف کردن مشکلشان حداقل یک بار به پزشک مراجعه کرده‌اند. زمانی که مخروط تنفسی شما کوچک باشد یا از آن بدتر موانعی مسیر تنفسی را مسدود کند، بسیار حائز اهمیت است که به پزشک مراجعه کرده و تغییرات لازم برای اصلاح مسیر تنفسی، ریه و سایر نواحی انجام شود. برای بسیاری از افراد مشکلات تنفسی به دلیل ایراداتی که در بینی وجود دارد، ایجاد می‌شود. خوشبختانه مشکلات بینی غالبا قابل حل است و جای نگرانی ندارد.

در این مقاله در خصوص انواع مشکلات تنفسی و برطرف کردن آن‌ها حین عمل جراحی بینی صحبت شده است.

انحراف تیغه بینی

در اکثر موارد مخروط تنفسی اگر مسبب اصلی مشکلات تنفسی نباشد، مرتبط با بخشی از آن مشکلات است. در بعضی موارد کوچک بودن مخروط تنفسی در یک یا هر دو سمت سبب می‌شود که اکسیژن کافی وارد بینی نشود. در موارد دیگر انحراف تیغه بینی سبب مسدود شدن یک یا هر دو مسیر تنفسی می‌شود. انحراف تیغه بینی زمانی ایجاد می‌شود که لایه غضروفی در وسط بینی که سبب جدا شدن دو راه تنفسی می‌شود، از وسط منحرف شود. زمانی که تیغه بینی بر اثر ضربه یا به دلایل معمول منحرف شود، مسیر مخروط تنفسی بسته شده و تنفس از طریق یک یا هر دو سوراخ بینی مشکل می‌شود. آپنه در خواب یکی از عوارض شایع انحراف تیغه بینی است که سبب می‌شود فرد در خواب برای مدتی نتواند تنفس کند. انحراف تیغه بینی به وسیله نوعی عمل بینی که سپتوپلاستی نامیده می‌شود، قابل درمان است. گاهی سپتوپلاستی به همراه عمل زیبایی بینی یا رینوپلاستی انجام شده که در این حالت به آن سپتورینوپلاستی گفته می‌شود.

مشکلات تنفسی دیگر

علاوه بر مشکلات ذکر شده ایرادات دیگری نیز ممکن است درون بینی ایجاد شود که عملکرد تنفسی آن را تحت تاثیر قرار دهد. این موارد معمولا شیوع کمتری نسبت به موارد گفته شده در بالا دارد. یکی از این موارد، بزرگی شاخک‌های بینی است. شاخک‌های بینی که به آن‌ها توربین نیز گفته می‌شود هوای درون بینی را مرطوب می‌کنند و در پاسخ به ویروس، آلرژی و محرک‌های دیگر که در محیط وجود دارد، متورم می‌شوند. زمانی که این شاخک‌ها متورم شوند، تازه اغلب مردم متوجه حضور آن‌ها می‌شوند. این تورم معمولا شب هنگام خواب افزایش پیدا می‌کند. افزایش حجم این شاخک‌ها به دلیل سرماخوردگی یا آلرژی سبب می‌شود که افراد مبتلا از سمتی از بینی که به بالشت نزدیک‌تر است به سختی نفس بکشند که به همین دلیل این افراد هنگام خواب چندین بار جابه‌جا می‌شوند. زمانی که بزرگ شدن شاخک‌های بینی از کنترل خارج شده و به یک مشکل حاد تبدیل شود، برای برطرف کردن آن نیاز به انجام جراحی می‌باشد. البته روش‌های دیگری نیز برای درمان بزرگی شاخک‌های بینی وجود دارد، اما معمولا جراحی در اکثر بیماران نتیجه بهتری ایجاد می‌کند.

در موارد دیگر ضربه به بینی سبب ایجاد مشکلات جدی برای تنفس می‌شود. همان طور که گفته شد وارد شدن ضربه و آسیب به بینی می‌تواند سبب انحراف تیغه بینی شود اما علاوه بر آن بسته به شدت آسیب وارد شده ممکن است لخته خونی به وجود آید و در غضروف بین دو سوراخ بینی پنهان شود و قابل تشخیص نیز نباشد. در این شرایط لخته ایجاد شده سبب فرسوده شدن غضروف بینی شده و به بافت‌های اطراف آسیب وارد می‌کند که در نتیجه آن بینی زینی شکل شده به این معنی که پل بینی دچار فروریختگی می‌شود. این عارضه بسیار جدی است و لازم است که در سریع‌ترین زمان ممکن درمان شود. در این شرایط مشاوره با یک فرد متخصص و بررسی لزوم جراحی پلاستیک ضروری است.

