عمل جراحی بینی یکی از رایجترین جراحیهای زیبایی در کشور ایران است. گاها تصور میشود بالا بودن میزان جراحی بینی در ایران به دلیل اهمیت بالای زیبایی برای ایرانیان است اما باید گفت که در سایر کشورهای جهان نیز عملهای زیبایی رواج بالایی پیدا کرده است که در هر نوع نژاد نوع جراحی میتواند متفاوت باشد. به طور مثال در کشورهای آسیای شرقی که بینی کوچک و چشمان کشیده دارند، جراحی بینی کمتر و جراحی پلک بیشتر انجام میشود. اما در کشور ایران و کشورهای عربی همسایه به دلیل بزرگ بودن بینی، جراحی بینی متقاضیان بیشتری دارد. با توجه به رواج بالای این جراحی در ایران، در جهت ارتقای کیفیت عمل بینی و کاهش نارضایتی بعد از جراحی، عمل بینی با قالب کنترلی پیشنهاد شد.
بعضی از پزشکان استفاده از قالبهای کنترلی را در عمل بینی مفید میدانند اما عده نادری نیز بر این باورند که استفاده از قالبهای کنترلی در حین جراحی کارایی ندارد. اختلاف نظر در خصوص این موضوع میتواند سبب سردرگمی متقاضیان جراحی بینی شود؛ به همین دلیل در این مقاله در خصوص قالبهای کنترلی و کاربرد آنها در جراحی صحبت شده تا متقاضیان با آگاهی بیشتری برای عمل بینی تصمیمگیری نمایند.
چرا ایده قالبهای کنترلی مطرح شد؟
گاهی اوقات پیش میآید که متقاضی از نتیجه عمل بینی خود رضایت نداشته باشد. این موضوع غالباً به علت ایرادات ظاهری و در پارهای از موارد به علت مشکلات تنفسی ایجاد میشود. نارضایتی ناشی از ایرادات ظاهری به دلایل مختلفی ممکن است ایجاد شود. در جلسه مشاوره با جراح قبل از عمل، متقاضی خواستهها و نیازهای خود را به پزشک منتقل میکند و پزشک نیز بعد از معاینه بالینی و بررسی ضخامت پوست، به متقاضی میگوید که چه میزان از خواستههایش قابل اجراست. در این مرحله ممکن است جراح و متقاضی نتوانند به درک متقابل برسند و حرفهای یکدیگر را متوجه نشوند. علاوه بر آن ممکن است پزشک علیرغم درک خواسته متقاضی، در حین عمل خواسته او را به یاد نیاورد یا نداند برای رسیدن به فرم مورد نظر دقیقاً چه تغییراتی باید اعمال نماید. در این شرایط ممکن است متقاضی بعد از جراحی از نتیجه عمل رضایت نداشته باشد.
با توجه به کاربرد ثابت شدهی اسکن سه بعدی در جراحی زیبایی و اطلاعات مفیدی که میتوان از آنالیزهای سه بعدی به دست آورد، تیم طراح طب ایده قالبهای کنترلی را به منظور کاهش نارضایتی بعد از عمل ارائه داد.
عمل جراحی بینی با قالب کنترلی چگونه است؟
برای عمل جراحی بینی با قالب کنترلی لازم است که متقاضی قبل از جلسه مشاوره با پزشک اسکن سه بعدی شود. دستگاه اسکنر سه بعدی هیچ اشعهای تولید نکرده و از نور طبیعی برای اسکن استفاده میکند. در مرحله بعد مدل سه بعدی چهره در نرم افزار ساخته شده و متقاضی میتواند با پزشک جلسه مشاوره داشته باشد. در جلسه مشاوره، پزشک بعد از شنیدن درخواست متقاضی و معاینه بالینی، تغییرات قابل انجام را بر مدل سه بعدی اعمال کرده و متقاضی میتواند بر اساس طراحی فرم نهایی بینی، برای جراحی بینی تصمیم بگیرد. همچنین برای طراحی بینی نسبتهای طلایی صورت نیز در نظر گرفته شده تا بینی علاوه بر زیبایی با سایر اجزای چهره نیز در تناسب باشد. در صورت عدم رضایت از نتیجه پیشبینی شده، متقاضی میتواند با پزشک دیگری مشاوره شده و بر اساس طراحی بینی، جراح خود را انتخاب نماید.
بعد از تأیید طراحی و گرفتن وقت جراحی، نرم افزار با مقایسه بینی نهایی و بینی اولیه، تغییرات دقیق بینی را مشخص میکند. این آنالیزها در روز جراحی در اختیار پزشک قرار داده میشود. همچنین بر اساس طراحی نهایی توسط پرینتر سه بعدی یکسری قالبهای کنترلی مختص متقاضی ساخته میشود. این قالبها در حین جراحی و برای سنجش درستی تغییرات اعمال شده، مورد استفاده قرار میگیرند. به این ترتیب جراحی زمانی به پایان میرسد که بینی با قالب کنترلی تطبیق لازم را پیدا کند. بعد از پایان جراحی از تطبیق بینی با قالب کنترلی عکس گرفته شده و در اختیار متقاضی قرار میگیرد.
