عمل بینی نوعی جراحی پلاستیک است که به منظور زیبایی بینی انجام میشود. گاهی در کنار اصلاح مشکلات ظاهری، مشکلات تنفسی بیمار نظیر انحراف بینی و پولیپ بینی نیز برطرف میشود. اگرچه به دلیل سابقه زیاد عمل بینی و استفاده از تکنیکهای جدید، عوارض جانبی عمل بینی به حداقل رسیده است، اما به منظور پیشگیری از بروز عوارض نادر عمل بینی و تسریع فرایند بهبودی بعد از جراحی، لازم است یکسری مراقبت های قبل و بعد از عمل انجام شود.
معمولا این مراقبتها توسط پزشک در اختیار بیمار قرار میگیرد و بیمار نیز میتواند تمامی سوالهای خود را در جلسه مشاوره از پزشک بپرسد. در این مقاله به منظور اطلاع رسانی بیشتر در رابطه با مراقبت های بعد از عمل بینی صحبت شده است تا افرادی که میخواهند این عمل را انجام دهند با آگاهی از روند دوره بهبود، برای جراحی اقدام کنند.
مراقبت های قبل از عمل بینی
در خصوص داروهایی که مصرف میکنید با پزشک خود صحبت کنید؛ شاید نیاز باشد که مصرف بعضی از آنها را متوقف کنید. استفاده از برخی داروها سبب میشود که خون رقیق شود و در نتیجه آن خونریزی بعد از عمل افزایش پیدا کند
از دو هفته قبل از عمل مصرف الکل و سیگار را متوقف کنید. این ترکیبات نیز میتوانند سبب رقیق شدن خون شما شود.
چند روز قبل از عمل، رژیم غذایی خود را اندکی اصلاح کنید. به این منظور از مصرف غذاهای غذاهای چرب و سرخ کرده اجتناب کنبد و از میوه، سبزیجات تازه و غذاهای پخته شده استفاده کنید.
اگر دچار استرس شدهاید، در خصوص روند عمل بینی مطالعه کنید و با دوستان و آشنایان خود که عمل بینی انجام دادهاند، صحبت کنید. داشتن اطلاعات بیشتر به شما کمک میکند که راحتتر برای این جراحی آماده شوید. همچنین تمامی سوالات خود را از پزشکتان بپرسید تا دیگر موردی برای نگرانی وجود نداشته باشد و ذهنتان آرام شود.
مراقبت های بعد از عمل بینی
تغذیه مناسب بعد از عمل بینی بسیار حائز اهمیت است. بعد از عمل بینی تا چند روز از مصرف غذاهای سفت که نیاز به جویدن زیاد دارد پرهیز کنید. مصرف آبمیوههای طبیعی و میوههایی نظیر آناناس و پاپایا به کاهش ورم و کبودی شما کمک میکند. بعد از عمل از نمک در غذاهای خود کمتر استفاده کنید زیرا این ماده سبب جذب آب در بافت شده که در نتیجه آن تورم افزایش مییابد. همچنین از مصرف قهوه و شکر نیز اجتناب کنید.
به منظور کاهش کبودی از کیسه یخ استفاده کنید. اگر کیسه ژلی ندارید، چند قطعه یخ در کیسه پلاستیکی بیندازید و از آن اطراف بینی خود استفاده کنید. گاهی سرمای زیاد سبب آسیب به بافت میشود، در صورتی که احساس درد کردید میتوانید از نخود فرنگی یخ زده به این منظور استفاده کنید. مواظب باشید که کیسه یخ را مستقیم روی بینیتان قرار ندهید.
پزشک بعد از جراحی بر بینی شما اسپیلنت قرار میدهد تا استخوان بینی تکان نخورد و در محل تعیین شده جوش بخورد. این اسپیلنت 7 الی 10 روز بر بینی شما باقی میماند. از لمس بینی خود در این مدت اجتناب کنید تا استخوان بینی شما تکان نخورد.
