عمل زیبایی بینی یکی از رایجترین عملهای زیبایی در کشورهای مختلف و به ویژه ایران است. با توجه به این که ممکن است در جلسه مشاوره قبل از عمل بینی، درک مشترک میان بیمار و پزشک ایجاد نشود، در بعضی موارد متقاضی بعد از جراحی از فرم بینی خود رضایت نداشته و دچار افسردگی میشود.
تیم طراح طب توانسته به میزان زیادی مشکلات از این قبیل را برطرف نماید. در جراحی بینی با قالب کنترلی و اسکن سه بعدی، متقاضی میتواند به صورت سه بعدی چهره بعد از عمل خود را طراحی نماید و در آخر بر اساس طراحی نهایی، قالبهای کنترلی برای کمک به جراح در حین عمل و رسیدن به فرم ایدهآل بیمار ساخته میشود.
انواع قالب کنترلی بینی
قالبهای کنترلی بینی در انواع مختلفی ساخته شده که هر کدام در مرحله خاصی از جراحی مورد استفاده قرار میگیرد. انواع قالب کنترلی بینی شامل موارد زیر است:
• قالب Transverse
• قالب Axial
• قالب Basal
• قالب Final
مراحل کامل جراحی بینی با قالب کنترلی
در روش جراحی بینی با قالب کنترلی در اتاق عمل بعد از تزریقات اولیه و برشهای لازم جهت عمل بینی، skeletonization انجام میشود و نسوج نرم از ناحیه dorsum جدا میگردد. بعد از تصحیح ناحیه dorsum، نواحی Tip یا نوک بینی اصلاح میشود.
سپس غضروفهای نواحی Tip، middle crus، lateral crus و alar medial crus شکل دهی شده و عمل Tip refining کامل میگردد. بعد از تصحیح ناحیه نوک بینی، استخوان بینی به روش Nose Lateral Osteotomy شکسته شده و به سمت medial و lateral جابهجا میشود. استفاده از قالب Transverse این امکان را به ما میدهد که استخوان بینی را در موقعیت صحیح از پیش تعیین شده قرار دهیم.
بعد از تصحیح استخوان بینی میتوان از قالبهای طولی یا Axial جهت بررسی درستی فرم نواحی columella، tip و Dorsum استفاده کرد و جایگاه این نواحی را با فرم بینی از پیش طراحی شده مطابقت داد و در صورت عدم تطابق، به اصلاح نواحی مذکور جهت رسیدن به فرم ایدهآل بینی از پیش طراحی شده اقدام نمود.
در ادامه میتوان با استفاده از قالبهای Basal نواحی برش ناحیه alar یا پرههای بینی را مشخص کرده و بعد از حذف قسمتهای اضافی، موقعیت نهایی پرههای بینی را نسبت به فرم ایدهآل بینی بررسی کرد.
بعد از بخیه زدن ناحیه alar از قالب final برای بررسی هماهنگی و هارمونی نواحی tip، dorsum، alar و استخوان بینی در کنار یکدیگر استفاده میشود و در صورتی که هر کدام از نواحی نیاز به اصلاح داشته باشد، مجددا تغییرات لازم انجام شده و در صورت تطابق نواحی ذکر شده با فرم بینی ایدهآل از پیش تعیین شده، بخیه زدن نواحی برش انجام میشود.
در مرحله آخر با قرار دادن splint بر بینی، نواحی شکسته شده و تصحیح شده به مدت یک هفته ثابت میماند. استفاده از splint از پیش طراحی شده به علت سازگاری بسیار بالا میتواند باعث کاهش زمان جراحی و همچنین حفظ موقعیت قطعات و بافتهای بینی در موقعیت صحیح خود بعد از عمل شود.
نکات مرتبط با قالب کنترلی و روش اجرای آن
قالب کنترلی
مهندسین طراح طب بر اساس طراحی سه بعدی و آنالیز تغییرات بینی، ابزار دقیقی را برای کنترل روند جراحی به منظور رسیدن به فرم دلخواه متقاضی، به عنوان قالب کنترلی، طراحی کرده و با جدیدترین پرینترهای سه بعدی آن را میسازند.
این ابزار به جراح این امکان را میدهد تا در حین جراحی، فرم بینی را با آن چک کند. اگر قالب بر روی بینی کاملا منطبق نشود، جراح باید تغییراتی را اعمال کند تا بتواند به فرم مورد نظر و طراحی شده، دست یابد. به عبارت دیگر، پایان زمان جراحی، زمانی است که قالب کنترلی به طور کامل بر روی بینی قرار بگیرد.
