بینی استخوانی برخلاف بینی گوشتی ساختار غضروفی و استخوانی مستحکمی دارد و همچنین دارای پوست نازک است. این ویژگیها باعث میشود عمل بینی استخوانی نتایج بهتری داشته و با چالشهای کمتری همراه باشد. عمل بینی استخوانی معمولاً برای برداشتن قوز بینی یا اصلاح انحراف بینی انجام میشود.
بینی استخوانی چگونه است؟
در بینی استخوانی قسمت غضروفی محکم است و بافت نرم و چربی کمتری وجود دارد. همچنین پوست بینی استخوانی نازک است و منافذ کمتری دارد. بینی استخوانی معمولاً دارای قوز است. وجود قوز بینی باعث احساس نارضایتی افراد از ظاهرشان میشود و یکی از مهمترین دلایل متقاضیان برای عمل بینی استخوانی، برداشتن قوز است. قوز بینی معمولاً روی تنفس تأثیری ندارد و فقط یک ایراد ظاهری است که با اصلاح آن فرد احساس بهتری نسبت به ظاهر خود پیدا میکند. برخلاف بینی استخوانی در بینی گوشتی پوست ضخیم و ساختار غضروفی ضعیف است. معمولاً افراد خودشان میتوانند نوع بینی را تشخیص دهند؛ اما اگر در حال تصمیمگیری برای انجام عمل بینی استخوانی هستید، در جلسهی مشاوره جراح نوع بینی و مشکلات آن را کاملاً برای شما تشریح میکند.
انتخاب جراح برای عمل بینی استخوانی
جهت انتخاب جراح مناسب برای عمل بینی استخوانی باید به نکات زیر توجه کنید.
• برای انتخاب جراح مناسب جهت عمل بینی استخوانی بهتر است با چند پزشک ملاقات کنید. حتی اگر اولین جراحی که با او ملاقات میکنید به نظرتان مناسب است باز هم مشورت کردن با چند پزشک دیگر ضرری ندارد.
• به دنبال ارزانترین جراح عمل بینی استخوانی نباشید. عمل زیبایی بینی نتایج ماندگاری دارد و شما بهجز قیمت آن باید کیفیت آن را نیز در نظر بگیرید.
• نمونهی عمل بینی استخوانی و نتایج آن را مشاهده کنید و بعد در مورد انتخاب آن جراح تصمیم بگیرید.
• نظرات کسانی را که نزد جراح شما عمل بینی استخوانی انجام دادهاند را مطالعه کنید.
طراحی بینی قبل از عمل بینی استخوانی
با استفاده از تکنولوژی جدید اسکن سه بعدی میتوان تغییرات موردنظر را روی تصویر اعمال کرد و درنهایت بهصورت سه بعدی و از تمام زوایا آن را مشاهده کرد. با استفاده از این روش میزان رضایت متقاضی افزایش مییابد؛ زیرا درک متقابلی بین جراح و متقاضی ایجاد میشود. با در دست داشتن تصویر سه بعدی جراح و متقاضی تغییراتی که در نظر دارند را روی آن اجرا کرده و نتیجه را همان لحظه مشاهده میکنند و در مورد آن تصمیم میگیرند. در طراح طب بعد از اینکه در جلسهی مشاوره طراحی بینی انجام شد، مهندسان مجموعه این تغییرات را آنالیز کرده و اطلاعات مربوط به آن را در اختیار جراح قرار میدهند. پسازآن بر اساس طراحی سه بعدی بینی قالبهای کنترلی ساخته میشوند. این قالبها با استفاده از نرمافزارهای دقیق مهندسی ساخته شده و دقت بسیار بالایی دارند. جراح از قالبهای کنترلی در طول عمل جراحی بینی استفاده میکند تا مطمئن شود نتیجهی جراحی دقیقاً مطابق با طراحی بینی خواهد بود. از اسکن سه بعدی و قالبهای کنترلی هم در عمل بینی استخوانی و هم گوشتی استفاده میشود.
روشهای عمل بینی استخوانی
با تشخیص جراح در مورد شرایط متقاضی عمل بینی استخوانی به دو روش باز و بسته انجام میشود.