از دیگر مراقبت های بعد از عمل بینی استفاده از چسب بینی است که در کاهش تورم نقش دارد. پوست بینی در حین عمل بالا برده میشود و بعد از اعمال تغییرات مورد نظر بر بینی جدید کشیده میشود. در این هنگام مایعات بافتی زیر پوست تجمع پیدا میکند و سبب ایجاد تورم میشود. این نوع تورم بعد از 6 ماه به میزان زیادی کاهش پیدا میکند اما برای از بین رفتن کامل آن نیاز به گذشت تقریبا یک سال میباشد. چسب زدن بعد از درآوردن اسپیلنت به چسبیدن سریعتر پوست به بافتهای زیرین آن کمک میکند و سبب کاهش تورم میشود. در سه هفته اول بعد از عمل بینی این کار تاثیر به سزایی در کاهش تورم دارد اما بعد از آن بیشتر به منظور هشدار به دیگران است تا مواظب باشند به بینی شما برخورد نکنند.
بعد از عمل تا یک ماه از انجام فعالیتهایی مانند بلند کردن اجسام سنگین، ورزشهای سخت و خم شدن زیاد اجتناب کنید زیرا این فعالیتها سبب هجوم خون به بافتهای بدن شما شده و خونریزی را افزایش میدهند. در مقابل ورزشهای سبک مانند پیاده روی از همان هفته اول بعد از عمل باعث میشود که گردش خون متعادل در بدن شما ایجاد شود.
نحوه خوابیدن بعد از عمل بینی نیز باید اصول خاصی داشته باشد. به این منظور طاق باز بخوابید و سرتان را بالاتر از بدنتان بگذارید؛ معمولا زاویه 30 درجه پیشنهاد میشود. برای این کار میتوانید دو بالشت زیر سر خود قرار دهید. ممکن است بعد از عمل تا 2 روز در بینی شما تامپون گذاشته شود که باعث میشود نتوانید از بینی تنفس کنید. این موضوع خواب شما را اندکی تحت تاثیر قرار میدهد.
داروهای تجویز شده را طبق دستورالعمل پزشک مصرف کنید. این موضوع بسیار حائز اهمیت است زیرا عدم رعایت آن در مواردی میتواند سبب ایجاد عفونت شود.
در روزهای اول بعد از عمل بینی به هیچ وجه فین نکنید و در صورت امکان عطسه خود را متوقف کنید. برای مسواک زدن نیز به آرامی و با احتیاط این کار را انجام دهید.
تا یک ماه بعد از عمل از کشیدن سیگار و قلیان پرهیز کنید و مشروبات الکلی نیز مصرف نکنید.
سوالات مرتبط با مراقبت های بعد از عمل بینی
آیا بعد از عمل بینی میتوان حمام کرد؟
این موضوع در صورت تایید پزشک بلامانع است. اما باید مواظب باشید که اسپیلنت شما خیس نشود زیرا ممکن است که شل شده و جابهجا شود. همچنین از حمام آب داغ اجتناب کنید زیرا میتواند باعث تشدید تورم بینی شما شود. در مقابل حمام آب گرم به کاهش التهاب و تسکین درد کمک میکند.
آیا بعد از عمل میتوان از عینک طبی یا آفتابی استفاده کرد؟
توصیه میشود که تا دو ماه بعد از عمل بینی از هیچ گونه عینکی استفاده نشود.
آیا ماساژ بینی به کاهش تورم کمک میکند؟
بله ماساژ میتواند در کاهش ورم بینی موثر باشد. این کار را با مشورت پزشک و طبق دستورالعمل او تا دو ماه انجام دهید.
آیا چسب زدن در فرم نهایی بینی موثر است؟
خیر، چسب زدن در صورتی که به درستی انجام شود سبب میشود که تورم بینی به طور متناسب در نقاط مختلف بینی کاهش پیدا کند و در فرم موقت بینی تاثیرگذار است.
نکات مرتبط با مراقبت های بعد از عمل بینی
عوارض عمل بینی
عوارض عمومی عمل جراحی بینی
عوارض عمومی معمولا در همه افراد بعد از عمل بینی ایجاد میشود اما شدت آنها بسته به مهارت جراح، شرایط فرد و میزان رعایت دستورالعملهای پزشک توسط بیمار، میتواند متفاوت باشد.
