مشاهده نسخه کامل این صفحه

تغذیه مناسب بعد از عمل بینی

یکی از دغدغه‌های افراد بعد از عمل بینی این است که مصرف چه مواد غذایی در این دوره مناسب است. به صورت غالب دوره نقاهت بعد از عمل یک هفته طول می‌کشد. تغذیه مناسب در این دوره به تسریع روند بهبودی کمک می‌کند و ریسک خطرات جراحی را کاهش می‌دهد. یکی از مواردی که افراد معمولا از آن آگاه نیستند این است که قبل از جراحی بینی نیز لازم است رژیم غذایی خاصی داشته باشند و این موضوع تنها مختص بعد از عمل نیست.

در این مقاله در خصوص تغذیه مناسب بعد از عمل بینی و همین‌طور قبل از آن صحبت شده است تا کسانی که متقاضی جراحی بینی هستند با آگاهی لازم از مراقبت‌های قبل و بعد از عمل دوره نقاهت کوتاه‌تری را پشت سر بگذارند.

تغذیه مناسب قبل از عمل بینی

قبل از عمل بینی بهتر است که از غذاهای حاوی کربوهیدرات و پروتئین نظیر گوشت قرمز، مرغ، ماهی و تخم و مرغ به میزان کافی استفاده کنید. این موضوع به این دلیل است که زمان عمل بینی استرس شما بالا می‌رود و در نتیجه آن ازت به میزان زیادی در بدن تولید شده و پروتئین از طریق ادرار و مدفوع دفع می‌شود که این موضوع در درازمدت آسیب جدی ایجاد می‌کند. بنابراین، لازم است کسانی که می‌خواهند عمل بینی انجام دهند، قبل از آن پروتئین کافی مصرف کنند.

علاوه بر آن توصیه می‌شود که قبل از جراحی بینی از مصرف غذاهای چرب خودداری شود زیرا این موضوع سبب افزایش بافت چربی در زیر پوست بینی می‌شود. بعد از جراحی به دلیل این که نمی‌توانید بینی خود را تا چند روز مانند قبل شست و شو دهید و لازم است که از چسب بینی استفاده کنید، ممکن است به دلیل چربی زیاد پوست، در اطراف بینی خود جوش بزنید.

رژیم غذایی مناسب بعد از عمل بینی

بعد از جراحی بینی، زمانی که به هوش می‌آیید ممکن است از شما خواسته شود که تا یک ساعت چیزی نخورید. شاید حالت تهوع داشته باشید و اشتهایتان کم باشد. اما بعد از زمان مورد نظر می‌توانید آب میوه بدون اسید به همراه کیک مصرف کنید. از روز اول بعد از عمل تا چند روز از مصرف غذاهای سفت که نیاز به جویدن زیاد دارد، پرهیز کنید. سوپ و غذاهای آبکی می‌تواند گزینه مناسبی برای شما باشد.

تا آن جایی که می‌توانید غذاهای فراوری شده مصرف نکنید. همچنین لازم است که از مصرف کافئین و الکل پرهیز کنید زیرا این مواد سبب رقیق‌تر شدن خون می‌شود و احتمال خون‌ریزی را افزایش می‌دهد. علاوه بر آن این مواد می‌توانند سبب افزایش احتمال ابتلا به هماتوم و تجمع خون و تورم شوند.

توجه داشته باشید که احتمال ایجاد یبوست بعد از عمل بینی شایع است. در این دوره فرد به دلیل این که تحرک کمی دارد و بیشتر در حال استراحت می‌باشد ممکن است دچار یبوست شود. برای جلوگیری از این موضوع مصرف مواد غذایی فیبر دار می‌تواند بسیار کمک کننده باشد. مواد غذایی فیبر دار شامل سبزیجات، میوه‌هایی نظیر هلو و توت فرنگی و نان غلات می‌باشد.