عمل بینی استخوانی به روش باز
در این نوع عمل بینی استخوانی جراح برشهایی خارج از بینی ایجاد میکند و با بلند کردن پوست دسترسی کامل به بافتهای بینی خواهد داشت و این موضوع کمک میکند تا کنترل جراح بر شرایط بسیار بیشتر باشد. دوران نقاهت پس از جراحی باز بینی استخوانی طولانیتر خواهد بود.
عمل بینی استخوانی به روش بسته
در عمل بینی استخوانی به روش بسته خارج از بینی برشی وجود ندارد و جراحی از طریق سوراخهای بینی انجام میشود و برشها داخل بینی انجام میشود. از مزیتهای این نوع عمل بینی استخوانی این است که برشی خارج از بینی وجود ندارد و درنتیجه جای زخمی نیز باقی نمیماند. همچنین دوران بهبودی پس از جراحی بسته کوتاهتر است و تورم و کبودی نیز کمتر باقی میماند؛ اما به دلیل اینکه جراح کاملاً ساختار بینی را نمیبیند تغییرات بسیار اساسی و بزرگی نیز در این جراحی اعمال نمیشود.
مراقبتهای بعد از عمل بینی استخوانی
داروهایی را که پزشکتان برای کاهش درد و التهاب برای شما تجویز کرده است، بهموقع مصرف کنید. از مصرف سیگار، مشروبات الکلی و نمک پرهیز کنید؛ زیرا باعث افزایش التهاب و طولانی شدن مدتزمان بهبودی میشوند. در روزهای اول بعد از عمل بینی استخوانی از خوردن مواد غذایی که نیاز به گاز زدن دارند خودداری کنید. از مسواک نرم استفاده کرده و به لب بالای خود فشار وارد نکنید. سعی کنید تا زمانی که اسپلینت روی بینی شماست از شستن صورت و خیس کردن آن اجتناب کنید. هنگام خواب از دو بالش استفاده کنید تا ورم بینی افزایش نیابد. به مدت یک ماه از عینک استفاده نکنید و در صورت مشکل در دید از لنز استفاده کنید. تا دو هفته بعد از عمل بینی استخوانی فین نکنید؛ زیرا به مخاط بینی فشار آمده و ممکن است دچار خونریزی شود.
عوارض عمل بینی استخوانی
عمل بینی استخوانی نیز مانند هر جراحی دیگری ممکن است عوارضی داشته باشد؛ اما با انتخاب یک جراح ماهر و متخصص میتوانید از بروز عوارض ناخوشایند عمل بینی استخوانی پیشگیری کنید. برخی عوارض نادر مانند خونریزی، عفونت یا نکروز بافت بینی وجود دارد که احتمال بروز آنها اندک است. برخی عوارض نیز در همهی افراد با شدتهای مختلفی وجود خواهد داشت.
درد بعد از عمل بینی استخوانی
به دلیل برشها و تراشیده شدن استخوان و غضروف بینی ممکن است بعد از عمل بینی استخوانی مقداری درد داشته باشید که کاملاً طبیعی است و با مصرف مسکنهای ساده برطرف میشود. بسیاری از افراد بعد از عمل بینی یا درد ندارند یا درد بسیار کمی را تجربه میکنند.
ورم بینی استخوانی
ورم بعد از عمل بینی یک عارضهی کاملاً طبیعی است و بعد از گذشت دو هفته تا حدودی بهبود مییابد. ورم بینی ممکن است تا چند ماه نیز وجود داشته باشد و بهصورت کلی نتیجهی نهایی عمل بینی بعد از گذشت یکساله مشخص میشود. معمولاً ورم بینی استخوانی سریعتر از بینی گوشتی از بین میرود.
کبودی بعد از عمل بینی استخوانی
کبودی زیر چشم و اطراف بینی از عوارض شایع عمل بینی است که نگرانکننده نیست و بعد چند روز کمکم از بین میرود. مقدار کبودی بعد از عمل بینی استخوانی به حساسیت افراد و میزان تغییراتی که روی بینی اعمال شده است بستگی دارد.
