افتادگی نوک بینی مشکلی است که در آن نوک بینی بهجای اینکه به سمت جلو یا مقدار کمی به سمت بالا باشد، به سمت پایین میرود. افتادگی نوک بینی هم یک اشکال زیبایی شناختی و هم باعث نارسایی عملکردی بینی است. عوامل متعددی ممکن است باعث افتادگی نوک بینی شوند که هنگام برنامهریزی برای اصلاح بینی باید به آنها توجه شود. برای موفقیت آمیز بودن جراحی زیبایی بینی در این موارد، باید ویژگیهای آناتومیکی نوک بینی بررسی شود. زاویهی بینی با لب، تقارن سوراخهای بینی و شکل و طول صورت ممکن است برای ارزیابی وضعیت نوک بینی اندازهگیری شوند.
دلایل افتادگی نوک بینی
برخی از دلایل معمول افتادگی نوک بینی عبارتاند از:
• کشیده بودن تیغهیا پل بینی
• وجود غضروف بیش از حد در نوک بینی
• شروع شدن روند پیری که باعث کم شدن خاصیت ارتجاعی بافت بینی میشود.
• عضلات غیر طبیعی قوی در زیر بینی که هنگام لبخند زدن، نوک بینی را به سمت پایین میکشند.
• عمل بینی قبلی (در بعضی موارد، عمل بینی ضعیف ممکن است باعث ازبینرفتن حمایت کافی از نوک بینی شود.)
• صدمه در اثر تصادف یا آسیبدیدگی ورزشی
جراح با انجام اندازهگیریهای بینی، بهویژه زاویه بینی و لب (زاویهای که بین نوک بینی و لب فوقانی ایجاد شده است.) تشخیص میدهد که آیا شما دچار افتادگی بینی هستید یا خیر؟ در آقایان، زاویهای که از نظر زیبایی ایدهآل محسوب میشود، حدود ۹۰ درجه است. در خانمها، زاویه بینی در حالت ایدهآل باید بین ۹۵ تا ۱۰۵ درجه باشد.
افتادگی بینی چه مشکلاتی ایجاد میکند؟
افتادگی نوک بینی علاوه بر ظاهر نامتناسبی که به بینی میدهد، ممکن است باعث ایجاد مشکلات تنفسی نیز باشد. اگر زمانی که نوک بینی خود را بلند میکنید راحتتر نفس میکشید، احتمالاً افتادگی نوک بینی بر تنفس شما از راه بینی تأثیر منفی گذاشته است. در این صورت کمکگرفتن از یک جراح با تجربه برای رفع این مشکل ضروری به نظر میرسد.
اصلاح افتادگی نوک بینی بدون جراحی
فیلرهای تزریقی، بوتاکس یا لیفت بینی با نخ نسبت به جراحی بینی روشهای غیر تهاجمیتری هستند. گاهی افراد به دلایل مختلفی این روشها را بهجای جراحی زیبایی بینی انتخاب میکنند. اما باید بدانید روشهای غیر جراحی موقتی هستند و برای حفظ نتایج باید در زمانهای معینی آنها را تکرار کرد. افرادی که به دنبال راهحل دائمیتر هستند یا بینیشان نیاز به تغییرات بیشتری دارد، باید تحت جراحی زیبایی بینی قرار بگیرند.
تکنیکهای اصلاح افتادگی نوک بینی در عمل بینی
• کاهش یا تغییر موقعیت غضروفهای جانبی پایین بینی
• قراردادن غضروف (گرافت) در نوک بینی برای لیفت و شکلدادن به آن
• حذف کلوملای آویزان. جنس کلوملا پوست و غضروف است که در پایین تیغهی بینی قرار دارد و دو سوراخ بینی را از هم جدا میکند.
• استفاده از بخیه
• بازآرایی غضروفهای تیغهی بینی
هیچ روش ثابتی برای رفع افتادگی بینی وجود ندارد زیرا هر بینی منحصر به فرد است و علل مختلفی برای افتادگی نوک بینی وجود دارد؛ بنابراین انتخاب یک جراح زیبایی مجرب که بتواند بهترین تکنیک را برای بینی شما انتخاب کند بسیار مهم است.
