معمولا افراد ممکن است در اجزاء صورت خود بخشی از آن را دوست نداشته باشند؛ به طور مثال بینی کشیده، چشمهایی بیش از اندازه ریز و یا بیش از اندازه بزرگ، لبخند ناخوشایند، دندانهای فاصله دار و ... از جمله مواردی هستند که زیبایی را تحت الشعاع قرار میدهند. این موضوع ممکن است دغدغهای بزرگ برای روزمرگی فرد ایجاد کند؛ فرد مدام خود را با صورت و بدن دیگران مقایسه میکند که سبب ایجاد احساس ناخوشایندی در او خواهد شد. به طور مثال فرد در مواقع لبخند زدن به فواصل دندانهایش فکر میکند، که این امر باعث میشود دست خود را ناخودآگاه بر روی لبهایش بگذارد که دندانهایش نمایان نشود. این فرد در مدت زمان طولانی، اعتماد به نفس خود را از دست میدهد و در ادامه ممکن است دچار افسردگی و یا وسواس فکری شود و حتی از فعالیتهای روزمره و اجتماعی نیز دست بکشد. در این حالت فرد به جراحی زیبایی روی میآورد. هدف از نگارش این مقاله بررسی علل روانی جراحی بینی و بررسی مشکلات فیزیکی و جسمی افراد است که منجر به عمل بینی میشود.
چه کسانی بیشتر از همه به دنبال تغییر و زیبایی در چهره خود هستند؟
افرادی که مبتلا به اختلال بدریخت انگاری (Body Dysmorphic Disorder) هستند، بدون وجود مشکل ظاهری، به جراحی زیبایی روی میآورند. اختلال بدریخت انگاری تقریباً در بین مردان و زنان یکسان میباشد و در جوانان و نوجوانان بیشتر رخ میدهد. این افراد هم مانند بقیه انسانها دارای اجزای بدن متعادل هستند، اما تنها نقصی جزئی در آنها باعث میشود که نه تنها در مورد نقص دچار وسواس شوند، بلکه تمامی اجزاء دیگر بدن و صورت خود را مورد سوال قرار دهند. متاسفانه برخی از این افراد به خاطر این افکار مخرب، دچار اضطراب اجتماعی میشوند و گاهاً شرم یا خجالت از ظاهر فیزیکی خود باعث میشود از زندگی روزمرهشان دست بکشند.
برخی از علائم اختلال بدریخت انگاری- چک کردن بیش از اندازه خود در آینه
- اجتناب از دیدن خود در آینه
- وسواس و نظافت بیش اندازه بدن و صورت خود
- ورزش بیش از اندازه برای تناسب اندام
- تغییر بیش از اندازه لباس در طول روز
در صورتی که روانشناس تایید کند که فرد مبتلا به اختلال بدریخت انگاری نیست و عمل جراحی برای روحیه او میتواند مفید باشد، عمل زیبایی بینی میتواند انجام شود.
محققین معتقد هستند انجام عمل زیبایی بینی در دنیا سبب افزایش اعتماد به نفس فرد میشود. اما این مسئله در صورتی تحقق مییابد که فرد از تغییرات بینی خود راضی باشد؛ در غیر این صورت نه تنها تغییری از لحاظ روانی در روحیهاش ایجاد نمیشود، بلکه دچار وسواس بیشتری نسبت به قبل خواهد شد. امروزه با توجه به پیشرفت تکنولوژی روز دنیا افراد میتوانند با استفاده از اسکن سه بعدی صورت و قالبهای کنترلی نتیجه عمل خود را قبل از جراحی بینی تعیین و مشاهده کنند.
آیا شما واقعاً به عمل بینی نیاز دارید؟
اغلب افرادی که قصد انجام عمل بینی دارند، از مشکلات تنفسی مانند تنگی نفس، پولیپ بینی و ... رنج میبرند و یا از ظاهر بینی خود ناراضی هستند. به طور کلی بینی یکی از مهمترین اجزاء بدن محسوب میشود و عملکردی ضروری در بدن ایفا میکند. بینی هوای ورودی به بدن انسان را به صورت کامل تصفیه میکند و از آنجایی که در نقطه مرکزی صورت قرار دارد و واحد زیبایی شناسی صورت به حساب میآید، رابطه مستقیمی با اجزاء دیگر صورت به خصوص چانه، لبها و ابروها ایجاد میکند.
این مسئله که چه كسی نیاز به عمل جراحی زیبایی بینی دارد، به دو موضوع مربوط میشود:
اول: تصویر ذهنی فرد از بدن و صورت خود و ایده آل های دلخواه از عمل بینی.
