خونریزی بینی زمانی اتفاق می افتد که رگ های ریز داخل بینی پاره شوند. خونریزی بینی اتفاق بسیار متداولی است و بیشتر افراد در طول زندگیشان آن را به نوعی تجربه می کنند.
علائم خونریزی بینی
دو دسته خونریزی بینی وجود دارد. اگر خونریزی از جلوی بینی اتفاق بیفتد به آن خونریزی قدامی یا جلویی گفته می شود و زمانی که منشأ خونریزی انتهای بینی باشد به آن خونریزی عقبی یا خلفی می گویند. برای تشخیص ناحیه ی خونریزی بینی نیاز به معاینه وجود دارد. علائم معمول شامل:
• در خونریزی جلویی بینی، خون از یک یا هر دو سوراخ بینی به بیرون جاری می شود.
• در خونریزی عقبی بینی، چون منشأ خونریزی در انتهای بینی است، جریان خون به سمت حلق خواهد بود.
علل خونریزی بینی
بیشتر خونریزی های بینی در قسمت جلویی بینی و از ناحیه ی تیغه ی بینی اتفاق می افتند. تیغه ی بینی دیواره ای است که دو قسمت بینی را از هم جدا می کند. تیغه ی بینی دارای رگ هایی خونی نازکی است که می توانند به راحتی آسیب ببینند. فشار به علت فین کردن یا خراشیدن بینی با ناخن کافی است تا این رگ های نازک پاره شده و خونریزی بینی اتفاق بیفتد. خونریزی جلویی بینی در آب و هوای خشک متداول تر است. همچنین در طول فصول سرد، وقتی که هوای داخل خانه ها خشک و گرم است، غشای رگ ها دهیدراته شده و به همین علت رگ های خونی بیشتر مستعد پاره شدن خواهند بود. علل خونریزی مکرر بینی ممکن است موارد زیر باشند:
• آلرژی، عفونت یا خشکی بینی که منجر به خارش بینی شده و فرد را وادار به دست کاری بینی می کند.
• فین کردن شدید که باعث پارگی رگ های خونی سطحی می شود.
• مشکلات ژنتیکی در مورد انعقاد خون
• داروهای ضد انعقاد خون (مانند وارفارین) یا داروهایی که باعث رقیق شدن خون می شوند (مانند آسپرین)
• شکستگی بینی یا جمجمه
• اختلالات ژنتیکی که باعث ایجاد رگ های خونی زیادی در بینی می شود.
• تومور های خوش خیم یا بدخیم (به خصوص در افراد مسن و افراد سیگاری)
راه های درمان خونریزی بینی
اینکه مشخص شود خونریزی بینی جلویی است یا عقبی موضوع مهمی است. خونریزی های عقبی (خلفی) معمولاً نیاز به مراجعه به پزشک دارند. در خونریزی های جلویی (قدامی) بینی، اگر بدانیم علت خونریزی خشکی هوا است می توان از ژل سالین یا پمادهای آنتی بیوتیکی در بینی استفاده کرد. با دنبال کردن مراحل زیر می توان خونریزی بینی را متوقف کرد:
اینکه مشخص شود خونریزی بینی جلویی است یا عقبی موضوع مهمی است. خونریزی های عقبی (خلفی) معمولاً نیاز به مراجعه به پزشک دارند. در خونریزی های جلویی (قدامی) بینی، اگر بدانیم علت خونریزی خشکی هوا است می توان از ژل سالین یا پمادهای آنتی بیوتیکی در بینی استفاده کرد. با دنبال کردن مراحل زیر می توان خونریزی بینی را متوقف کرد:
۱.سعی کنید خونسردی خود را حفظ کنید. فردی که دچار آشفتگی و استرس شود ممکن است نسبت به فردی که آرامش خود را حفظ می کند بیشتر خونریزی کند.
۲. بنشینید و سر را بالاتر از سطح قلب نگه دارید.
