مشاهده نسخه کامل این صفحه

آیا بافت زخم یا فیبروز بعد از عمل بینی مشکل ساز می‌شود؟

عمل زیبایی بینی یا رینوپلاستی می‌تواند شکل، اندازه و ساختار بینی را تغییر داده و نتایج بسیار خوبی در فرد مناسب ایجاد نماید. اما این عمل نیز مانند سایر جراحی‌ها می‌تواند عوارضی به همراه داشته باشد که اگر به درستی مدیریت نشود، ممکن است سبب ایجاد بافت زخم یا فیبروز در متقاضی شود. پس همان طور که گفته شد، حتی در عمل بینی که برش‌ها در مناطق پنهان زده می‌شود، ممکن است بافت زخم آشکار به وجود آید که ظاهر زیبایی نخواهد داشت. اگر می‌خواهید که نتیجه جراحی شما طبیعی به نظر برسد و بافت زخم بر جای نماند، لازم است که به یکسری نکات توجه داشته باشید.

در ادامه در خصوص تشکیل بافت زخم یا فیبروز بعد از عمل زیبایی بینی و راه‌کارهای جلوگیری از آن صحبت شده است.

بافت زخم یا فیبروز به چه علت ایجاد می‌شود؟

در همه عمل‌هایی که انجام می‌شود، بافت دست‌کاری شده نیازمند ترمیم است که در نتیجه آن بافت زخم یا جای زخم ایجاد می‌شود. زمانی که در پوست برش ایجاد می‌شود، بدن به صورت طبیعی بافت زخم ایجاد کرده تا زخم و برش ایجاد شده را ترمیم کند. این بافت توسط ساختار پیوندی متراکم و فیبری تشکیل می‌شود که می‌تواند زخم را بسته نگه دارند. این موضوع مانند این است که بدن از باند طبیعی خود برای بستن زخم استفاده کند و جای گرانی ندارد. در صورتی که بافت زخم بر زیبایی تاثیرگذار باشد یک متخصص زیبایی به راحتی می‌تواند بافت ایجاد شده را تغییر فرم دهد.

میزان تشکیل بافت زخم در افراد مختلف، متفاوت است. در بعضی از افراد بافت زخم بسیار ضخیم و قابل مشاهده است اما در افراد دیگر نازک‌تر بوده و با بافت اطراف خود هم رنگ می‌شود. در موارد بسیار نادری بدن بیش از حد بافت زخم تولید می‌کند که اصطلاحا گوشت اضافه نامیده _(فیبروزیس) می‌شود. دلیل این تفاوت هنوز به طور کامل مشخص نیست اما مواردی مانند سن، کشسانی پوست، ژنتیک، رنگ پوست و میزان جراحت می‌تواند تاثیرگذار باشد.

بعد از رینوپلاستی بافت زخم در کدام نواحی ایجاد می‌شود؟

دو روش برای انجام عمل زیبایی بینی وجود دارد:

جراحی بینی به روش باز: در این روش یک برش بسیار کوچک و ظریف در ناحیه کلوملا (ناحیه‌ای بین سوراخ‌های بینی در قسمت پایه) ایجاد می‌شود. در این روش پوست بینی بالا رفته و جراح دسترسی بسیار خوبی به تمامی بخش‌های بینی پیدا می‌کند.

جراحی بینی به روش بسته: در این روش از برش‌های داخلی استفاده شده که درون سوراخ‌های بینی ایجاد می‌شود. در عمل بینی به روش بسته هیچ زخم و برش خارجی که قابل مشاهده باشد، ایجاد نمی‌شود.

فیبروز معمولا در محل این برش‌ها ایجاد می‌شود و اگر مراقبت‌های لازم انجام نشود، ممکن است قابل مشاهده شده و بر زیبایی تاثیر بگذارد. همان طور که گفته شد در اشخاص نادری گوشت اضافه تشکیل می‌شود که معمولا این بافت در ناحیه نوک بینی به چشم می‌خورد.

چگونه می‌توان از ایجاد فیبروز جلوگیری کرد؟

اگرچه تشکیل بافت زخم بعد از جراحی اجتناب ناپذیر است اما با استفاده از روش‌هایی می‌توان از نمایان شدن آن جلوگیری کرد. این روش‌ها شامل:

از مصرف سیگار و الکل اجتناب کنید- نیکوتین موجود در سیگار می‌تواند سبب تنگ شدن رگ‌ها و کند کردن روند بهبود و به جای ماندن جای زخم بعد از جراحی شود. از طرف دیگر الکل نیز سبب خشک شدن پوست و همچنین افزایش تورم و خونریزی می‌شود.

به خودتان فشار نیاورید- هر فعالیتی که سبب افزایش فشار خون در بدن شما شود می‌تواند احتمال ایجاد بافت زخم را افزایش دهد.

مراقبت‌های بعد از عمل را جدی بگیرید- این مراقبت‌ها توسط جراح در اختیار شما قرار می‌گیرد و رعایت کردن آن‌ها سبب تسریع روند بهبودی و رسیدن به نتیجه دلخواه می‌شود.