دوم: آیا عمل رینوپلاستی میتواند ظاهر بینی را بهتر كند یا خیر؟ اگر میتواند، آیا تغییر قابل ملاحظه ای بر روی صورت خواهد داشت؟
عمل رینوپلاستی معمولا به منظور اصلاح انحراف تیغه بینی، اصلاح بزرگی توربینهای بینی (پولیپ بینی) و اصلاح نارسایی دریچه داخلی و خارجی بینی معمولاً انجام میشود، ولی این مسئله به این معنی نیست که فرد بعد از جراحی بینی صد در صد دارای تنفس خوب و بدون مشکل خواهد بود. در بیشتر موارد در چند ماه اول بعد از عمل جراحی به علت تورم و مخاط بینی، تنفس فرد تا حدی سختتر هم میشود. معمولا بعد از عمل جراحی بینی به صورت موقت ترشح مخاط بینی زیادتر شده و در بعضی موارد ممكن است آبریزش بینی تا چند ماه ادامه یابد.
جراحی بینی از متداولترین جراحیهای زیبایی در جهان شناخته شده است؛ انجمن تحقیقات راینولوژی ایران به تازگی اعلام کرده است، بر اساس تحقیقات مشترکی که با همکاری دانشگاه جان هاپکینز انجام شده، آمار جراحی زیبایی در ایران، 7 برابر آمریکا میباشد.
نحوه انتخاب متخصص عمل بینی
بهترین جراح بینی به کسی گفته میشود که دارای مهارتها و تجربههایی است که میتواند بهترین تاثیر را در نتیجه عمل بینی بگذارد.
تغییراتی که در جراحی بینی انجام میپذیرد از جمله کوچک کردن فرم بینی، باریک کردن نوک بینی و یا قسمت فوقانی بینی و ایجاد زاویهای دقیق و مناسب بین لب و بینی، به جراح بینی متخصص با تجربه و کارآمد نیاز دارد.
رضایت از نتیجه جراحی بینی، به بررسی دقیق قبل از عمل و انتخاب صحیح پزشک بستگی دارد. البته قابل ذکر است که نوع بینی، در نتیجه عمل بینی بیتاثیر نیست.
نکات مرتبط با چه کسانی مستعد عمل بینی هستند؟
انواع روش عمل بینی
1. روش جراحی باز بینی
2. روش جراحی بسته بینی
روش جراحی باز بینی
در این روش برای تغییر شکل ظاهری بینی (جراحی زیبایی بینی) از عمل جراحی رینوپلاستی (Rhinoplasty) که یک عملیات برای تغییر شکل یا اندازه بینی و یا برای مشکلات تنفسی مانند پولیپ، سینوس و ... می باشد استفاده میگردد؛ این عمل توسط متخصصین گوش و حلق و بینی انجام می شود؛ در این روش با برش بسیار کوچکی در ناحیه کولوملا دو سوراخ بینی را از هم جدا میسازند. در این روش میتوان تمام پوست بینی را از قسمت غضروف و استخوان بالاتر کشید و تمام آنچه را که در درون بینی وجود دارد، دید. این تکنیک رینوپلاستی باز یا رینوپلاستی خارجی نامیده میشود.
روش جراحی بسته بینی
روش جراحی بسته بینی از طریق سوراخهای بینی در داخل بینی انجام میشود؛ جراح در زیر پوست و روی برآمدگی بینی سوراخی ایجاد میکند. اصطلاحاً به این روش جراحی سرپایی می گویند.
تولید قالب های کنترل بینی برای جراحی بینی
امروزه پیشرفتهای چشمگیری در زمینهی پزشکی مشاهده میشود. یکی از این پیشرفتها اسکن سه بعدی (3D) است که بر کمبود های متعارف عکاسی و خطای دید جراح غلبه می کند. اولین گام رینوپلاستی از طریق قالبهای کنترلی این است که یک مدل 3D با دقت بالا ایجاد شود.
در جراحی بینی به کمک قالب بینی، پس از مشورت با جراح، فرم ایدهآل بینی توسط نرم افزار گرافیکی و مهندسی طراحی خواهد شد؛ در واقع دادههای اسکنر توسط نرم افزارهای مهندسی تجزیه و تحلیل میشوند و سپس یک مدل سه بعدی توسط نرم افزار گرافیکی از صورت بیمار ساخته خواهد شد به این ترتیب بیمار و جراح میتوانند تفاوت بین قبل و بعد از عمل رینوپلاستی را در نماهای مختلف مشاهده کنند.
مدل سه بعدی توسط دستگاه اسکنر سه بعدی تهیه میشود و سپس فرم ایدهآل بینی متقاضی بر روی مدل سه بعدی متقاضی طراحی میشود. این امر در نهایت منجر به طراحی و تولید قالبهای کنترل بینی میشود که در چند مرحله از عمل زیبایی رینوپلاستی استفاده میشود. پزشک میتواند 3 نوع قالب بینی را برای کنترل در هر مرحله از جراحی بهکار برد.