درد
بعد از جراحی بینی با توجه به این که بافت غضروفی و استخوانی بینی اصلاح میشود، بیمار ممکن است احساس درد داشته باشد که بسیار خفیف است و با داروهای مسکن ضعیف که نیاز به نسخه نیز ندارند، برطرف میشود.
ورم
معمولا در روزهای اول بعد از جراحی اطراف چشم و بینی متورم میشود که شدت آن در افراد مختلف متفاوت است. این ورم بعد از 2 هفته به میزان قابل توجهی کاهش مییابد. البته لازم به ذکر است که استفاده از کمپرس آب سرد در تسریع روند بهبودی میتواند بسیار موثر باشد.
کبودی
کبودی اطراف چشم بعد از جراحی غالبا دیده میشود که طبیعی است و جای نگرانی ندارد. رژیم غذایی مناسب و مصرف آب میوههای طبیعی در کاهش آن نقش موثری دارد. کبودی بعد از عمل معمولا بعد از چند روز برطرف خواهد شد.
ترشحات خونی
معمولا در چند روز اول بعد از جراحی ممکن است ترشحات خونی و خونریزی اندکی از ناحیه بینی داشته باشید که جای نگرانی ندارد، اما در صورتی که خونریزی شدید شود، به پزشک خود اطلاع دهید.
گرفتگی بینی
ممکن است بعد از عمل بیمار احساس گرفتگی در بینی خود داشته باشد که نباید برای برطرف شدن آن تلاش کند، چراکه ممکن است به بینی خود آسیب وارد کند. شست و شو بینی و استفاده از سرم در برطرف شدن این احساس میتواند کمک کننده باشد.
مشکلات تنفسی
در گذشته به دلیل حذف بافتهای بینی و آسیبهای مخاطی، ایجاد مشکلات تنفسی در بیماران بعد از عمل شایع بود. اما امروزه با استفاده از تکنیکهای جدید و اصلاح و تقویت بافتها به جای حذف، بروز این گونه مشکلات به حداقل رسیده است.
عوارض خاص عمل جراحی بینی
عوارض خاص عمل بینی در شرایط نادر و اغلب در افرادی که بیماری زمینهای دارند بروز میکند و شامل موارد زیر است:
سینوزیت
این عارضه در نتیجه التهاب سینوسها ایجاد میشود که سبب تغییر صدا، افزایش ترشح مخاط و کاهش حس بویایی به میزان اندک میشود.
خونریزی
این عارضه معمولا در اشخاصی ایجاد میشود که دچار مشکلات انعقادی هستند و داروهای خاصی مصرف میکنند.
عفونت
در صورتی که بیمار پس از جراحی بینی، داروهای تجویز شده را به درستی مصرف نکند، ممکن است دچار عفونت شود و در صورتی که عفونت با شست و شو و مصرف دارو برطرف نشود، سبب ایجاد چسبندگی در بینی خواهد شد.
واکنش به بیهوشی
در صورتی که بیمار دچار بیماری زمینهای خاص باشد یا قبل از جراحی مصرف دخانیات را قطع نکند و یا از مواد بیهوشی مرغوب برای بیهوشی استفاده نشود، فرد ممکن است دچار عوارض زیر شود:
- حالت تهوع
- واکنش آلرژیک
- افزایش فشار و ضربان قلب
راهکار های کاهش عوارض جراحی بینی
- قرار دادن تمامی سوابق پزشکی در اختیار پزشک معالج
- کاهش عوارض جراحی بینی با مراقبتهای دارویی
- اهمیت به قرار گرفتن سر در وضعیت متناسب، راهکار اصلی کاهش عوارض جراحی بینی
- با داشتن رژیم غذایی سالم از عوارض جراحی بینی بکاهید
- مصرف کالری، پروتئین، انواع ویتامینها و مواد معدنی
- آیا می دانید یکی از راهکار های کاهش عوارض جراحی بینی نداشتن استرس است؟
- کاهش عوارض جراحی بینی با استفاده از کمپرس آب سرد
- کنترل فعالیتهای روزانه راهکاری ساده برای کاهش عوارض جراحی بینی