محتویات فهرست
جراحی بینی هم به منظور اصلاح عملکرد و ساختار بینی در پی مشکلات تنفسی و هم به منظور زیبایی بینی انجام میشود. جراحی بینی به انگلیسی rhinoplasty میباشد که در فارسی نیز رینوپلاستی نوشته میشود. امروزه افراد بسیاری اعم از زن و مرد بعد از رسیدن به سن مناسب برای رینوپلاستی اقدام میکنند. با توجه به این که اکثراً افراد یک بار در طول زندگی جراحی بینی انجام میدهند، معمولاً تجربه قبلی در این زمینه نداشته و بهتر است که قبل از اقدام برای این جراحی، اطلاعات کافی در این زمینه به دست آورند تا بتوانند انتخاب سنجیدهای داشته باشند.
هدف از نگارش این مقاله ارائه اطلاعات در خصوص جراحی بینی است تا مخاطب با مطالعه این نوشته بتواند به یک دید کلی راجع به عمل بینی دست یابد.
انواع بینی
بینی افراد مختلف ساختار متفاوتی دارد. افراد در قومیتهای مختلف ویژگیهای ساختاری یکسانی بروز میدهند که این موضوع باید در جراحی بینی قومیتهای مختلف در نظر گرفته شود. ساختار بینی از استخوان، غضروف و بافت نرم تشکیل شده است. بافت نرم شامل پوست، ماهیچه، اعصاب و رگهای خونی است. گاهی شنیده میشود که افراد از اصطلاح بینی استخوانی یا غضروفی و بینی گوشتی استفاده کرده و میخواهند بدانند که بینی آنها از چه نوعی است. برای روشن شدن این موضوع باید گفت که بینی استخوانی به بینی گفته میشود که دارای بافت غضروف قوی بوده که معمولاً در ناحیه پل بینی تجمع کرده و قوز ایجاد میکند. قوز بینی همچنین میتواند به دلیل تجمع استخوان در این ناحیه باشد. همچنین در بینی استخوانی بافت پوست نازک است. از طرف دیگر در بینی گوشتی، بافت غضروفی ضعیف بوده و پوست ضخامت بالایی دارد.
حال سؤالی که پیش میآید این است که نوع بینی چه اهمیتی در عمل بینی دارد؟ برای پاسخ به این سال باید گفت که ضخامت بالای پوست در بینی گوشتی سبب میشود که در حین جراحی و بعد از اعمال تغییرات پوست انعطاف کمی داشته و به سختی بر ساختار جدید بینی بنشیند. از این رو پزشکان در جراحی بینی گوشتی تغییرات کمتری میتوانند اعمال کنند.
قبل از جراحی بینی
قبل از جراحی بینی بیشترین دغدغه مربوط به پیدا کردن یک جراح خوب است. افراد معمولاً با پرس و جو میان آشنایان یا در شبکههای اجتماعی و گوگل به دنبال دکتر عمل زیبایی مناسب میگردند. عکسهای قبل و بعد و نمونه کار جراحان دید خوبی نسبت به مهارت جراح در اختیار شما قرار میدهد. شما باید در عکسهای قبل و بعد به دنبال نمونههایی باشید که مشابه بینی شماست زیرا لازم است که دکتر مربوطه در جراحی بینی از نوع بینی شما ماهر باشد. علاوه بر آن در نظر داشته باشید که پزشک مربوطه با جدیدترین تکنیکها در جراحی زیبایی آشنا باشد. امروزه از خروجی اسکن سه بعدی و پرینتر سه بعدی برای ارتقا کیفیت عملهای زیبایی استفاده میشود. با استفاده از این روش جراح میتواند قبل از عمل به شما به صورت تقریبی نشان دهد که چه شکل میشوید و با استفاده از طراحی انجام شده و ماکتهایی که بر آن اساس ساخته میشود در حین جراحی مقید به پیادهسازی تغییرات دلخواه متقاضی شود.
