بسیاری از افراد تصور میکنند که نتیجه عمل بینی تنها به مهارت جراح بستگی دارد، اما باید گفت که اگرچه این مورد بسیار مهم است اما باید به عوامل دیگر هم توجه شود. یکی از عوامل مهم دیگر مراقبتهای بعد از عمل بینی است که در نتیجه جراحی میتواند بسیار تاثیرگذار باشد.
مراقبتهای بعد از عمل بینی معمولا از طرف دکتر قبل از جراحی در اختیار متقاضی قرار میگیرد و هر پزشک بسته به نوع روش و تکنیکی که برای جراحی استفاده میکند، ممکن است توصیههای خاصی داشته باشد. بنابراین در صورتی که سوالی درباره توصیههای بعد از عمل بینی دارید، بهتر است که از جراح خودتان بپرسید.
به صورت کلی یکی از مراقبتهای بعد از عمل، جلوگیری از برخورد اجسام و اصابت ضربه به بینی است. بسیاری از افرادی که تازه عمل کردهاند از این موضوع واهمه دارند و کوچکترین ضربه و برخورد آنها را نگران میکند. در این مقاله در خصوص اهمیت ضربه به بینی عمل شده و نحوه واکنش به آن صحبت شده است.
برخورد ضربه در هفته اول بعد از عمل بینی
اکثر جراحان از روش باز برای عمل بینی استفاده میکنند. در این روش ابتدا در ناحیه کلوملا برشهای کوچک ایجاد میشود تا پوست بینی را بتوان بالا برد. در مرحله بعد غضروف و استخوان بینی دست کاری شده و تغییرات لازم بر آن اعمال میشود. سپس پوست بینی پایین آورده شده و بخیه میشود. در آخر به دلیل تغییراتی که بر استخوان بینی اعمال شده، اسپیلنت یا گچ بر بینی قرار میگیرد. این اسپیلنت به مدت 7 الی 10 روز بر بینی میماند و سبب میشود که استخوان بینی تکان نخورده و در جای مناسب جوش بخورد.
در هفته اول وجود این اسپیلنت از بینی در برابر ضربه به میزان زیادی محافظت میکند، اما این موضوع به این معنی نیست که دیگر حواسمان به بینی نباشد. بسیاری از افراد قبل از این که جراحي بیني انجام دهند متوجه موارد لمس بینیشان در طول شبانه روز نیستند، اما بعد از عمل بر این موضوع حساسیت پیدا میکنند.
لازم است که افراد در دورهای که گچ یا اسپیلنت بر بینی آنها قرار دارد از دست کاری آن جلوگیری کنند. بسته به روند بهبودی بعد از عمل ممکن است بینی با سرعت بالایی کاهش تورم پیدا کند که در نتیجه آن اسپیلنت شل میشود. این موقعیت میتواند برای شما وسوسه انگیز باشد تا اسپیلنت را کنار بزنید و بینی عمل شده خود را ببینید. اما لازم است که در این زمان از دست زدن به گچ بینی خود اجتناب کنید زیرا هر گونه دستکاری میتواند منجر به افتادن زود هنگام گچ شود که در نتیجه آن در روند بهبودی اختلال ایجاد میشود.
علاوه بر آن شما باید مواظب باشید که در این دوره اسپیلنت بینی شما خیس نشود. بنابراین برای حمام کردن بهتر است که از وان استفاده کنید و برای شستن صورت خود بسیار احتیاط کنید.
برخورد ضربه به بینی بعد از درآوردن اسپیلنت
زمانی که پزشک گچ بینی را در میآورد ممکن است مقدار اندکی احساس کشیدگی و درد داشته باشید. در این زمان تغییرات بینی شما کاملا مشهود است، اما بینی بسیار تورم دارد و نباید بر اساس ظاهر فعلی بینیتان نتیجه جراحی را قضاوت کنید. بعد از درآوردن گچ، لازم است که شما از چسب بینی استفاده کنید. چسب زدن در یک الی دو هفته اول نقش بسیاری در کاهش ورم بینی دارد و سبب چسبیدن پوست به بافت زیرین آن میشود اما بعد از آن بیشتر از این جهت حائز اهمیت است که به دیگران هشدار میدهد که در برخورد با شما مواظب باشند.
در این زمان باید احتیاطهای لازم را داشته باشید و از قرار گرفتن در موقعیتهایی که ممکن است خطرآفرین باشد، اجتناب کنید. اما این گفته به این معنی نیست که وسواس بیش از حد داشته باشید و دست خود را دائما به منظور محافظت در مقابل صورت خود قرار دهید. به طور مثال از انجام ورزشهای سنگین، رابطه جنسی و ... تا دو ماه خودداری کنید. انجام ورزشهای سبک مانند پیادهروی در این دوره بلامانع است و میتواند به برقراری گردش خون مناسب و تسریع دوره بهبودی بعد از عمل کمک کند.