ارزیابی و مدیریت جراحی افتادگی نوک بینی
برای بررسی و ارزیابی استحکام و شرایط نوک بینی نیاز به معاینهی حضوری متقاضی وجود دارد. همچنین این معاینه به تعین اندازه، قدرت، شکل و موقعیت غضروفهای مرتبط با نوک بینی کمک میکند. در افرادی که پس از جراحی بینی اولیه دچار افتادگی نوک بینی میشوند معمولاً ارتفاع بینی کم، قوس بینی و زاویهی بینی با لب زیاد است. بررسی و در نظر گرفتن همهی این موارد در موفقیت عمل زیبایی بینی تأثیرگذار خواهد بود.
برای اصلاح افتادگی نوک بینی جراحی به روش باز انجام میشود یا بسته؟
در عمل بینی به روش باز پوست بینی در ناحیهی سوراخها و کلوملا برش میخورد و بالا برده میشود تا جراح بتواند تمام قسمتهای زیر پوست را ببیند، اما در روش جراحی بسته پوست فقط در قسمت داخلی سوراخهای بینی برش خورده و بهصورت کامل بالا نمیرود.
معمولاً جراحان از روش جراحی باز استفاده میکنند زیرا در این روش جراح تسلط و دید بیشتری دارد و بهراحتی میتواند تکنیکهای مختلفی برای رفع افتادگی نوک بینی انجام دهد، اما در برخی موارد استفاده از روش جراحی بستهی بینی سودمندتر است. در مواردی که افتادگی نوک بینی از عوارض اولین عمل بینی باشد ممکن است جراح برای ترمیم آن از روش بسته استفاده کند؛ بنابراین انتخاب روش جراحی برای هر فرد متفاوت است و جراح با توجه به شرایط متقاضی این انتخاب را انجام میدهد.
افتادگی بینی بعد از جراحی زیبایی بینی
در ساختار بینی مکانیسمهایی وجود دارد که باعث یکپارچگی بافتهای بینی و حفظ استحکام آن میشود. غضروفهای تیغهی بینی، پوست و رباطهای داخلی نوک بینی را پشتیبانی میکنند و باعث حفظ موقعیت و شکل آن میشوند. در جراحی زیبایی بینی ممکن است در هر کدام از این ساختارها تغییراتی ایجاد شود که باعث بروز عوارض نامطلوب شود. یکی از این عوارض احتمالی افتادگی نوک بینی بعد از جراحی زیبایی بینی میباشد. برای پیشگیری از این اتفاق جراح باید پیشبینیهای لازم را انجام دهد و برای تقویت استحکام نوک بینی از تکنیکهای مؤثری استفاده کند.
عوارض جراحی افتادگی نوک بینی
خطرات مربوط به رفع افتادگی نوک بینی، شامل کلیه عوارض عمل بینی میشود. عوارضی مانند: خونریزی، عفونت و ایجاد جای زخم. عارضهای که بعد از این نوع عمل بینی ممکن است رخ دهد جا به جا شدن نوک بینی است. چون نوک بینی مرتبط با تیغهی بینی میباشد، هر آسیبی که به تیغهی بینی وارد شود، نوک بینی را نیز تحت تأثیر قرار می دهد. بعد از اصلاح افتادگی نوک بینی ممکن است فرد احساس کند نوک بینی سفت است، این موضوع به این دلیل است که در این عمل بینی نوک بینی توسط تکنیکهایی (پیوند غضروف و ...) تقویت شده است. همچنین این خطر وجود دارد که رباطهایی که نوک بینی را در جای خود نگه میدارند، ضعیف شوند و باعث افتادگی مجدد نوک بینی شود. این عارضه گاهی با بالا رفتن سن رخ میدهد.
