با توجه به رواج بالای جراحی بینی، در هر خانواده معمولاً اشخاصی هستند که عمل بینی انجام دادهاند و صحبتها و نظرات در این خصوص بسیار است. بعضی از افرادی که خواستار جراحی بینی هستند، از دیگران شنیدهاند که جراحی بینی گوشتی خیلی موفقیت آمیز نیست. این افراد حتی ممکن است در جلسات مشاوره این جمله را از جراحان شنیده باشند. اما این جمله تا چه اندازه درست است؟ و بینی گوشتی به چه میزان با جراحی تغییر میکند؟
در این مقاله با بررسی ویژگیهای بینی گوشتی در خصوص میزان موفقیت جراحی بینی گوشتی صحبت شده است تا کسانی که با این نوع بینی خواستار جراحی هستند با آگاهی بیشتری تصمیمگیری نمایند.
بینی گوشتی به چه بینی گفته میشود؟
با توجه به محدودیتهایی که بینی گوشتی برای جراحی ایجاد میکند، افراد خواستار این هستند که بدانند بینی گوشتی چه ویژگیهایی دارد و بینیشان از چه نوعی است؟ بینی افراد مختلف از استخوان، غضروف و بافت نرم تشکیل شده است. بافت نرم شامل ماهیچه، رگهای خونی، اعصاب و پوست میباشد. بینی گوشتی به بینی گفته میشود که دارای بافت پوست ضخیم و بافت غضروف ضعیف است. ضعیف بودن بافت غضروف در نوک بینی باعث میشود که غضروف تحمل وزن بینی را نداشته و بینی در ناحیه نوک دچار افتادگی شود. از طرف دیگر بینی استخوانی به بینی گفته میشود که دارای پوست نازک و بافت غضروف و استخوان قوی است. قوی بودن بافت غضروف در این نوع بینی معمولاً به شکل برآمدگی و قوز در ناحیه پل بینی نمایش پیدا میکند. در تعریفی دیگر بینیای که برای اصلاح آن نیاز به اعمال تغییرات در قسمت بالایی باشد، بینی استخوانی و بینیای که بیشتر تغییرات در قسمت پایینیاش باید اعمال شود، بینی گوشتی نامیده میشود.
چرا جراحی بینی گوشتی مشکلتر است؟
جراحی بینی به دو روش باز و بسته انجام میشود. غالباً جراحان از روش باز برای عمل استفاده میکنند. در این روش علاوه بر برشهایی که در سوراخ بینی ایجاد میشود، برش ظریفی در ناحیه کلوملا نیز زده میشود که از طریق آن پوست بینی بالا رفته و اجزای زیر آن قابل مشاهده است. در نتیجه جراح میتواند فریم کار را مشاهده کند و تغییرات مد نظر خود را اعمال نماید. در این روش بعد از پیادهسازی تغییرات، پوست بینی دوباره پایین میآید و برشها بخیه میشود. با توجه به این که در بینی گوشتی، بافت پوست ضخیم است به راحتی بر ساختار جدید نمینشیند، در نتیجه در این نوع بینی تغییرات زیادی نمیتوان اعمال کرد. به همین خاطر گفته میشود که بینی گوشتی با جراحی تغییر میکند اما ایدهآل نمیشود.
در جراحی بینی به روش بسته، پوست بینی بالا نمیرود و جراحی از طریق سوراخهای بینی انجام میشود. به این نوع جراحی، جراحی کور نیز گفته میشود زیرا جراح نمیتواند اجزای بینی را ببیند. این روش بیشتر برای بینیهای گوشتی که تغییرت زیادی برای آنها پیشبینی نمیشود، به کار میآید.
میزان تغییرات بینی گوشتی
حال سؤالی که پیش میآید این است که اگر بینی گوشتی ایدهآل نمیشود، پس به چه میزان تغییر میکند؟ آیا میزان تغییرات بینی ارزش تحمل سختی و هزینه جراحی را دارد؟ برای پی بردن به این موضوع استفاده از خدمات اسکن سه بعدی و قالب کنترلی میتواند بسیار کمک کننده باشد. برای استفاده از این خدمات متقاضی قبل از جلسه مشاوره اسکن سه بعدی انجام میدهد و مدل سه بعدی چهره او در نرم افزار ساخته میشود. در مرحله بعد در جلسه مشاوره، جراح بعد از معاینه بالینی و شنیدن خواستههای متقاضی، تغییرات قابل انجام را بر مدل سه بعدی اعمال میکند. به این ترتیب متقاضی میتواند بینی بعد از عمل خود را به شکل سه بعدی و نزدیک به واقعیت مشاهده کرده و بر اساس آن برای جراحی تصمیمگیری کند.
