نکته ی قابل توجهی که وجود دارد این است که تقریباً در هر عمل جراحی زیبایی، اوضاع قبل از اینکه بهتر شود، اول بدتر می شود. وقتی صحبت از رینوپلاستی (عمل بینی) به میان میاید، کبودی و ورم بینی یک بخش عادی از عمل است. میزان کبودی و ورمی که هر فرد تجربه می کند به عوامل متعددی بستگی دارد. گرچه بسیاری از شرایط بعد از عمل خارج از کنترل شماست، اما برخی راه ها وجود دارد که با انجام آن ها می توان به کاهش ورم بینی کمک کرد و بهبودی بعد از عمل بینی را سرعت بخشید. در این مقاله پنج نکته وجود دارد که بهتر است آن ها را در دوره بهبودی بعد از عمل زیبایی بینی رعایت کنید.
آماده کردن خود برای دوران بعد از عمل بینی
اینکه بدانید قرار است با چه چیزی رو به رو شوید کمک می کند که چشم انداز مثبت خود را در دوران بهبودی حفظ کنید. اگر به دنبال این باشید که پس از خروج از اتاق عمل چهره ی ایده آل خود را ببینید، ناامید خواهید شد. جراح شما روند بهبودی را برای شما توضیح خواهد داد؛ ولی باید این موضوع را در نظر بگیرید که دوران بهبودی ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. اگر قبل از عمل بینی از تکنولوژی اسکن سه بعدی و طراحی بینی استفاده کرده باشید، می دانید که چهره و بینی شما در نهایت قرار است چه شکلی داشته باشد و این به شما کمک می کند که در دوران بهبودی با دیدن ورم بینی دچار نگرانی و ناامیدی نشوید. با استفاده از اسکن سه بعدی، شما قادر خواهید بود قبل از عمل زیبایی بینی، با مشورت جراحتان در روند طراحی بینی مشارکت داشته باشید و در نتیجه بینی شما ایده آل و طبق سلیقه ی خودتان خواهد بود. برای اطمینان از اجرای دقیق سلیقه ی شما، در روز جراحی از قالب های کنترلی استفاده می شود که جراح با قرار دادن آن ها روی بینی در حین عمل، فرم نهایی بینی را چک می کند. همه ی این موارد به شما کمک خواهند کرد که در طول بهبودی نگران نباشید و با حفظ آرامش خود دوران بهبودی کوتاه تری را سپری کنید.
اگر قبل از عمل بینی داروی خاصی مصرف می کنید، جراح خود را در جریان بگذارید. به خصوص مصرف داروهایی که باعث کاهش غلظت خون می شوند می تواند سبب شود که بعد از عمل بینی کبودی و ورم بیشتری را تجربه کنید. همچنین اگر سابقه ی خانوادگی در خونریزی بیش از حد دارید جراح خود را از قبل مطلع کنید.
کمپرس سرد بعد از عمل بینی
یکی از راه کارهای مثبت بعد از عمل بینی استفاده از کمپرس سرد است. کمپرس سرد، شاید ساده ترین و مؤثرترین خوددرمانی است که می توانید برای بهبود سریع تر انجام دهید. التهاب بعد از عمل بینی اجتناب ناپذیر است و دمای خنک با ورم بینی بعد از عمل مقابله می کند. سعی کنید برای چند روز بعد از عمل بینی، هر ۳۰ دقیقه یک بار از کمپرس سرد استفاده کنید و پس از گذشت چند روز، زمان هایی که احساس کردید ورم بینی رو به افزایش است باز هم ناحیه ی بینی را با کمپرس سرد خنک کنید. اگر همیشه از حمام آب داغ استفاده می کنید سعی کنید در دوران بهبودی بعد از عمل بینی از این کار خودداری کنید و از دماهای پایین تر آب برای دوش گرفتن استفاده کنید. سیستم گردش خون شما اثرات آب داغ را در بدن شما پخش می کند؛ بنابراین حتی اگر بینی خود را خشک نگه دارید، خون شما باعث گرم شدن اعضای بدن می شود، و این افزایش دما در ناحیه ی بینی باعث تشدید التهاب و در نتیجه کند شدن روند بهبودی بعد از عمل بینی می شود.
استفاده از داروها بعد از عمل بینی
استفاده از داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی یک روش خوب برای کاهش درد و تورم است. با این حال، حداقل یک هفته قبل از جراحی زیبایی بینی از مصرف این داروها خودداری کنید. استفاده از گیاهان دارویی مثل گیاه همیشه بهار کوهی (arnica montana) از یک هفته قبل از عمل بینی تا یک هفته بعد از آن ممکن است در کاهش تورم و کبودی مؤثر باشد. اما به خاطر داشته باشید برای مصرف هر نوع داروی شیمیایی و گیاهی حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
آنزیم بروملین که در آناناس وجود دارد، می تواند در کاهش التهاب و ورم بینی بعد از عمل بینی تأثیر مثبت داشته باشد؛ بنابراین توصیه می شود از یک هفته قبل از عمل بینی تا دو هفته بعد از آن، آناناس مصرف کنید.
بعد از عمل بینی مراقب مصرف نمک باشید
سدیم باعث می شود بدن مایعات را حفظ کند (احتباس مایعات) و این موضوعی است که باعث تشدید ورم و کبودی بعد از عمل بینی می شود. سعی کنید تا جایی که برایتان ممکن است، برای چند هفته بعد از عمل بینی نمک را از رژیم غذایی خود حذف کنید. علاوه بر این، با مصرف مایعات، میوه و سبزیجات بدن خود را هیدراته نگه دارید. هر چقدر مایعات کافی در بدن وجود داشته باشد، احتمال احتباس مایعات در بدن کاهش می یابد. همچنین سیستم گردش خون و لنفاوی با کارایی بیشتر کار خواهند کرد و همه ی این موارد باعث تسریع بهبودی بعد از عمل بینی خواهد بود.