بنابراین با استفاده از این ابزار (قالبهای کنترلی)، نگرانی متقاضی جراحی بینی بر طرف خواهد شد که جراح چگونه میتواند به فرم ایده آل و طراحی شده برسد.
قالبهای کنترلی برای انواع بینیها (گوشتی، استخوانی، ترمیم بینی، انحراف بینی و ...) کاربرد دارد و هر قالب مختص به فرم طراحی شده همان فرد میباشد و برای فرد دیگری کاربرد ندارد.
هنگامی که قالب کنترلی یا همان قالب بینی طراحی شده متقاضی ساخته میشود، در روز جراحی به همراه اطلاعات جراحی و عکسهای دو بعدی فرد، به کلینیک جراحی ارسال میگردد؛ از آن رو عکس و تصاویر سه بعدی و یا تصاویر اسکن سه بعدی به همراه آنالیز دقیق تغییرات بینی در بورد اتاق عمل نصب میگردد. بنابراین با استفاده از این تکنولوژی، جراح با استفاده از ابزار دقیقی که بر اساس طراحی و سلیقه متقاضی ساخته شده است، جراحی خود را انجام می دهد. این امر توانسته است خطای جراحی را به حد بسیار زیادی کاهش دهد. بنابراین با افزایش دقت جراحی، رضایت متقاضیان جراحی بینی از نتیجه جراحی به صورت چشمگیری افزایش یافته است.
قالب کنترلی؛ طراحی مهندسی
زمانی که طراحی سه بعدی توسط جراح و متقاضی جراحی بینی انجام میشود، فایل طراحی توسط واحد طراحی و مهندسی طراح طب مورد بررسی دقیق مهندسی قرار میگیرد. مهندسان خبره طراح طب با استفاده از دقیقترین نرم افزارهای طراحی مهندسی با دقت بسیار بالایی در حد صدم میلیمتر، قالبهای بینی را طراحی میکنند.
برای کنترل فرم بینی سه نوع قالب بینی طراحی و ساخته میشود که در ادامه کاربرد هر یک از آنها ذکر شده است. اما قالبهای کنترلی یا ماکتهای پیش ساخته بینی چگونه و با چه دقتی ساخته میشوند؟
قالب بینی یا همان قالب کنترلی بعد از طراحی توسط تیم فنی، با استفاده از جدیدترین تکنولوژی پرینترهای سه بعدی با بالاترین دقت ممکن ساخته میشوند. بنابراین طراحی و ساخت قالبهای کنترلی به صورت منحصر به فرد برای هر مراجعه کننده انجام میشود.
انواع روش عمل بینی
1. روش جراحی باز بینی
2. روش جراحی بسته بینی
روش جراحی باز بینی
در این روش برای تغییر شکل ظاهری بینی (جراحی زیبایی بینی) از عمل جراحی رینوپلاستی (Rhinoplasty) که یک عملیات برای تغییر شکل یا اندازه بینی و یا برای مشکلات تنفسی مانند پولیپ، سینوس و ... می باشد استفاده میگردد؛ این عمل توسط متخصصین گوش و حلق و بینی انجام می شود؛ در این روش با برش بسیار کوچکی در ناحیه کولوملا دو سوراخ بینی را از هم جدا میسازند. در این روش میتوان تمام پوست بینی را از قسمت غضروف و استخوان بالاتر کشید و تمام آنچه را که در درون بینی وجود دارد، دید. این تکنیک رینوپلاستی باز یا رینوپلاستی خارجی نامیده میشود.
روش جراحی بسته بینی
روش جراحی بسته بینی از طریق سوراخهای بینی در داخل بینی انجام میشود؛ جراح در زیر پوست و روی برآمدگی بینی سوراخی ایجاد میکند. اصطلاحاً به این روش جراحی سرپایی می گویند.
کدام متد جراحی بینی بهتر است
این که کدام روش بهتر است کاملا بستگی به شرایط بیمار و مهارت پزشک دارد و اساسا بهتر است به جای اینکه بپرسیم کدام روش بهتر است بپرسیم کدام روش مناسبتر است. بعضی پزشکها در روش رینوپلاستی بسته تبحر بیشتری دارند تا روش باز و بعضی دیگر بلعکس. از طرفی ممکن است شرایط بینی شما به گونهای باشد که یک روش برای شما مناسبتر از روش دیگر باشد، اما به هر حال دست بیمار برای انتخاب روش باز است و مطلوب بودن جراحی زیبایی شما بیش از هر چیزی به تبحر و تسلط جراح در آن روش جراحی بستگی دارد. میتوان گفت که هم در میان جراحان و هم مراجعین روش باز بیشتر مورد استقبال قرار گرفته است و استفاده از این روش رو به گسترش است.