نکات مرتبط با بهترین روش عمل بینی استخوانی
عمل بینی گوشتی
در گذشته گاها پیش میآمد که افرادی که بینی گوشتی داشتند بعد از عمل تغییرات بینیشان بعد از مدتی به حالت اولیه باز میگشت و به همین دلیل بسیاری از کسانی که بینی گوشتی داشتند از جراحی بینی خود منصرف میشدند. اما امروزه با استفاده از تکنیکهای جدید، امکان بازگشت فرم بینی به حداقل رسیده است.
در اغلب بینیهای گوشتی، بینی دارای افتادگی است زیرا بافت غضروفی ضعیف است و توانایی حمایت بافتها را به میزان کافی ندارد. برای عمل این نوع بینی جراح باید بافت غضروفی فرد را تقویت کند تا بعد از جراحی بینی دوباره دچار افتادگی نشود. خوشبختانه با استفاده از تکنیکهای جدید امکان این کار برای جراحان فراهم شده است و جراحی بینی گوشتی بدون هیچ مشکلی قابل انجام است.
قالب کنترلی
مهندسین طراح طب بر اساس طراحی سه بعدی و آنالیز تغییرات بینی، ابزار دقیقی را برای کنترل روند جراحی به منظور رسیدن به فرم دلخواه متقاضی، به عنوان قالب کنترلی، طراحی کرده و با جدیدترین پرینترهای سه بعدی آن را میسازند.
این ابزار به جراح این امکان را میدهد تا در حین جراحی، فرم بینی را با آن چک کند. اگر قالب بر روی بینی کاملا منطبق نشود، جراح باید تغییراتی را اعمال کند تا بتواند به فرم مورد نظر و طراحی شده، دست یابد. به عبارت دیگر، پایان زمان جراحی، زمانی است که قالب کنترلی به طور کامل بر روی بینی قرار بگیرد.
بنابراین با استفاده از این ابزار (قالبهای کنترلی)، نگرانی متقاضی جراحی بینی بر طرف خواهد شد که جراح چگونه میتواند به فرم ایده آل و طراحی شده برسد.
قالبهای کنترلی برای انواع بینیها (گوشتی، استخوانی، ترمیم بینی، انحراف بینی و ...) کاربرد دارد و هر قالب مختص به فرم طراحی شده همان فرد میباشد و برای فرد دیگری کاربرد ندارد.
هنگامی که قالب کنترلی یا همان قالب بینی طراحی شده متقاضی ساخته میشود، در روز جراحی به همراه اطلاعات جراحی و عکسهای دو بعدی فرد، به کلینیک جراحی ارسال میگردد؛ از آن رو عکس و تصاویر سه بعدی و یا تصاویر اسکن سه بعدی به همراه آنالیز دقیق تغییرات بینی در بورد اتاق عمل نصب میگردد. بنابراین با استفاده از این تکنولوژی، جراح با استفاده از ابزار دقیقی که بر اساس طراحی و سلیقه متقاضی ساخته شده است، جراحی خود را انجام می دهد. این امر توانسته است خطای جراحی را به حد بسیار زیادی کاهش دهد. بنابراین با افزایش دقت جراحی، رضایت متقاضیان جراحی بینی از نتیجه جراحی به صورت چشمگیری افزایش یافته است.
قالب کنترلی؛ طراحی مهندسی
زمانی که طراحی سه بعدی توسط جراح و متقاضی جراحی بینی انجام میشود، فایل طراحی توسط واحد طراحی و مهندسی طراح طب مورد بررسی دقیق مهندسی قرار میگیرد. مهندسان خبره طراح طب با استفاده از دقیقترین نرم افزارهای طراحی مهندسی با دقت بسیار بالایی در حد صدم میلیمتر، قالبهای بینی را طراحی میکنند.
برای کنترل فرم بینی سه نوع قالب بینی طراحی و ساخته میشود که در ادامه کاربرد هر یک از آنها ذکر شده است. اما قالبهای کنترلی یا ماکتهای پیش ساخته بینی چگونه و با چه دقتی ساخته میشوند؟
قالب بینی یا همان قالب کنترلی بعد از طراحی توسط تیم فنی، با استفاده از جدیدترین تکنولوژی پرینترهای سه بعدی با بالاترین دقت ممکن ساخته میشوند. بنابراین طراحی و ساخت قالبهای کنترلی به صورت منحصر به فرد برای هر مراجعه کننده انجام میشود.