۳. کمی به جلو خم شوید تا خون به قسمت پشت گلو و حلق نریزد.
۴.به آرامی فین کنید و خون لخته شده را بیرون بیاورید. از اسپری های بینی مثل اکسی متازولین استفاده کنید.
۵. با استفاده از انگشت شست و انگشت اشاره، قسمت های نرم بینی را فشار دهید.
۶. موقعیت را به مدت پنج دقیقه نگه دارید. اگر هنوز خونریزی دارد، آن را ده دقیقه دیگر نگه دارید.
در صورت ادامه خونریزی بعد از این، باید به دنبال مراقبت های پزشکی باشید. ممکن است درمانی که در این مرحله توسط یک پزشک انجام می شود شامل روشی باشد که رگ های خونی با جریان الکتریکی، نیترات نقره یا لیزر برای متوقف کردن جریان خون سوزانده شود یا داخل بینی پانسمان قرار بگیرد.
خونریزی خلفی که نادرتر است می تواند از بالا و عمق بینی شروع شده و از پشت دهان و گلو به پایین جریان یابد. این نوع خونریزی بینی با خونریزی قدامی بینی تفاوت دارد زیرا فشار آوردن به قسمت های نرم بینی و یا استفاده از اسپری ها باعث توقف خونریزی نمی شود. در صورت متوقف نشدن خونریزی بینی برای جلوگیری از افزایش خونریزی و از دست دادن خون بیشتر، لازم است که به سرعت مراقبت های پزشکی انجام شود. خونریزی خلفی بینی، بیشتر در افراد مسن و افرادی با سابقه ی جراحی بینی یا سینوس و یا آسیب دیدگی بینی یا صورت ایجاد می شود. معمولاً درمان این نوع از خونریزی بینی سوزاندن رگ های خونی و یا پانسمان داخل بینی است. پانسمان می تواند شامل نوعی گاز استریل، اسفنج یا نوعی بالون باشد که به رگ های داخل بینی فشار آورده و مانع خونریزی شود. این پانسمان ها طی دو الی سه روز برداشته خواهند شد. بعضی اوقات پانسمان یک ماده قابل جذب است و نیازی به برداشتن آن نیست. برای اطلاع از نوع پانسمان و زمان برداشتن آن با پزشک خود صحبت کنید.
در مورد خونریزی های مکرر بینی باید حتماً با یک متخصص گوش و حلق و بینی مشورت کنید تا پس از معاینه بهترین نوع درمان را به شما پیشنهاد کند.
چند نکته برای جلوگیری از خونریزی بینی
• قسمت داخلی بینی خود را مرطوب نگه دارید. با استفاده از یک گوش پاک کن سه بار در روز به آرامی مقداری ژل سالین، وازلین یا پماد آنتی بیوتیک داخل بینی خود بمالید.
• ناخن های کودکان را کوتاه نگه دارید تا از آسیب دیدن بینی شان توسط ناخن جلوگیری شود.
• با استفاده از دستگاه بخور با اثرات هوای خشک مقابله کنید.
• برای مرطوب کردن غشاهای خشک بینی، از اسپری نمکی بینی استفاده کنید.
• سیگار را ترک کنید. سیگار کشیدن بینی را خشک می کند و باعث تحریک آن می شود.
• پس از متوقف شدن خونریزی اولیه، برای برداشتن وسایل سنگین خم نشوید.
• بعد از متوقف شدن خونریزی اولیه، سر خود را بالاتر از قلب خود نگه دارید.
• اگر خونریزی بینی پس از ۳۰ دقیقه همچنان ادامه داشت یا خونریزی بینی در اثر ضربه به سرتان شروع شد، حتماً به پزشک مراجعه کنید.