استفاده از اسپلینت بعد از عمل بینی
معمولاً بعد از عمل، اسپلینت (گچ بینی) روی بینی قرار می گیرد. استفاده از اسپلینت در چند روز اول بعد از عمل بینی برای کاهش ورم بینی و در نتیجه بهتر پیش رفتن روند بهبودی لازم است. اما باید در این دوران اسپلینت را خشک نگهدارید تا رطوبت ناشی از آن باعث ایجاد عفونت در زخم های شما نشود. از خیس کردن اسپلینت در حمام خودداری کنید. همچنین سعی کنید کمپرس سرد را مستقیماً بر روی اسپلینت قرار ندهید زیرا باعث مرطوب شدن آن می شود. زمانی که اسپلینت بر روی بینی شما قرار دارد از کارهایی که باعث بالا رفتن فشار خون شما در ناحیه ی سرتان می شود اجتناب کنید. کارهایی مانند خم شدن برای بلند کردن یک چیز سنگین باعث حرکت جریان خون به سمت سر شما می شود. این موضوع باعث افزایش ورم بینی بعد از عمل خواهد بود.
اما یک پیاده روی آرام در هوای خنک می تواند باعث تحریک گردش خون شود که بسیار مفید است. جریان خون مناسب در روند بهبودی بسیار کمک کننده است، اما باید توجه کنید که حداقل تا یک ماه بعد از عمل بینی از انجام فعالیت هایی که باعث افزایش فشار خون می شود دوری کنید.
نکات مرتبط با پنج نکته برای کاهش ورم بعد از عمل بینی
عوارض عمل بینی
عوارض عمومی عمل جراحی بینی
عوارض عمومی معمولا در همه افراد بعد از عمل بینی ایجاد میشود اما شدت آنها بسته به مهارت جراح، شرایط فرد و میزان رعایت دستورالعملهای پزشک توسط بیمار، میتواند متفاوت باشد.
درد
بعد از جراحی بینی با توجه به این که بافت غضروفی و استخوانی بینی اصلاح میشود، بیمار ممکن است احساس درد داشته باشد که بسیار خفیف است و با داروهای مسکن ضعیف که نیاز به نسخه نیز ندارند، برطرف میشود.
ورم
معمولا در روزهای اول بعد از جراحی اطراف چشم و بینی متورم میشود که شدت آن در افراد مختلف متفاوت است. این ورم بعد از 2 هفته به میزان قابل توجهی کاهش مییابد. البته لازم به ذکر است که استفاده از کمپرس آب سرد در تسریع روند بهبودی میتواند بسیار موثر باشد.
کبودی
کبودی اطراف چشم بعد از جراحی غالبا دیده میشود که طبیعی است و جای نگرانی ندارد. رژیم غذایی مناسب و مصرف آب میوههای طبیعی در کاهش آن نقش موثری دارد. کبودی بعد از عمل معمولا بعد از چند روز برطرف خواهد شد.
ترشحات خونی
معمولا در چند روز اول بعد از جراحی ممکن است ترشحات خونی و خونریزی اندکی از ناحیه بینی داشته باشید که جای نگرانی ندارد، اما در صورتی که خونریزی شدید شود، به پزشک خود اطلاع دهید.
گرفتگی بینی
ممکن است بعد از عمل بیمار احساس گرفتگی در بینی خود داشته باشد که نباید برای برطرف شدن آن تلاش کند، چراکه ممکن است به بینی خود آسیب وارد کند. شست و شو بینی و استفاده از سرم در برطرف شدن این احساس میتواند کمک کننده باشد.
مشکلات تنفسی
در گذشته به دلیل حذف بافتهای بینی و آسیبهای مخاطی، ایجاد مشکلات تنفسی در بیماران بعد از عمل شایع بود. اما امروزه با استفاده از تکنیکهای جدید و اصلاح و تقویت بافتها به جای حذف، بروز این گونه مشکلات به حداقل رسیده است.
عوارض خاص عمل جراحی بینی
عوارض خاص عمل بینی در شرایط نادر و اغلب در افرادی که بیماری زمینهای دارند بروز میکند و شامل موارد زیر است:
سینوزیت
این عارضه در نتیجه التهاب سینوسها ایجاد میشود که سبب تغییر صدا، افزایش ترشح مخاط و کاهش حس بویایی به میزان اندک میشود.
خونریزی
این عارضه معمولا در اشخاصی ایجاد میشود که دچار مشکلات انعقادی هستند و داروهای خاصی مصرف میکنند.
عفونت
در صورتی که بیمار پس از جراحی بینی، داروهای تجویز شده را به درستی مصرف نکند، ممکن است دچار عفونت شود و در صورتی که عفونت با شست و شو و مصرف دارو برطرف نشود، سبب ایجاد چسبندگی در بینی خواهد شد.
واکنش به بیهوشی
در صورتی که بیمار دچار بیماری زمینهای خاص باشد یا قبل از جراحی مصرف دخانیات را قطع نکند و یا از مواد بیهوشی مرغوب برای بیهوشی استفاده نشود، فرد ممکن است دچار عوارض زیر شود:
- حالت تهوع
- واکنش آلرژیک
- افزایش فشار و ضربان قلب