تورم و کبودی بعد از عمل بینی

تورم و کبودی بعد از عمل جزء عوارض شایع و طبیعی عمل بینی است و جای نگرانی ندارد اما تغذیه مناسب بعد از عمل در کاهش و بهبود این عوارض می‌تواند بسیار کمک کننده باشد. قبل از این که در خصوص تغذیه مناسب بعد از عمل بینی صحبت کنیم بهتر است که ابتدا بدانیم تورم و کبودی به چه علت ایجاد می‌شود؟

در هنگام عمل بینی به روش باز پوست بینی برش خورده و بالا برده می‌شود. زمانی که جراح تغییرات مد نظر خود را بر بینی انجام داد، پوست بینی را دوباره پایین کشیده و بخیه می‌زند. در این زمان مایعات بافتی در زیر پوست جمع شده و سبب ایجاد تورم می‌شود. اما کبودی چگونه ایجاد می‌شود؟ در حین جراحی بینی سرخرگ و سیاهرگ خونی دست‌کاری شده و مقداری خون به بیرون نشت می‌کند. این خون به دلیل این که به اکسیژن دسترسی ندارد بنفش رنگ شده و باعث ایجاد کبودی می‌شود. بعد از آن بدن سعی می‌کند که این خون مرده را جذب کند. در این مرحله خون ابتدا سبز و سپس زرد رنگ می‌شود.

به منظور کاهش تورم بعد از عمل توصیه می‌شود که از مصرف غذاهای پر نمک خودداری شود زیرا این ماده سبب جذب آب و افزایش تورم می‌شود. برای کاهش تورم و کبودی از آب میوه‌های طبیعی و میوه‌هایی نظیر آناناس و پاپایا مصرف کنید. این میوه‌ها دارای آنزیم‌هایی است که سبب جذب سریع‌تر خون مرده می‌شود.

نکات تغذیه مناسب بعد از عمل بینی

• از مصرف غذاهای خیلی سرد و خیلی گرم پرهیز کنید. غذاهای سرد می‌توانند سبب ایجاد سردرد شوند و غذاهای داغ نیز به مخاط دهان و مری شما آسیب می‌رساند که این موضوع می‌تواند خون ریزی را افزایش دهد.
• برای نوشیدن آب میوه از نی استفاده نکنید زیرا فشاری که برای مکیدن ایجاد می‌کند می‌تواند سبب ایجاد درد در بینی شما شود.
• از مصرف غذاهایی که سبب ایجاد حساسیت و عطسه می‌شوند، اجتناب کنید. اگر خواستید عطسه کنید حتما با دهان باز این کار را انجام دهید تا فشار کمتری به بینی شما وارد شود.
• در روز جراحی از خوردن میوه‌های اسیدی نظیر پرتقال پرهیز کنید زیرا ممکن است سبب تحریک معده شما شود.
• به مدت دو هفته از گاز زدن میوه و یا ساندویچ پرهیز کنید.
• مواد غذایی که تا به حال مصرف نکرده‌اید، نخورید. بسیاری از افراد در اینترنت به دنبال ترکیب مواد غذایی هستند که ورم و کبودی آن‌ها را کاهش دهد، اما بهتر است که این کار را انجام ندهید و به هر نوشته و گفته‌ای اعتماد نکنید.
• بعد از عمل بینی مخاط بینی دچار تورم می‌شود و این موضوع بویایی را کاهش داده و در نتیجه آن حس چشایی نیز ممکن است کمتر شود. کاهش حس چشایی بعد از یک الی دو ماه برطرف می‌شود.
• از دوره نقاهت عمل بینی به عنوان فرصتی برای کاهش وزن استفاده نکنید. همان طور که گفته شد به دلیل عوارض جراحی بینی و بیهوشی لازم است که در این دوره تغذیه مناسبی داشته باشید تا برای شما مشکلی ایجاد نشود و بتوانید دوره نقاهت بی‌خطری را پشت سر بگذارید.


نکات مرتبط با تغذیه مناسب بعد از عمل بینی

عوارض عمل بینی

عوارض عمومی عمل جراحی بینی

عوارض عمومی معمولا در همه افراد بعد از عمل بینی ایجاد می‌شود اما شدت آن‌ها بسته به مهارت جراح، شرایط فرد و میزان رعایت دستورالعمل‌های پزشک توسط بیمار، می‌تواند متفاوت باشد.