نکته دیگر این است که جراحی شما به چه روشی انجام میشود؟ جراحی بینی به دو روش باز و بسته قابل انجام است. در جراحی بینی به روش باز پوست در ناحیه سوراخ بینی و کلوملا (ناحیه غضروفی میان سوراخهای بینی در قسمت پایه) برش زده شده و بالا میرود؛ به این ترتیب ساختار بینی قابل مشاهده بوده و جراح میتواند به راحتی تغییرات مد نظر خود را اعمال نماید. در جراحی بینی به روش بسته جراحی از طریق برشهایی که در سوراخ بینی زده میشود انجام شده و پوست بینی بالا نمیرود؛ در نتیجه جراح فریم کار را نمیبیند و تغییرات زیادی نمیتواند اعمال کند. روش باز محبوبیت بیشتری داشته و غالبا جراحان از این روش برای جراحی استفاده میکنند. در بعضی شرایط که بینی نیاز به تغییرات زیادی ندارد، به طور مثال با کمی سوهان کشیدن قوز بینی برطرف میشود، از روش بسته برای جراحی استفاده میشود. در جراحی بینی به روش بسته زخم و تورم کمتر است.
در کسانی که پوست چرب دارند بهتر است که قبل از عمل بینی پاکسازی انجام شود و از مواد غذایی با چربی کم استفاده شود، زیرا بعد از عمل بینی میزان چربی بینی به صورت موقت افزایش پیدا کرده و سبب افزایش جوش در این ناحیه میشود. علاوه بر آن گاهی ضخامت پوست بینی به دلیل چربی بالای پوست است، که در این حالت میتوان با مصرف قرص یا تزریق کورتون قبل از عمل، ضخامت پوست را کاهش داد تا جراحی راحتتر انجام شود.
در جلسه مشاوره با جراح در خصوص سابقه پزشکی و داروهایی که مصرف میکنید با پزشکتان صحبت کنید. پزشک در صورت نیاز برای شما یکسری آزمایشها مینویسد که لازم است قبل از جراحی انجام شود.
بعد از جراحی بینی
بعد از جراحی بینی لازم است که شما به مدت یک هفته در خانه استراحت کنید. البته استراحت به این معنی نیست که هیچ فعالیتی نداشته باشید، بلکه منظور این است که به طور مثال از رفتن به دانشگاه یا محل کار اجتناب کنید. در روزهای اول بعد از عمل بینی از غذاهای نرم که نیاز به جویدن زیاد ندارند، آب میوه طبیعی، مواد مغذی استفاده کنید.
اگر جراح در سوراخهای بینی شما تامپون قرار دهد، بنا به صلاح دید پزشک بعد از 24 الی 48 ساعت لازم است که به مطب مراجعه کرده تا تامپونها خارج شود. تامپون باعث میشود که نتوانید از بینی تنفس داشته باشید و لازم است تنفس دهانی انجام دهید که این موضوع میتواند موجب ناراحتی شود. بعد از درآوردن تامپون توصیه میشود که از سرم نمکی برای شست و شوی بینی و خارج شدن مخاط و لخته خونی استفاده شود تا راه تنفسی باز گردد.
بعد از یک هفته نیز اسپلینت یا گچ بینی برداشته شده و لازم است که به منظور کاهش تورم از چسب بینی استفاده شود. چسب در فرم نهایی بینی تاثیری ندارد و تنها برای کاهش تورم و چسبیدن پوست به بافت زیرین استفاده میشود.
هزینه جراحی بینی
هر پزشک بسته به مهارت و توانایی خود هزینه خاصی برای جراحی بینی در نظر میگیرد که در سال 98 به صورت تقریبی بین 3 الی 25 میلیون میباشد. یکی از فاکتورهای دیگری که در هزینه جراحی بینی تاثیر میگذارد، میزان تغییرات بینی است. به طبع هر چقدر که میزان تغییرات بینی بیشتر باشد، به طور مثال علاوه بر ایرادات ظاهری، متقاضی مشکلات تنفسی نیز داشته باشد، لازم است که جراح زمان بیشتری برای جراحی گذاشته و هزینه جراحی نیز بیشتر خواهد بود.