با استفاده از این روش در صورتی که متقاضی از طراحی بینی راضی نباشد از جراحی غیر ضروری و اشتباه جلوگیری میشود. اما اگر متقاضی از طراحی راضی باشد و وقت عمل بگیرد، بر اساس طراحی نهایی یکسری قالبهای کنترلی توسط پرینتر سه بعدی ساخته میشود. این قالبها انواع مختلفی داشته و هر کدام از آنها برای سنجش درستی تغییرات اعمال شده در ناحیه خاصی از بینی در حین جراحی استفاده میشود. در جراحی بینی با استفاده از این روش، عمل تنها زمانی به پایان میرسد که بینی متقاضی با قالبهای از پیش ساخته تطابق لازم را پیدا کند.
آیا بینی بعد از عمل شبیه طراحی بینی میشود؟
بعضی از پزشکان بر این باور هستند که تا قبل از بالا رفتن پوست بینی نمیتوان گفت که بینی چه شکل خواهد شد. این حرف تا حدودی درست است اما استفاده از آنالیزهای سه بعدی و قالبهای کنترلی به جراح کمک میکند که اگر امکان پذیر باشد، تغییرات از پیش تعیین شده را اعمال نماید. به کارگیری این تکنولوژی از تصمیمات لحظهای و بر اساس سلیقه شخصی جراح جلوگیری میکند و خطای جراحی را به حداقل میرساند. در نتیجه با به کارگیری این روش علاوه بر این که درک متقابل میان جراح و متقاضی افزایش مییابد، بلکه دقت و کیفیت جراحی نیز بیشتر میشود.
مراقبتهای بعد از جراحی بینی گوشتی
با توجه به این که بینی گوشتی بافت پوست ضخیم دارد و به سختی بر ساختار جدید مینشیند، در حین جراحی مایعات بافتی بیشتری در زیر پوست جمع شده و تورم بینی بیشتر خواهد بود. علاوه بر آن مدت زمان کاهش تورم نیز بیشتر بوده و توصیه میشود که زمان بیشتری از چسب بینی استفاده شود.
بینی گوشتی در مقایسه با بینی استخوانی معمولاً بافت چربی بیشتری دارد. با توجه به این که چربی بینی بعد از جراحی به دلیل عدم امکان شست و شو بیشتر میشود، بهتر است قبل و بعد از عمل از رژیم غذایی کم چربی استفاده شود. همچنین چربی مانع از ترمیم زخم میشود که در نتیجه آن لازم است مدت زمان بیشتری از زخمها و بخیههای جراحی مراقبت به عمل آید.
آیا بینی گوشتی بعد از مدتی به شکل اولیه خود باز میگردد؟
در گذشته به دلیل این که برای شکلدهی بینی بیشتر بافتها حذف میشد، به خاطر ضعیف بودن غضروف، بینی دوباره در ناحیه نوک دچار افتادگی میشد. اما امروزه با استفاده از تکنیکهای جدید و تقویت بافت به جای حذف آن، بینی دیگر دچار افتادگی نشده و نگرانی از این بابت وجود ندارد.
نکات مرتبط با بینی گوشتی به چه اندازه با جراحی تغییر میکند؟
عمل بینی گوشتی
در گذشته گاها پیش میآمد که افرادی که بینی گوشتی داشتند بعد از عمل تغییرات بینیشان بعد از مدتی به حالت اولیه باز میگشت و به همین دلیل بسیاری از کسانی که بینی گوشتی داشتند از جراحی بینی خود منصرف میشدند. اما امروزه با استفاده از تکنیکهای جدید، امکان بازگشت فرم بینی به حداقل رسیده است.
در اغلب بینیهای گوشتی، بینی دارای افتادگی است زیرا بافت غضروفی ضعیف است و توانایی حمایت بافتها را به میزان کافی ندارد. برای عمل این نوع بینی جراح باید بافت غضروفی فرد را تقویت کند تا بعد از جراحی بینی دوباره دچار افتادگی نشود. خوشبختانه با استفاده از تکنیکهای جدید امکان این کار برای جراحان فراهم شده است و جراحی بینی گوشتی بدون هیچ مشکلی قابل انجام است.