عمل بینی یک عمل شایع در بین ایرانیان است و در سال، تعداد بسیاری جراحی زیبایی بر روی بینی انجام میشود. برخی افراد به دلایل متفاوتی به دنبال راهحلی برای تغییر فرم بینی خود بدون عمل جراحی هستند که با پیشنهادهای متعددی مواجه میشوند. این پیشنهادها معمولاً با تبلیغاتی مانند: کمهزینه بودن، بدون درد و خونریزی بودن و اثر دائمی داشتن برای افراد متقاضی وسوسه کننده خواهند بود. یکی از این موارد، کوچک کردن بینی با پلاسما است که گاهی به آن پلکسر هم گفته میشود. در این مقاله سعی داریم با مجموعهای از اطلاعات صحیح به افرادی که در این مورد دچار سردرگمی هستند کمک کنیم.
پلاسما چیست؟
ماده دارای چهار حالت اصلی میباشد: جامد، مایع، گاز و پلاسما
پلاسما گازی است که یونیزه شده است و همه یا بخشی از اتمهای آن، الکترون ازدستدادهاند و تبدیل به یونهای مثبت شدهاند. در این گاز تعداد الکترونهای آزاد تقریباً با تعداد یونهای مثبت برابر است.
پلاسما در پزشکی
کاربرد اصلی پلاسما در پزشکی، التیام زخم میباشد. زخمهای مزمن و عفونی که به درمانهای معمول پاسخ نمیدهند مثل زخم پا در افراد دیابتی یا زخم بستر. پلاسما در بخش استریل کردن سطوح و تجهیزات پزشکی نیز کاربرد دارد. به صورت کلی، چشمانداز روشنی برای استفاده از پلاسما در پزشکی پیشبینی میشود.
پلاسما جت و زیبایی
یکی از مهمترین موارد در زیبایی، پوست است که با گذشت زمان باتوجهبه شرایط محیطی و ژنتیکی دچار تغییراتی میشود. با کمک پلاسما جت، میتوان برخی از مشکلات پوستی مانند: آکنه و اسکار، چینوچروکهای اطراف چشم و لب یا افتادگی پلک را بهبود بخشید.
مکانیسم عمل پلاسما جت
پلاسما که گاز یونیزه شده و رسانا میباشد توسط دستگاهی قلممانند به سطح پوست تابانده میشود، ناحیه موردنظر به صورت نقاط ریز و با فاصلهی کم سوزانده میشود. پلاسما با انرژی و دمای بالا به کمک دستگاه پلاسما جت با سلولهای پوست برخورد میکند و لایهی سطحی پوست از حالت جامد به گاز تبدیل میشود (تصعید) و در اثر آن پوست جمع میشود. همچنین پلاسما با هدف قراردادن فیبروبلاستها که سلولهای سازنده کلاژن و پروتئین در پوست هستند، آنها را تحریک میکند. سر قلممانند دستگاه، با پوست برخوردی ندارد بلکه با قرارگرفتن در فاصله کمی از پوست پلاسما را در یک نقطه کوچک از پوست تخلیه میکند و باعث ایجاد سوراخها و زخمهای بسیار ریزی در پوست میشود. این فرایند باعث اتفاقات زیر میشود:
• تقویت احیاء پوست
• تحریک فعالیت فیبروبلاستها
• انقباض پوست
پلاسما جت بینی چیست؟
در تبلیغات بیان میشود، پلاسما جت بینی یا لیفت بینی با پلاسما روشی است که فرد میتواند با انتخاب آن، فرم دلخواهی به بینی بدهد. معمولاً این تبلیغات، پلاسما جت بینیهای گوشتی را پیشنهاد میدهند و مدعی هستند که کوچک کردن بینی با پلاسما جت امکانپذیر است. در ادامه به بررسی این روش و اینکه آیا پلاسما جت بینی روش مناسبی برای کوچک کردن بینی هست یا خیر، میپردازیم.
مراحل انجام پلاسما جت بینی
پلاسما جت بینی یک روش سرپایی و بدون بیهوشی میباشد. ابتدا ناحیه موردنظر تمیز شده و برای بیحسی موضعی از کرم بیحسکننده استفاده میشود. پس از گذشت 30 دقیقه بیحسی ایجاد میشود و پزشک پس از ضدعفونیکردن موضع، درمان را آغاز میکند.
