کدام روش برای کاشت مو مناسب است؟
کاشت مو با بیحسی موضعی در کلینیکهای تخصصی پوست و مو با مجوز رسمی وزارت بهداشت انجام میشود. روشهای متفاوتی برای کاشت مو وجود دارد که رایجترین آنها FIT، FUT، HRT و ترکیبی است.
کاشت مو به روش (Follicular Isolation Technique (FIT
از بهترین و کاملترین تکنیکهای کاشت مو در جهان است که بر خلاف روشهای قدیمی و رایج کاشت مو، نیازی به برش و جراحی ناحیه پیوند یا کاشت مو نیست. همچنین این روش فاقد دوره نقاهت طولانی، اسکار و زخم میباشد. در این روش، برداشت فولیکولهای مو به صورت گروهی و تک تک از پشت سر شخص، انجام میشود، بنابراین در این روش نیازی به جراحی نیست.
در روش FIT به جای ایجاد برش در پشت سر و برداشتن نوار موی سر، برداشت تار مو به صورت تک تک با دستگاه مخصوص برداشت تار مو (دستگاه تمام اتوماتیک، نیمه اتوماتیک یا دستی) انجام میشود. در این روش نسبت به سایر روشها محدودیت برداشت تار مو کمتر است.
برداشت مو با یک نوار کوچک از ناحیه پشت سر که اغلب با بیحسی موضعی همراه است و ۱۵۰۰ تا ۲۵۰۰ گرافت (۷۰۰۰ تا ۹۰۰۰ تار مو) را دارا است انجام میشود. سپس گرافتهای فولیکولهای مو زیر میکروسکوپ به صورت واحدهای یک، دو و یا سه تایی جدا و برای کاشت آماده میشود. در این روش غالباً نیازی به تراشیدن همهی موهای سر نیست و تنها قسمتی از سر برای برداشت و کاشت مو، کافی است.
این روش با سرعت عمل بالا و پیوند زدن موها در مدت زمان سه تا پنج ساعت انجام میشود و با اطمینانترین و قطعیترین روش کاشت مو در دنیا محسوب میشود.
کاشت مو به روش (Follicular Unit Transplantation (FUT
کاشت مو به روش FUT با جراحی همراه است و تراکم بالاتری از مو نسبت به روش FIT ایجاد میشود. کاشت مو به روش FUT یکی از اولین تکنیکهای کاشت مو در جهان محسوب میشود که به دلیل داشتن برخی مزایا، امروزه نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
در این روش که در گذشته به مینی گرافت نیز معروف بود، توسط تكنسینها و تیم مجرب پزشکی، بخشهای کوچکی از نوار پشت سر متقاضی با جراحی برداشته میشود. سپس با انتقال برشهای برداشته شده از پشت سر به زیر میکروسکوپ مخصوص، نوار پشت سر به گرافتهایی که دارای یک الی سه تار مو هستند تقسیم میشوند. سپس تار موها به سوراخهایی که از پیش در سطح سر متقاضی تعبیه شده است، منتقل میشود.
لازم به ذکر است که با گذشت مدت زمان کوتاهی از جراحی، محل برش و بخیه پشت سر از بین میرود و جای هیچ گونه نگرانی برای نمایان بودن محل برش و بخیه نیست. در این روش امکان کاشت مو با تراکم بالا در یک جلسه وجود دارد اما این روش با معایبی مانند خونریزی، تورم سر، کاسته شدن بانک مو و باقی ماندن جای اسکار و ضخم تا چند روزی بعد از کاشت، همراه است.
لازم به ذکر است که هر دو روش از جمله روشهای طبیعی کاشت مو محسوب میشوند که نتیجه کاشت در هر دو روش، دائمی است. اما این روشها، هریک مزایا و معایبی دارند که با توجه به بانک موی سر، تراکم مورد نیاز، نوع پوست سر و ... میتوانند استفاده شوند. البته معمولاً متقاضیان ترجیح میدهند از روش FIT برای کاشت مو استفاده کنند که نیازی به جراحی ندارد.
کاشت مو به روش ترکیبی
در این روش، ترکیبی از روش های FUT و FIT استفاده میشود. به این شکل که در روز اول عمل، با کمک شیوه FUT نواری از پشت سر شخص برداشته میشود و بعد از جدا کردن فولیکولها، در روزهای آتی یا حتی در پایان همان روز، با کمک شیوه FIT از خط برش FUT شروع به برداشت موها میشود و موها بین سر و یا بین موهایی که قبلا کاشته شده است، مجددا کاشته میشود. عرض کمتر نوار برداشت شده FUT و سرعت عمل بالا از ویژگی های این شیوه است.