نتیجهی جراحی افتادگی بینی
رفع افتادگی نوک بینی یکی از رایجترین اهداف جراحی زیبایی بینی است. شکل و موقعیت نوک بینی، نقش مهمی در ظاهر کلی چهره دارد. جراحی زیبایی بینی، در رفع این مورد نیز مانند سایر مشکلات زیبایی و عملکردی بینی مؤثر است. با اصلاح اندازه و زاویهی نوک بینی، شکل بینی بسیار بهتر میشود؛ در نتیجه چهره متناسبتر و هماهنگتر به نظر میرسد. تکنیکهایی که برای این اصلاح در عمل بینی به کار میروند ثابت شده هستند و نتایج قابل قبولی را به همراه میآورند. برای بهدستآوردن نتیجهی بهینهتر و ماندگارتر مطمئن شوید جراحی که انتخاب میکنید مجرب و قابلاطمینان باشد.
نکات مرتبط با افتادگی نوک بینی
قالب کنترلی
مهندسین طراح طب بر اساس طراحی سه بعدی و آنالیز تغییرات بینی، ابزار دقیقی را برای کنترل روند جراحی به منظور رسیدن به فرم دلخواه متقاضی، به عنوان قالب کنترلی، طراحی کرده و با جدیدترین پرینترهای سه بعدی آن را میسازند.
این ابزار به جراح این امکان را میدهد تا در حین جراحی، فرم بینی را با آن چک کند. اگر قالب بر روی بینی کاملا منطبق نشود، جراح باید تغییراتی را اعمال کند تا بتواند به فرم مورد نظر و طراحی شده، دست یابد. به عبارت دیگر، پایان زمان جراحی، زمانی است که قالب کنترلی به طور کامل بر روی بینی قرار بگیرد.
بنابراین با استفاده از این ابزار (قالبهای کنترلی)، نگرانی متقاضی جراحی بینی بر طرف خواهد شد که جراح چگونه میتواند به فرم ایده آل و طراحی شده برسد.
قالبهای کنترلی برای انواع بینیها (گوشتی، استخوانی، ترمیم بینی، انحراف بینی و ...) کاربرد دارد و هر قالب مختص به فرم طراحی شده همان فرد میباشد و برای فرد دیگری کاربرد ندارد.
هنگامی که قالب کنترلی یا همان قالب بینی طراحی شده متقاضی ساخته میشود، در روز جراحی به همراه اطلاعات جراحی و عکسهای دو بعدی فرد، به کلینیک جراحی ارسال میگردد؛ از آن رو عکس و تصاویر سه بعدی و یا تصاویر اسکن سه بعدی به همراه آنالیز دقیق تغییرات بینی در بورد اتاق عمل نصب میگردد. بنابراین با استفاده از این تکنولوژی، جراح با استفاده از ابزار دقیقی که بر اساس طراحی و سلیقه متقاضی ساخته شده است، جراحی خود را انجام می دهد. این امر توانسته است خطای جراحی را به حد بسیار زیادی کاهش دهد. بنابراین با افزایش دقت جراحی، رضایت متقاضیان جراحی بینی از نتیجه جراحی به صورت چشمگیری افزایش یافته است.
قالب کنترلی؛ طراحی مهندسی
زمانی که طراحی سه بعدی توسط جراح و متقاضی جراحی بینی انجام میشود، فایل طراحی توسط واحد طراحی و مهندسی طراح طب مورد بررسی دقیق مهندسی قرار میگیرد. مهندسان خبره طراح طب با استفاده از دقیقترین نرم افزارهای طراحی مهندسی با دقت بسیار بالایی در حد صدم میلیمتر، قالبهای بینی را طراحی میکنند.
برای کنترل فرم بینی سه نوع قالب بینی طراحی و ساخته میشود که در ادامه کاربرد هر یک از آنها ذکر شده است. اما قالبهای کنترلی یا ماکتهای پیش ساخته بینی چگونه و با چه دقتی ساخته میشوند؟
قالب بینی یا همان قالب کنترلی بعد از طراحی توسط تیم فنی، با استفاده از جدیدترین تکنولوژی پرینترهای سه بعدی با بالاترین دقت ممکن ساخته میشوند. بنابراین طراحی و ساخت قالبهای کنترلی به صورت منحصر به فرد برای هر مراجعه کننده انجام میشود.