از دیگر ایرادات بینی که می‌تواند بر تنفس تاثیر بگذارد پولیپ است. پولیپ بینی زائد‌ه‌ای غیر سرطانی و شبیه به خوشه انگور یا قطره اشک می‌باشد که درون مخروط بینی بر اثر تورم مخاط ایجاد می‌شود. هنوز به طور کامل علت تورم مخاط بینی و تشکیل پولیپ مشخص نشده، اما عفونت‌های مزمن، آلرژی و حساسیت از دلایل احتمالی آن می‌باشد. در صورتی که درمان دارویی برای برطرف کردن پولیپ پاسخگو نباشد، نیاز به انجام جراحی بینی می‌باشد.

عمل جراحی بینی

شاید باورتان نشود اما عمل جراحی بینی می‌تواند سبب بهبود چشم‌گیر عملکرد تنفسی بینی شود. البته مشکلات تنفسی که در نتیجه اختلال در قفسه سینه یا ریه ایجاد شده، با این جراحی قابل درمان نیست. عمل جراحی بینی می‌تواند شامل تغییر شکل کل بینی یا اصلاح بخشی از آن نظیر مخروط تنفسی باشد. شما می‌توانید در خصوص تغییرات مد نظرتان در جلسه مشاوره با جراح مربوطه صحبت کنید.

عمل جراحی بینی به دو روش بسته و باز قابل انجام است. در روش بسته جراح از طریق برش‌هایی که درون سوراخ بینی ایجاد می‌کند، به ساختارهای بینی دسترسی پیدا کرده و تغییرات مد نظر خود را اعمال می‌کند. در این روش هیچ‌گونه برش خارجی و قابل مشاهده ایجاد نمی‌شود. اما در روش باز علاوه بر برش‌هایی که درون سوراخ بینی زده می‌شود، یک برش نیز در ناحیه کلوملا بین دو سوراخ بینی زده شده که از طریق آن پوشت بینی بالا رفته و جراح قادر به مشاهده ساختارهای زیرین بینی خواهد بود. هر کدام از روش‌های بسته و باز مزایا و معایب خود را داشته که بسته به نوع بینی و تغییرات درخواستی بنا به صلاح دید پزشک یکی از آن‌ها انتخاب می‌شود.

بعد از انجام عمل جراحی بینی راحت‌تر نفس بکشید

بسیاری از افراد تصور می‌کنند که عمل جراحی بینی تنها باعث می‌شود که ظاهر متفاوتی داشته باشید، اما باید گفت که این جراحی سبب بهبود عملکرد بینی نیز می‌شود. دلایل بسیاری برای انجام عمل جراحی بینی وجود دارد که بعضی از آن‌ها دلایل پزشکی می‌باشند. فرم و عملکرد بینی هر دو در کنار هم حائز اهمیت است چرا که اکسیژن از طریق بینی به ریه و توسط جریان خون به سایر اندام‌های بدن می‌رود. مشکلات مادرزادی یا جراحات وارد شده به بینی می‌تواند در عملکرد آن مشکلات جدی ایجاد نماید. اجازه ندهید که کیفیت زندگی‌تان به خاطر مشکلاتی که به راحتی قابل درمان است، از بین برود.


نکات مرتبط با برطرف کردن مشکلات تنفسی با عمل جراحی بینی

علت ایجاد سینوزیت

مخاطی که از طریق سینوس تولید و ترشح می‌شود به واسطه کانال‌های کوچکی به بینی انتقال می‌یابد. در سینوزیت، کانال‌های ذکر شده بسته خواهند شد زیرا پوشش‌های سینوسی دچار التهاب می‌شوند. سینوزیت حاد اغلب در نتیجه سرماخوردگی ایجاد می‌شود و یک عفونت ویروسی است. در موارد نادری عفونت باکتریایی ممکن است این بیماری را ایجاد کند.

انحراف بینی

تیغه بینی، در حالت طبیعی حفره بینی را به دو راه مساوی تقسیم می‌کند. تقسیم فضای حفره بینی به این دلیل است که در صورت یکی بودن آن گردش هوای ایجاد شده ممکن است مانع از تنفس بهینه شود. همچنین دو قسمت بودن راه تنفسی از انتقال عفونت از یک سمت به سمت دیگر جلوگیری می‌کند.

زمانی که انحراف بینی ایجاد می‌شود، تیغه بینی منحرف شده و راه تنفسی در یک سمت بسته‌تر از سمت دیگر می‌شود که این موضوع در عملکرد بینی اختلال ایجاد کرده و سبب بروز مشکلات مربوطه می‌شود.

 
مشاوره تلفنی