مراقبتهای قبل از پلاسما جت بینی
• در صورت ابتلا به سرماخوردگی یا آنفولانزا بهتر است انجام پلاسمای بینی را به تعویق بیندازید.
• پوست شما نباید دچار آفتابسوختگی باشد، در غیر این صورت برای بهبود کامل پوست، باید 8 هفته منتظر بمانید.
• در صورت ابتلا به هر نوع بیماری پزشک خود را مطلع کنید.
• اگر داروی خاصی مصرف میکنید از قبل به پزشک خود اطلاع دهید.
مراقبتهای بعد از کوچک کردن بینی با پلاسما
• به مدت یک هفته در معرض نور خورشید نباشید.
• موضع و زخمهای ایجاد شده را دستکاری نکنید و از خاراندن بینی اجتناب کنید.
• داروها و کرمهای تجویز شده را طبق دستور پزشک مصرف نمایید.
• به مدت یک هفته از مواد شوینده و لایهبردار استفاده نکنید.
• موضع را تمیز نگهدارید تا عفونت ایجاد نشود.
• از کرم ضدآفتاب استفاده کنید.
پلاسما جت بینی برای چه کسانی نامناسب است؟
• افراد مبتلا به دیابت
• مبتلایان به صرع
• افرادی که بیماری غدد دارند
• افراد مبتلا به سرطان
• افرادی که در قلب آنها ضربانساز وجود دارد
• خانمهای باردار
• افراد دارای بیماریهای نقص سیستم ایمنی
• افرادی که مشکلات انعقاد خون دارند
هزینه پلاسما جت بینی
هزینه خدمات مربوط به زیبایی به عوامل متعددی بستگی دارد. پلاسما جت بینی نیز یکی از این خدمات است. عوامل زیر در تعین هزینه پلاسما جت بینی مهم هستند:
• ضخیم یا نازک بودن پوست
• فرم بینی
• تعداد جلساتی که برای نتیجه حداکثری موردنیاز است
عوارض پلاسما جت بینی
هر عمل زیبایی در کنار مزایایی که دارد ممکن است عوارضی نیز داشته باشد. پلاسما جت بینی نیز ممکن است با عوارضی همراه باشد. درصورتیکه برای انجام این کار به پزشک متخصص مراجعه شود احتمالاً عوارضی سطحی از جمله تورم، قرمزی، سوزش و التهاب به وجود بیاید که گذرا هستند و پس از چند ساعت تا چند روز از گذشت انجام پلاسما جت بهبود مییابند. اگر پلاسما جت بینی توسط افرادی که تخصص و دانشی در این زمینه ندارند و یا در محلهای غیراستاندارد انجام شود، ممکن است عوارض خطرناک و حتی دائمی در پی داشته باشد. این عوارض میتواند شامل: زخمهای عمیق بر روی پوست، عفونتهای پوستی، تغییر در رنگدانههای پوست و ایجاد لک باشد. آسیب به پوست به موارد مختلفی مثل، نوع دستگاه مورداستفاده، ساختار پوست و مدتزمان مواجهه با پلاسما بستگی دارد. در حال حاضر تحقیقات نشان داده است که علاوه بر احتمال آسیب به پوست به علت دمای زیاد، رادیکالهای آزاد موجود در پلاسما نیز میتوانند باعث صدمه به پوست شوند.
جراحی زیبایی بینی یا پلاسما جت بینی؟
موارد استفاده از پلاسما جت در واقع شامل بهبود زخمها و لیفت پوست از طریق تحریک کلاژن سازی و مواردی ازایندست میباشد. اما امروزه افراد از روش پلاسما جت برای کوچک کردن بینی نیز استفاده میکنند. انتخاب محل مناسب و انجام آن در یک مجموعهی معتبر بسیار مهم است. انجام پلاسما جت بینی توسط افراد غیرمتخصص که دانش و تجربه کافی ندارند و همچنین استفاده از دستگاههای غیراستاندارد موضوعی است که میتواند صدمات جبرانناپذیری به پوست وارد کند. باتوجهبه آناتومی بینی که شامل، پوست، استخوان و غضروف است میتوان گفت زمانی که اندازهی استخوان و غضروف کوچک شود، فرم کلی بینی تغییرات بسیار چشمگیرتری خواهد کرد. برای این موضوع همچنان جراحی زیبایی بینی کارآمد است؛ اما در مواردی به کمک پلاسماجت در شکل و اندازهی بینی بهبود حاصل میشود. این روزها از پلاسماجت برای اهداف زیبایی پوست و صورت بسیار استفاده میشود، مهم است که این کار را در یک مجموعهی معتبر انجام دهید تا بدون عوارض به زیبایی پوست و تغییر اندازه و فرم بینی برسید.