نتیجه عمل چقدر شبیه به طراحی میشود؟
همان طور که گفته شد بعضی از جراحان بر این باور هستند که نمیتوان قبل از جراحی، فرم بینی را مشخص کرد و عمل جراحی بینی با قالب کنترلی امکانپذیر نیست. اگرچه قبل از بالا رفتن پوست بینی و دیدن ساختارهای بینی نمیتوان به طور دقیق مشخص کرد که بینی بعد از عمل چه شکل خواهد بود، اما اطلاعات اسکن سه بعدی و قالبهای کنترلی فواید بسیاری برای جراحی فراهم میکند. فواید استفاده از اسکن سه بعدی و قالب کنترلی شامل:
1) افزایش درک متقابل میان متقاضی و متخصص زیبایی
2) افزایش اطلاعات متقاضی از میزان و نوع تغییرات مورد نیاز
3) افزایش اطلاعات متخصص زیبایی از میزان و نوع تغییرات مورد نیاز
4) استفاده از نسبتهای طلایی در فرایندهای زیبایی صورت
5) کاهش خطای انسانی و افزایش دقت فرایندهای زیبایی
6) جلوگیری از تصمیمات لحظهای بر اساس سلیقه شخصی متخصص زیبایی
7) افزایش اطلاعات متقاضی در خصوص محدودیتهای فرایندهای زیبایی و جلوگیری از اقدامات غیر ضروری در صورت عدم تأیید نتایج پیش بینی شده
8) افزایش رضایت متقاضیان فرایندهای زیبایی
9) کاهش نگرانی متقاضیان از نتیجه فرایند زیبایی و در نتیجه آن افزایش تقاضا
انواع قالب کنترلی
علاوه بر عمل بینی تکنولوژی اسکن سه بعدی و قالبهای کنترلی در سایر عملهای زیبایی نظیر عمل سینه، پروتز چانه، تزریق فیلر، میکروبلید ابرو و ... قابل استفاده است. قالبهای کنترلی برای عمل جراحی بینی چند نوع دارد که شامل:
• قالب Transverse به عنوان یک راهنما برای بررسی صحت محل اسکلت بینی طراحی شده است.
• قالب Axial برای چک کردن قوس بینی، نوک بینی و کلوملا مورد استفاده قرار میگیرد.
• قالب Basal برای چک کردن نهایی آلار استفاده میشود.
• قالب Final در آخر برای بررسی شکل کلی بینی استفاده میشود.
هزینه عمل جراحی بینی با قالب کنترلی
بسیاری از متقاضیان جراحی بینی خواستار دانستن قیمت عمل جراحی بینی با قالب کنترلی هستند و تصور میکنند انجام عمل با جدیدترین تکنولوژی هزینه بیشتری برای آنها خواهد داشت. اما باید گفت که هزینه اسکن سه بعدی و قالب کنترلی در مقایسه با هزینه جراحی بسیار ناچیز است. هزینه عمل بینی بیشتر تحت تأثیر فاکتورهایی نظیر مهارت و شهرت جراح، میزان تغییرات بینی و مکان جراحی است.
نکات مرتبط با عمل جراحی بینی با قالب کنترلی
طراحی سه بعدی بینی برای تزریق ژل و بوتاکس
استفاده از اسکن و طراحی سه بعدی نقطه عطفی در امر پزشکی و مهندسی است که توانسته با ایجاد تعامل فکری بین پزشک و متقاضی و نمایش تغییرات فرم ایده آل چهره متناسب با نظر متقاضی، رضایت مراجعه کنندگان تزریق ژل را افزایش دهد.
با استفاده از این روش، مراجعه کننده پیش از تزریق ژل میتواند مدل سه بعدی چهره پس از تزریق خود را مشاهده کند و تمامی تصورات ذهنی خود را به صورت سه بعدی و مجازی عملی سازد. همچنین او میتواند مناسبترین فرم چهره که حداکثر جذابیت را به همراه دارد، متناسب با نسبتهای طلایی چهره، مشاهده کند. به طور مثال فرد متقاضی با تصور تزریق ژل لب اقدام به تزریق ژل مینماید، اما با استفاده از طراحی سه بعدی متوجه میشود که با تزریق و فرم دهی چانه نتیجه مطلوبتری خواهد گرفت. بنابراین به جای تزریق ژل لب میتواند با انتخاب صحیح، برای چانه اقدام به تزریق ژل نماید.