برخی از افراد هنگامی که دچار استرس، ناراحتی و یا تب میشوند، زخم کوچکی بر روی لبهایشان به وجود میآید که به اصطلاح به آن تبخال میگویند. تبخال یک عفونت ویروسی است که هر چند وقت یک بار عود کرده و فرد مبتلا شده را درگیر میکند.
هدف از نگارش این مقاله بررسی علت ایجاد تبخال و راههای پیشگیری از آن در ارتباط با عمل بینی میباشد.
عامل ایجاد تبخال
تبخال در ناحیه لب و دهان، در نتیجه عفونت با ویروس هرپس سیمپلکس نوع یک ایجاد میشود. انواع دیگر این ویروس میتوانند در سایر نواحی بدن تبخال ایجاد کنند. لازم به ذکر است که این ویروس ممکن است در بدن بسیاری از افراد به شکل پنهان وجود داشته باشد، اما تنها در بعضی افراد میتواند عارضه ایجاد کند.
این ویروس به صورت فعال در اشخاصی که زخم تبخال دارند، وجود دارد و میتواند به وسیله تماس به فرد دیگری منتقل شود. معمولا در اولین تماس فرد علائمی نظیر سرماخوردگی و گلودرد را تجربه میکند و ممکن است زخمهایی بر گونه و لثه او ایجاد شود. تبخال اولیه معمولا بعد از دو هفته به صورت خودبهخودی برطرف میشود، اما ویروس تبخال در گرههای عصبی پنهان شده و اگر سیستم ایمنی بنا به هر دلیلی ضعیف شود، دوباره میتواند وارد عمل شده و زخمهایی در ناحیه دهان ایجاد نماید.
درمان تبخال قبل از عمل بینی
بهتر است که در مرحله اول از ابتلا به این ویروس جلوگیری کرد؛ به این منظور لازم است که افراد بهداشت فردی را رعایت کرده، از تماس مستقیم صورت با هر کسی خودداری نمایند و از لوازم شخصی خود استفاده کنند.
در صورتی که افراد به هر دلیلی دچار این بیماری شدند، روشهای درمانی خانگی و دارویی بسیاری موجود است که ویروس را به صورت موقت میتواند متوقف کند. از درمانهای دارویی رایج میتوان به آسیکلوویر اشاره کرد.
فردی که قصد عمل بینی خود را دارد و به دلیل استرس و ترس از اتاق عمل دچار تبخال میشود، بهتر است که قبل از هرگونه اقدام و یا مصرف دارو با پزشک خود تماس گرفته و از داروهای تجویزی وی استفاده نماید. در اکثر موارد پزشک عمل جراحی فرد را یک الی دو هفته عقب میاندازد تا زخم وی بهبود پیدا کند.
نکات مرتبط با تبخال قبل از عمل بینی
انواع روش عمل بینی
1. روش جراحی باز بینی
2. روش جراحی بسته بینی
روش جراحی باز بینی
در این روش برای تغییر شکل ظاهری بینی (جراحی زیبایی بینی) از عمل جراحی رینوپلاستی (Rhinoplasty) که یک عملیات برای تغییر شکل یا اندازه بینی و یا برای مشکلات تنفسی مانند پولیپ، سینوس و ... می باشد استفاده میگردد؛ این عمل توسط متخصصین گوش و حلق و بینی انجام می شود؛ در این روش با برش بسیار کوچکی در ناحیه کولوملا دو سوراخ بینی را از هم جدا میسازند. در این روش میتوان تمام پوست بینی را از قسمت غضروف و استخوان بالاتر کشید و تمام آنچه را که در درون بینی وجود دارد، دید. این تکنیک رینوپلاستی باز یا رینوپلاستی خارجی نامیده میشود.
روش جراحی بسته بینی
روش جراحی بسته بینی از طریق سوراخهای بینی در داخل بینی انجام میشود؛ جراح در زیر پوست و روی برآمدگی بینی سوراخی ایجاد میکند. اصطلاحاً به این روش جراحی سرپایی می گویند.
کدام متد جراحی بینی بهتر است
این که کدام روش بهتر است کاملا بستگی به شرایط بیمار و مهارت پزشک دارد و اساسا بهتر است به جای اینکه بپرسیم کدام روش بهتر است بپرسیم کدام روش مناسبتر است. بعضی پزشکها در روش رینوپلاستی بسته تبحر بیشتری دارند تا روش باز و بعضی دیگر بلعکس. از طرفی ممکن است شرایط بینی شما به گونهای باشد که یک روش برای شما مناسبتر از روش دیگر باشد، اما به هر حال دست بیمار برای انتخاب روش باز است و مطلوب بودن جراحی زیبایی شما بیش از هر چیزی به تبحر و تسلط جراح در آن روش جراحی بستگی دارد. میتوان گفت که هم در میان جراحان و هم مراجعین روش باز بیشتر مورد استقبال قرار گرفته است و استفاده از این روش رو به گسترش است.
قالب کنترلی
مهندسین طراح طب بر اساس طراحی سه بعدی و آنالیز تغییرات بینی، ابزار دقیقی را برای کنترل روند جراحی به منظور رسیدن به فرم دلخواه متقاضی، به عنوان قالب کنترلی، طراحی کرده و با جدیدترین پرینترهای سه بعدی آن را میسازند.
این ابزار به جراح این امکان را میدهد تا در حین جراحی، فرم بینی را با آن چک کند. اگر قالب بر روی بینی کاملا منطبق نشود، جراح باید تغییراتی را اعمال کند تا بتواند به فرم مورد نظر و طراحی شده، دست یابد. به عبارت دیگر، پایان زمان جراحی، زمانی است که قالب کنترلی به طور کامل بر روی بینی قرار بگیرد.
بنابراین با استفاده از این ابزار (قالبهای کنترلی)، نگرانی متقاضی جراحی بینی بر طرف خواهد شد که جراح چگونه میتواند به فرم ایده آل و طراحی شده برسد.
قالبهای کنترلی برای انواع بینیها (گوشتی، استخوانی، ترمیم بینی، انحراف بینی و ...) کاربرد دارد و هر قالب مختص به فرم طراحی شده همان فرد میباشد و برای فرد دیگری کاربرد ندارد.
هنگامی که قالب کنترلی یا همان قالب بینی طراحی شده متقاضی ساخته میشود، در روز جراحی به همراه اطلاعات جراحی و عکسهای دو بعدی فرد، به کلینیک جراحی ارسال میگردد؛ از آن رو عکس و تصاویر سه بعدی و یا تصاویر اسکن سه بعدی به همراه آنالیز دقیق تغییرات بینی در بورد اتاق عمل نصب میگردد. بنابراین با استفاده از این تکنولوژی، جراح با استفاده از ابزار دقیقی که بر اساس طراحی و سلیقه متقاضی ساخته شده است، جراحی خود را انجام می دهد. این امر توانسته است خطای جراحی را به حد بسیار زیادی کاهش دهد. بنابراین با افزایش دقت جراحی، رضایت متقاضیان جراحی بینی از نتیجه جراحی به صورت چشمگیری افزایش یافته است.