برای عمل زیبایی بینی خود یک جراح ماهر انتخاب کنید- بسیاری از افراد تصور می‌کنند که به دلیل رواج عمل بینی، این جراحی بسیار ساده است و حتی جراحان کم تجربه که هزینه کم‌تری دریافت می‌کنند می‌توانند این جراحی را به خوبی انجام دهند. اما باید گفت که این چنین نیست و عمل بینی نیازمند مهارت بسیار بالا می‌باشد. فرآیند حیاتی تنفس از طریق بینی انجام می‌شود و در صورتی که عملکرد صحیح تنفسی بعد از جراحی برقرار نباشد، فرد با مشکلات جدی مواجه خواهد شد. علاوه بر آن بینی در مرکز صورت قرار دارد و در صورتی که ظاهر مناسبی نداشته باشد و جای زخم بر آن نمایان باشد، بر زیبایی تاثیر بسیاری خواهد داشت.

جای زخم چگونه درمان می‌شود؟

اگر اطراف بینی شما بافت زخم یا گوشت اضافه تشکیل شده که زیبایی بینی‌تان را تحت تاثیر قرار داده بود می‌توانید با استفاده از یکسری راه‌کارها این بافت را کاهش داده و ظاهر طبیعی‌تری به چهره‌تان بدهید. این راه‌کارها شامل:

استروئیدها- تزریق استروئید در محل مناسب می‌تواند در کاهش فیبروز موثر باشد.

عمل ترمیمی بینی- جراحی پلاستیک برای کاهش بافت زخم قابل انجام است که تاثیری بر سایر ساختارهای بینی شما نمی‌گذارد.

آیا فیبروز می‌تواند برای عمل دوباره بینی مشکلی ایجاد کند؟

بعضی از افراد بعد از انجام عمل بینی از ظاهر بینی خود رضایت نداشته و تمایل دارند که دوباره جراحی شوند. مشکلات ظاهری بینی می‌تواند شامل از بین نرفتن کامل قوز بینی، کج بودن بینی، عدم تقارن دو سمت بینی و ... باشد. همان طور که گفته شد بعد از جراحی بینی بافت زخم تشکیل شده که سخت‌تر و ضخیم‌تر از بافت طبیعی پوست است زیرا لازم است که از آسیب دیدن دوباره یا باز شدن زخم جلوگیری کند. این بافت‌های ضخیم و محکم کار را برای جراح در زمان جراحی ثانویه بینی مشکل می‌کند و جراح نمی‌تواند تغییرات مد نظر خود را به راحتی اعمال کند. علاوه بر آن این بافت‌ها معمولا به مرور زمان تغییر شکل می‌دهند که این موضوع نیز لازم است توسط جراح در نظر گرفته شود تا بتواند زیبایی بینی شما را با گذشت زمان تضمین کند.

با این حال در شرایطی هم که مقدار زیادی بافت زخم از جراحی قبلی بر جای مانده باشد، جراحی دوباره بینی قابل انجام است، اما لازم است که این عمل توسط یک جراح ماهر انجام شود. به منظور این که بافت زخم تاثیر کمتری در عمل شما داشته باشد، بهتر است که زمان زیادی از عمل قبلی گذشته باشد که این زمان معمولا بین شش ماه تا یک سال متغیر است.


نکات مرتبط با آیا بافت زخم یا فیبروز بعد از عمل بینی مشکل ساز می‌شود؟

مراقبت‌های بعد از عمل بینی

• در روزهای اول بعد از جراحی از مصرف غذاهای سفت که نیاز به جویدن زیاد دارد، پرهیز کنید. سعی کنید که غذاهای پخته شده مصرف کنید. مصرف آبمیوه‌های طبیعی و میوه‌هایی نظیر آناناس و پاپایا به کاهش ورم بینی و تسریع بهبود زخم‌ها کمک می‌کند.
• استفاده از کمپرس‌های یخ در اطراف بینی برای کاهش ورم بسیار کمک کننده است. کمپرس یخ را نباید به صورت مستقیم روی بینی قرار داد چرا که ممکن است سبب جابه‌جایی بافت‌های بینی شود.
• استفاده از چسب تا سه هفته بعد از عمل در کاهش ورم بینی نقش به سزایی دارد و بعد از آن تنها به منظور هشدار به دیگران استفاده می‌شود.
• تا یک ماه بعد از عمل بینی از انجام فعالیت‌هایی مانند بلند کردن اجسام سنگین، ورزش‌های سخت و خم شدن زیاد اجتناب کنید، زیرا این فعالیت‌ها موجب هجوم خون به بافت‌های بدن شما می‌شود. بر خلاف موارد ذکر شده پیاده روی بعد از جراحی می‌تواند مفید باشد و سبب افزایش گردش خون در بدن شما شود که این موضوع نیز روند بهبودی بعد از عمل را سرعت می‌بخشد.
• سعی کنید طاق باز بخوابید و سر خود را اندکی بالاتر از بدن خود قرار دهید؛ اغلب زاویه 30 درجه به این منظور توصیه می‌شود.
• داروهای تجویز شده را طبق دستور پزشکتان مصرف کنید.
• تا زمانی که اسپیلنت بر بینی شما قرار دارد نباید به آن آب بخورد و خیس شود. بعد از برداشتن اسپیلنت می‌توانید با مشورت پزشکتان حمام کنید.
• تا دو ماه بعد از عمل از عینک طبی و یا آفتابی استفاده نکنید.
• ماساژ بینی می‌تواند در کاهش ورم بینی موثر باشد. تا دو ماه بعد از جراحی پیشنهاد می‌شود که این کار مطابق دستورالعمل پزشک انجام شود.

 
مشاوره تلفنی