شرکتهای بیمه هزینه مربوط به اصلاح ظاهری بینی را پرداخت نمیکنند، اما در شرایطی که متقاضی بتواند مشکلات تنفسی را با تأیید پزشک به اثبات برساند، بیمه مقداری از هزینه جراحی بینی را پرداخت خواهد کرد. مشکلات تنفسی بینی شامل موارد زیر است:
انحراف بینی
انحراف بینی یکی از شایعترین دلایل مشکلات تنفسی است. تیغه بینی، حفره بینی را به دو قسمت تقسیم میکند، زمانی که این تیغه منحرف شود، باعث گرفتگی بینی در یک یا دو سمت حفره بینی میشود که در نتیجه آن ممکن است گرفتگی، سینوزیت و سایر اختلالات تنفسی ایجاد شود.
کوچک بودن مخروط بینی
در بعضی از افراد مخروط بینی به دلایل مادرزادی یا در نتیجه جراحی ناموفق بیش از اندازه کوچک شده که در نتیجه آن اختلالات تنفسی ایجاد میشود.
پولیپ بینی
پولیپ زائدهای شبیه به قطره اشک یا خوشه انگور است که در نتیجه التهاب مخاط بینی بر اثر عفونت مزمن یا آلرژی ایجاد میشود. این زائده میتواند مسیر تنفسی را مسدود کند. برای درمان آن میتوان از دارو یا جراحی برداشتن پولیپ استفاده کرد.
بزرگی شاخکهای بینی
شاخکهای بینی چین خوردگیهای مخاطی هستند که به منظور افزایش سطح سلولهای مژهدار برای تصفیه هوای بینی ایجاد شدهاند. این شاخکها ممکن است بر اثر عفونت یا آلرژی بزرگ شده و مسیر تنفسی را مسدود کنند که به کمک جراحی کوچک کردن شاخکهای بینی میتوان عارضه ایجاد شده را درمان کرد.
نکات مرتبط با جراحی بینی
اسکن سه بعدی بینی
اسکن سه بعدی صورت از تمامی زوایای چهره بدون استفاده از هیچگونه اشعه ای، انجام می شود. تصویر برداری سه بعدی موجب می شود، جراح و متقاضی جراحی بینی بتوانند تمامی تغییرات مورد نظر را به صورت مجازی بر روی چهره، اعمال نمایند.
قالب کنترلی
مهندسین طراح طب بر اساس طراحی سه بعدی و آنالیز تغییرات بینی، ابزار دقیقی را برای کنترل روند جراحی به منظور رسیدن به فرم دلخواه متقاضی، به عنوان قالب کنترلی، طراحی کرده و با جدیدترین پرینترهای سه بعدی آن را میسازند.
این ابزار به جراح این امکان را میدهد تا در حین جراحی، فرم بینی را با آن چک کند. اگر قالب بر روی بینی کاملا منطبق نشود، جراح باید تغییراتی را اعمال کند تا بتواند به فرم مورد نظر و طراحی شده، دست یابد. به عبارت دیگر، پایان زمان جراحی، زمانی است که قالب کنترلی به طور کامل بر روی بینی قرار بگیرد.
بنابراین با استفاده از این ابزار (قالبهای کنترلی)، نگرانی متقاضی جراحی بینی بر طرف خواهد شد که جراح چگونه میتواند به فرم ایده آل و طراحی شده برسد.
قالبهای کنترلی برای انواع بینیها (گوشتی، استخوانی، ترمیم بینی، انحراف بینی و ...) کاربرد دارد و هر قالب مختص به فرم طراحی شده همان فرد میباشد و برای فرد دیگری کاربرد ندارد.
هنگامی که قالب کنترلی یا همان قالب بینی طراحی شده متقاضی ساخته میشود، در روز جراحی به همراه اطلاعات جراحی و عکسهای دو بعدی فرد، به کلینیک جراحی ارسال میگردد؛ از آن رو عکس و تصاویر سه بعدی و یا تصاویر اسکن سه بعدی به همراه آنالیز دقیق تغییرات بینی در بورد اتاق عمل نصب میگردد. بنابراین با استفاده از این تکنولوژی، جراح با استفاده از ابزار دقیقی که بر اساس طراحی و سلیقه متقاضی ساخته شده است، جراحی خود را انجام می دهد. این امر توانسته است خطای جراحی را به حد بسیار زیادی کاهش دهد. بنابراین با افزایش دقت جراحی، رضایت متقاضیان جراحی بینی از نتیجه جراحی به صورت چشمگیری افزایش یافته است.