درد

بعد از جراحی بینی با توجه به این که بافت غضروفی و استخوانی بینی اصلاح می‌شود، بیمار ممکن است احساس درد داشته باشد که بسیار خفیف است و با داروهای مسکن ضعیف که نیاز به نسخه نیز ندارند، برطرف می‌شود.

ورم

معمولا در روزهای اول بعد از جراحی اطراف چشم و بینی متورم می‌شود که شدت آن در افراد مختلف متفاوت است. این ورم بعد از 2 هفته به میزان قابل توجهی کاهش می‌یابد. البته لازم به ذکر است که استفاده از کمپرس آب سرد در تسریع روند بهبودی می‌تواند بسیار موثر باشد.

کبودی

کبودی اطراف چشم بعد از جراحی غالبا دیده می‌شود که طبیعی است و جای نگرانی ندارد. رژیم غذایی مناسب و مصرف آب میوه‌های طبیعی در کاهش آن نقش موثری دارد. کبودی بعد از عمل معمولا بعد از چند روز برطرف خواهد شد.

ترشحات خونی

معمولا در چند روز اول بعد از جراحی ممکن است ترشحات خونی و خون‌ریزی اندکی از ناحیه بینی داشته باشید که جای نگرانی ندارد، اما در صورتی که خونریزی شدید شود، به پزشک خود اطلاع دهید.

گرفتگی بینی

ممکن است بعد از عمل بیمار احساس گرفتگی در بینی خود داشته باشد که نباید برای برطرف شدن آن تلاش کند، چراکه ممکن است به بینی خود آسیب وارد کند. شست و شو بینی و استفاده از سرم در برطرف شدن این احساس می‌تواند کمک کننده باشد.

مشکلات تنفسی

در گذشته به دلیل حذف بافت‌های بینی و آسیب‌های مخاطی، ایجاد مشکلات تنفسی در بیماران بعد از عمل شایع بود. اما امروزه با استفاده از تکنیک‌های جدید و اصلاح و تقویت بافت‌ها به جای حذف، بروز این گونه مشکلات به حداقل رسیده است.

عوارض خاص عمل جراحی بینی

عوارض خاص عمل بینی در شرایط نادر و اغلب در افرادی که بیماری زمینه‌ای دارند بروز می‌کند و شامل موارد زیر است:

سینوزیت

این عارضه در نتیجه التهاب سینوس‌ها ایجاد می‌شود که سبب تغییر صدا، افزایش ترشح مخاط و کاهش حس بویایی به میزان اندک می‌شود.

خونریزی

این عارضه معمولا در اشخاصی ایجاد می‌شود که دچار مشکلات انعقادی هستند و داروهای خاصی مصرف می‌کنند.

عفونت

در صورتی که بیمار پس از جراحی بینی، داروهای تجویز شده را به درستی مصرف نکند، ممکن است دچار عفونت شود و در صورتی که عفونت با شست و شو و مصرف دارو برطرف نشود، سبب ایجاد چسبندگی در بینی خواهد شد.

واکنش به بیهوشی

در صورتی که بیمار دچار بیماری زمینه‌ای خاص باشد یا قبل از جراحی مصرف دخانیات را قطع نکند و یا از مواد بیهوشی مرغوب برای بیهوشی استفاده نشود، فرد ممکن است دچار عوارض زیر شود:

- حالت تهوع
- واکنش آلرژیک
- افزایش فشار و ضربان قلب

راهکار های کاهش عوارض جراحی بینی

  • قرار دادن تمامی سوابق پزشکی در اختیار پزشک معالج
  • کاهش عوارض جراحی بینی با مراقبت‌های دارویی
  • اهمیت به قرار گرفتن سر در وضعیت متناسب، راهکار اصلی کاهش عوارض جراحی بینی
  • با داشتن رژیم غذایی سالم از عوارض جراحی بینی بکاهید
  • مصرف کالری، پروتئین، انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی
  • آیا می دانید یکی از راهکار های کاهش عوارض جراحی بینی نداشتن استرس است؟
  • کاهش عوارض جراحی بینی با استفاده از کمپرس آب سرد
  • کنترل فعالیت‌های روزانه راهکاری ساده برای کاهش عوارض جراحی بینی
 
مشاوره تلفنی