خونریزی بینی بعد از عمل زیبایی بینی
خونریزی بینی بعد از عمل بینی اتفاق نادری است و ممکن است علل مختلفی داشته باشد. در صورت بالا بودن فشار خون احتمال بروز خونریزی بینی افزایش می یابد، همچنین در مواردی که فرد از داروهای ضد انعقاد خون استفاده کند ممکن است پس از عمل بینی خونریزی اتفاق بیفتد. معمولاً توصیه می شود از دو هفته قبل از عمل بینی مصرف داروهایی مثل آسپرین و ایبوپروفن متوقف شود. در روزهای اول پس از عمل بینی ممکن است مقداری خونریزی وجود داشته باشد که تا زمانی که تامپون در بینی وجود دارد این خونریزی نگران کننده نخواهد بود. پس از خارج کردن تامپون در صورتی که خونریزی اندکی وجود داشته باشد نگران کننده نخواهد بود و با استفاده از کمپرس یخ در اطراف بینی و مصرف قطره های منقبض کننده ی عروق می توان خونریزی را متوقف کرد. در صورتی که خونریزی شدید بود و یا احساس جریان خون در حلق وجود داشت خونسردی خود را حفظ کنید و با پزشک خود تماس بگیرید.
نکات مرتبط با خونریزی بینی
علائم سینوزیت
- تخلیه سبز یا زرد از بینی
- بینی مسدود شده و کیپ
- درد اطراف گونهها و پیشانی
- درد ناحیه چشمها
- سردرد سینوسی
- دمای بالای 38 درجه (تب)
- درد دندان
- استشمام بوی بد
- نفس بد (هالیتوز)
- فشار در ناحیه گوش
کودکان مبتلا به سینوزیت ممکن است تحریک پذیر باشند، از طریق دهان نفس بکشند و مشکل تغذیهای داشته باشند. صحبت کردن آنها ممکن است به صورت تو دماغی باشد.
علائم بیماری سینوزیت در بیشتر مواقع طی چندین هفته (سینوزیت حاد) به پایان خواهد رسید، هر چند در برخی مواقع می تواند حدودا سه ماه و یا بیشتر از آن (سینوزیت مزمن) به طول بینجامد.
در سینوزیت حاد فرد از طریق بینی نفس می كشد. ناحیه اطراف چشمان و صورت ممکن است تورم داشته باشد و فرد دچار درد شدید یا سردرد شود.
پولیپ بینی
پولیپ بینی (Nasal Polyp) یک توده نرم و خاکستری رنگ شبیه خوشه انگور و یا قطره اشک میباشد که ممکن است در سینوسها و یا حفره بینی ایجاد شود. این توده غیر سرطانی بوده و لمس آن دردناک نیست. بعضی پولیپها کوچک هستند و فرد متوجه وجود آنها نمیشود، اما بعضی دیگر بزرگ بوده و علائمی را به وجود میآورد که سبب بروز مشکلاتی برای فرد درگیر میشود. عارضه پولیپ ممکن است در هر سن و جنسی ایجاد شود، اما احتمال بروز آن در افراد بالای 40 سال و خانمها بیشتر است. پولیپ بینی معمولا پایهدار است و در هر دو طرف بینی ایجاد میشود اما ممکن است که تنها در یک سمت بینی نیز به وجود آید.
انحراف بینی
تیغه بینی، در حالت طبیعی حفره بینی را به دو راه مساوی تقسیم میکند. تقسیم فضای حفره بینی به این دلیل است که در صورت یکی بودن آن گردش هوای ایجاد شده ممکن است مانع از تنفس بهینه شود. همچنین دو قسمت بودن راه تنفسی از انتقال عفونت از یک سمت به سمت دیگر جلوگیری میکند.
زمانی که انحراف بینی ایجاد میشود، تیغه بینی منحرف شده و راه تنفسی در یک سمت بستهتر از سمت دیگر میشود که این موضوع در عملکرد بینی اختلال ایجاد کرده و سبب بروز مشکلات مربوطه میشود.