اگر بعد از عمل به بینی ضربه وارد شد چه کار کنیم؟
در صورتی که ضربه وارد شده خفیف باشد و درد آن در مدت زمان کوتاهی برطرف شود، جای نگرانی ندارد و نیازی نیست کار خاصی انجام دهید. اما اگر ضربه وارد شده شدید باشد و موارد زیر ایجاد شود لازم است که به پزشک مراجعه کنید:
• تغییر شکل ظاهری بینی به طور مثال کج شدن بینی یا درآوردن قوز
• درد شدید که در دراز مدت برطرف نشود
• خونریزی شدید
• اختلال در فرآیند تنفس
اگر مطمئن نیستید که علائم بالا را دارید و نگران هستید، بهتر است که با پزشک خود صحبت کنید تا نگرانی شما برطرف شود. بسیاری از مشکلات ایجاد شده بر اثر وارد شدن ضربه به بینی عمل شده، قابل حل است. تنها لازم است که شما در زمان مناسب به پزشک خود مراجعه کنید تا اقدامات لازم انجام شود. در موارد محدودی ممکن است مشکلات ایجاد شده در اثر ضربه با اقدامات معمولی برطرف نشود که در این شرایط میتوان عمل ترمیمی بینی را انجام داد. برای انجام عمل ترمیمی نیاز به گذشت حداقل یک سال از عمل اولیه است زیرا تا قبل از آن شکل نهایی بینی هنوز به دست نیامده و زخمها و برشهای جراحی به طور کامل بهبود نیافته است. ورم بینی بعد از گذشت یک سال به طور کامل از بین میرود.
سوالات رایج ضربه به بینی عمل شده
آیا کج شدن بینی با سوهان کشیدن برطرف میشود؟
خیر، سوهان کشیدن تنها برجستگیهای موضعی را برطرف میکند.
آیا سوار شدن در ماشین و حرکات ماشین میتواند سبب جابهجایی ساختار بینی شود؟
خیر، اگر به خود بینی ضربهای وارد نشود مشکلی ایجاد نمیشود.
اگر بعد از وارد شدن ضربه، بینی ورم کند نشان از شکستگی بینی است؟
خیر، در صورتی که بینی کج نشود، قوز پیدا نکند و خونریزی و درد زیاد نداشته باشد، جای نگرانی نیست.
آیا بعد از گذشتن دوره بهبود بعد از عمل باز هم باید از بینی مراقبت شود؟
خیر بینی عمل شده به میزان بینی اولیه استحکام دارد و نیاز به مراقبت ویژه ندارد.
نکات مرتبط با ضربه به بینی عمل شده
ترمیم بینی
عمل دوباره بینی یا رینوپلاستی به منظور اصلاح مشکلاتی که در عمل اول برطرف نشده یا بعد از عمل به وجود آمده، انجام میشود.
دلایل نیاز فرد به ترمیم بینی شامل:
- عدم تقارن بین دو طرف بینی
- افتادگی نوک بینی و بازگشت آن به حالت اولیه قبل از عمل
- عدم تقارن سوراخهای بینی
- چسبندگیهای داخل بینی
- دو تیکه شدن تیغه بینی
- رشد غضروف بینی
- فرورفتگیهای ناشی از دستکاریهای غیر استاندارد در جراحی ثانویه بینی
- پهن بودن بینی از رو به رو
- انحراف تیغه بینی
- کجی بینی
- تغییر شکل ناخواسته بینی
نگرانی از نتیجه عمل بینی
یکی از عاملهایی که باعث نارضایتی فرد کاندید جراحی بینی میشود، عدم فهم مشترک بین بیمار و پزشک نسبت به نتیجه کار است. گاهاً پزشک از نتیجه جراحی انجام شده رضایت کامل دارد، اما مراجع کننده به شدت ناراضی و سرخورده است.
راه حل مجموعه طراح طب برای این موضوع استفاده از روش مکمل اسکن سه بعدی است که برای جراحی بینی بسیار کمک کننده است. در این روش قبل از جراحی، چهره بیمار اسکن سه بعدی میشود و در جلسه مشاوره در حضور پزشک، بیمار و متخصصین طراحی، چهره بعد از عمل بیمار برای وی ترسیم میشود. همچنین بیمار به راحتی میتواند نظرات خود را به پزشک منتقل کند و بعد از امکان سنجی توسط پزشک، به کمک متخصص طراحی، تغییرات دلخواه را بر طراحی چهره خود اعمال نماید.