نکات مرتبط با پلاسماجت بینی
اسکن سه بعدی بینی
اسکن سه بعدی صورت از تمامی زوایای چهره بدون استفاده از هیچگونه اشعه ای، انجام می شود. تصویر برداری سه بعدی موجب می شود، جراح و متقاضی جراحی بینی بتوانند تمامی تغییرات مورد نظر را به صورت مجازی بر روی چهره، اعمال نمایند.
قالب کنترلی
مهندسین طراح طب بر اساس طراحی سه بعدی و آنالیز تغییرات بینی، ابزار دقیقی را برای کنترل روند جراحی به منظور رسیدن به فرم دلخواه متقاضی، به عنوان قالب کنترلی، طراحی کرده و با جدیدترین پرینترهای سه بعدی آن را میسازند.
این ابزار به جراح این امکان را میدهد تا در حین جراحی، فرم بینی را با آن چک کند. اگر قالب بر روی بینی کاملا منطبق نشود، جراح باید تغییراتی را اعمال کند تا بتواند به فرم مورد نظر و طراحی شده، دست یابد. به عبارت دیگر، پایان زمان جراحی، زمانی است که قالب کنترلی به طور کامل بر روی بینی قرار بگیرد.
بنابراین با استفاده از این ابزار (قالبهای کنترلی)، نگرانی متقاضی جراحی بینی بر طرف خواهد شد که جراح چگونه میتواند به فرم ایده آل و طراحی شده برسد.
قالبهای کنترلی برای انواع بینیها (گوشتی، استخوانی، ترمیم بینی، انحراف بینی و ...) کاربرد دارد و هر قالب مختص به فرم طراحی شده همان فرد میباشد و برای فرد دیگری کاربرد ندارد.
هنگامی که قالب کنترلی یا همان قالب بینی طراحی شده متقاضی ساخته میشود، در روز جراحی به همراه اطلاعات جراحی و عکسهای دو بعدی فرد، به کلینیک جراحی ارسال میگردد؛ از آن رو عکس و تصاویر سه بعدی و یا تصاویر اسکن سه بعدی به همراه آنالیز دقیق تغییرات بینی در بورد اتاق عمل نصب میگردد. بنابراین با استفاده از این تکنولوژی، جراح با استفاده از ابزار دقیقی که بر اساس طراحی و سلیقه متقاضی ساخته شده است، جراحی خود را انجام می دهد. این امر توانسته است خطای جراحی را به حد بسیار زیادی کاهش دهد. بنابراین با افزایش دقت جراحی، رضایت متقاضیان جراحی بینی از نتیجه جراحی به صورت چشمگیری افزایش یافته است.
طراحی سه بعدی بینی برای تزریق ژل و بوتاکس
استفاده از اسکن و طراحی سه بعدی نقطه عطفی در امر پزشکی و مهندسی است که توانسته با ایجاد تعامل فکری بین پزشک و متقاضی و نمایش تغییرات فرم ایده آل چهره متناسب با نظر متقاضی، رضایت مراجعه کنندگان تزریق ژل را افزایش دهد.
با استفاده از این روش، مراجعه کننده پیش از تزریق ژل میتواند مدل سه بعدی چهره پس از تزریق خود را مشاهده کند و تمامی تصورات ذهنی خود را به صورت سه بعدی و مجازی عملی سازد. همچنین او میتواند مناسبترین فرم چهره که حداکثر جذابیت را به همراه دارد، متناسب با نسبتهای طلایی چهره، مشاهده کند. به طور مثال فرد متقاضی با تصور تزریق ژل لب اقدام به تزریق ژل مینماید، اما با استفاده از طراحی سه بعدی متوجه میشود که با تزریق و فرم دهی چانه نتیجه مطلوبتری خواهد گرفت. بنابراین به جای تزریق ژل لب میتواند با انتخاب صحیح، برای چانه اقدام به تزریق ژل نماید.