در روش ترکیبی با استفاده از روش FUT حدود 2000-1500 گرافت از طريق برش پشت سر برداشته و در قسمت جلوى سر كاشته مىشود. سپس با روش FIT از اطراف برش و از قسمتهاى كنار سر حدود 2000-1000 گرافت برداشته مىشود و در ادامه و بعد از پیوند مو FUT، اكثرا در قسمت فرق سركاشته مىشود. به عبارتى دیگر با اين روش موهاى بيشترى از پشت سر برداشته شده و در جلوى سر كاشته میشود. همچنین مقدار بيشترى مو نسبت به روش هاى FUT و FIT به تنهائى برداشته و كاشته مىشود.
کاشت مو به روش HRT
کاشت مو یک امر تخصصی است که گاهی برای برخی از بیماران قابل انجام نیست. شاید علت آن را بتوان نامناسب بودن بانک موی بیمار بیان کرد. از سوی دیگر ممکن است بیمار رضایت زیادی از موهای باقی مانده خود نداشته باشد. در نتیجه ترجیح میدهد به جای اینکه پزشک از گرافت موهای باقی مانده او استفاده کند، روش دیگری را به کار گیرد. برای این دسته از بیماران روش HRT توصیه میشود. در این روش نیاز به بانک موی بیمار نخواهد بود زیرا پزشک از بانک موی 100 درصد طبیعی که با جنس و رنگ موی بیمار شباهت زیادی دارد، استفاده میکند. تکنیک HRT با سایر روش های کاشت مو تفاوت اساسی دارد که در آن نیازی به برداشت مو و در نتیجه زخمهایی که برای دریافت گرافت ایجاد میشود، نخواهد بود.
خانمها نیز همچون آقایان در معرض ریزش مو قرار دارند. بنابراین گاهی کاشت مو برای آنها ضروری است. این کار میتواند با استفاده از روش HRT انجام شود.
در این روش برای کاشت مو، پزشک بر روی پوست سر بیمار كراتین گیاهی میمالد تا موهایی که قرار است با استفاده از روش HRT کاشته شوند، بر روی پوست سر جذب شوند. در پایان این موها جذب پوست سر بیمار میشوند.
در مرحله اول پزشک موهای بیمار را اسکن میکند و سپس ریشه موهای او را با استفاده از دستگاههای دیجیتال و تعیین قدرت ریشه، بررسی میکند تا مدل و الگوی ریزش موی سر بیمار مشخص شود. روش کاشت مو HRT بدون کوتاهی مو صورت میگیرد که با تایید پزشک تارهای موی طبیعی با تراکم بالا بر روی سر بیمار فیکس میشود. در پایان موهای کاشته شده کاملا با موهای طبیعی بیمار هماهنگ است. به طوری که تشخیص موهای ترمیمی برای اطرافیان غیرممکن است.
از مهمترین مزایای این روش عدم نیاز به برداشت موهای طبیعی بیمار است که زمان کاشت مو را کمتر و سرعت عمل پزشک نیز افزایش مییابد. همچنین مراقبتهایی که بیمار پس از درمان باید انجام دهد، کمتر میشود. از سوی دیگر با توجه به اینکه موهای بیمار دچار ریزش شده، احتمال اینکه گرافت های کاشته شده نیز پس از مدتی دچار عارضه ریزش شوند، زیاد است. به همین دلیل استفاده از گرافتهای سالم (بدون برداشت از سر بیمار) میتواند از این عارضه جلوگیری کند.
کدام یک از روش های کاشت مو برای متقاضیان مناسب است؟
تا زمانی که بانک موی فرد، ضخامت مو، نوع پوست و سایر عوامل موثر در کاشت مو توسط پزشک مورد بررسی دقیق قرار نگیرد، نمیتوان نظر قطعی در مورد انتخاب روش مناسب کاشت مو داشت. اما به طور کلی این ذهنیت برای مراجعه کننده وجود دارد که نتیجه کاشت مو به چه صورت خواهد بود. آیا تنها راه ممکن اطمینان به نظر پزشک است؟
در جدیدترین روش کاشت مو که با استفاده از اسکن سه بعدی انجام میشود، متقاضی میتواند نتیجه نهایی کاشت مو خود را مشاهده کند و برای خط رویش و تراکم مو، با اطمینان تصمیم گیری کند. بنابراین کاشت مو در این روش بر حسب تجربه پزشک متخصص و با در نظر گرفتن تمامی عوامل موثر در کاشت مو و سلیقه و نظر متقاضی انجام میشود.