افرادی که قصد انجام جراحی زیبایی بینی را داشتند در دوران شیوع کرونا با چالشهایی مواجه شدند. در ابتدا به دلیل ناشناخته بودن این ویروس اطلاعات کافی در دست نبود، اما در حال حاضر با تحقیقات گستردهای که انجام شده است اطلاعات مفیدی در مورد نحوهی پیشگیری و برخورد با این بیماری در دسترس است. ممکن است متقاضیان عمل بینی سؤالاتی در مورد جراحی در این زمان، تأثیر ماسک زدن روی فرم بینی و نحوهی ماسک زدن بعد از عمل بینی داشته باشند. در این مقاله به بررسی انجام عمل بینی در دوران کرونا و نحوهی گذراندن بهبودی پس از آن در این دوران میپردازیم.
عمل بینی در دوران کرونا و ماسک زدن بعد از عمل بینی
در ابتدای شیوع بیماری کرونا اکثر عملهای غیرضروری متوقف شدند؛ اما بهمرور با افزایش تحقیقات و دست یافتن به پروتکلهای بهداشتی جهت پیشگیری از شیوع بیماری، جراحیهای زیبایی دوباره از سر گرفته شد. در دوران کرونا تعداد عملهای زیبایی بینی کاهش چشمگیری نداشته است. برخی افراد ترجیح میدهند جراحی زیبایی خود را در این دوران انجام دهند و دوران بهبودی پس از عمل را بهراحتی در خانه سپری کنند و کمتر در اجتماع باشند. همچنین برخی افراد با ماسک زدن بعد از عمل بینی میتوانند راحتتر در جامعه حضور پیدا کنند. با رعایت پروتکلهای بهداشتی در زمان کرونا نیز میتوان عمل زیبایی بینی انجام داد.
دستورالعملهای بهداشتی برای انجام عمل بینی در دوران کرونا
انجام عمل بینی در دوران کرونا برای افراد پرخطر توصیه نمیشود. افراد با شرایط زیر جز گروههای پرخطر محسوب میشوند:
• افرادی که به دلیل بیماری یا مصرف داروهای سرکوبکننده، سیستم ایمنی ضعیفی دارند.
• سنین بالای ۶۰ سال
• افراد مبتلا به بیماریهای زمینهایی
• افراد با BMI بالای ۴۰
در این شرایط متقاضیان عمل زیبایی بینی علاوه بر آزمایشهای معمول قبل از جراحی بینی باید تست کرونا و سیتیاسکن ریه نیز تهیه کند. همچنین از انجام جراحی زیبایی بینی برای افرادی که علائم ابتلا به کرونا را دارند، ممانعت به عمل میآید.
دستورالعملهای بهداشتی خاصی نیز برای کلینیکهای جراحی زیبایی وجود دارد. ازجمله اینکه رفتوآمد در اتاق عمل باید محدود باشد، استفاده از ماسک، عینک و گان برای کارکنان اتاق عمل اجباری است و همچنین استفاده از وسایل یکبارمصرف و ضدعفونی کردن اتاق عمل پس از هر جراحی بسیار اهمیت دارد.
بهبودی و ماسک زدن بعد از عمل بینی در دوران کرونا
دوران بهبودی بعد از عمل بینی در زمان کرونا نیز مانند زمانهای دیگر نیاز به صبر دارد. شما همان روز عمل مرخص شده و به خانه برمیگردید. چند روز ابتدایی بعد از عمل بینی، ورم و کبودی شما افزایش مییابد. در این مدت باید مواظب باشید تا با رعایت توصیههای پزشکتان بتوانید مراحل بهبودی را راحتتر سپری کنید. از گاز زدن غذاهای سفت، پایین انداختن سر، خیس کردن آتل بینی و فین کردن پرهیز کنید و در هنگام خواب از دو بالشت برای زیر سر خود استفاده کنید. در صورتی که درد داشتید میتوانید طبق نظر جراحتان از داروهای مسکن استفاده کنید. کبودی و ورم بینی طی دو هفته بهتدریج کاهش پیدا میکند؛ اما باید بدانید ورم بینی ممکن است تا ماهها باقی بماند و فرم نهایی بینی بعد از یک سال کاملاً مشخص میشود.
آیا ماسک زدن بعد از عمل بینی ممنوع است؟
یکی از سؤالات پرتکرار متقاضیان عمل بینی در این دوران در مورد ماسک زدن بعد از عمل بینی است. همانطور که میدانید ذرات ریز تنفسی حاوی ویروس کرونا ممکن است تا مدتی در هوا معلق بمانند و طبق توصیههای پزشکان و محققان استفاده از ماسک مؤثرترین روش پیشگیری از ابتلا به کرونا است. هرچند به کسانی که جراحی زیبایی بینی انجام میدهند توصیه میشود تا دو هفته بعد از عمل بینی از خانه خارج نشوند، اما گاهی لازم میشود فرد برای انجام کارهای ضروری از منزل خارج شود که در این مواقع ضروری است که برای محافظت از خود در برابر ویروس کرونا حتماً از ماسک استفاده کند. برای همین گاهی ماسک زدن بعد از عمل بینی برای افراد تبدیل به یک چالش میشود.
تأثیر ماسک زدن بعد از عمل زیبایی بینی
قسمت بالایی ماسک دقیقاً روی استخوان بینی، جایی که تغییرات زیادی روی آن انجام شده است قرار میگیرد. در هفتهی اول بعد از عمل بینی به دلیل اینکه هنوز روی بینی آتل قرار دارد استفاده از ماسک چندان سخت نیست زیرا فشاری به بینی وارد نمیشود؛ اما بعد از برداشتن آتل ماسک مستقیماً روی بینی قرار میگیرد که ممکن است باعث ایجاد درد و یا عوارض دیگری شود. در حین عمل زیبایی، پوست بینی برداشته شده و تغییرات زیادی روی غضروف و استخوان بینی اعمال میشود و در انتها پوست بهجای اول خود برگردانده میشود. در دوران بهبودی علاوه بر ترمیم استخوانهای شکسته و جابهجاییهای دیگر، پوست نیز باید به ساختار جدید بینی بچسبد. ماسک زدن بعد از عمل بینی ممکن است روی بینی فشار ایجاد کند و علاوه بر اینکه باعث ایجاد درد و تورم شود، در صورت فشار زیاد و طولانیمدت ممکن است حتی باعث انحراف استخوان بینی و تغییر شکل بینی عمل شده شود.
روش درست ماسک زدن بعد از عمل بینی
با توجه به اینکه گاهی فرد ناچار به خروج از خانه و استفاده از ماسک بعد از عمل بینی میشود بهتر است در این صورت موارد زیر را رعایت کند تا ماسک زدن بعد از عمل بینی باعث تغییر شکل و آسیب به بینی عمل شده نشود.
• از تنگ کردن و فشار دادن قسمت فلزی ماسک روی بینی خودداری کنید.
• بهتر است بهجای استفاده از ماسکهای جراحی از ماسکهای پارچهای بزرگ استفاده کنید. این نوع ماسکها روی بینی قرار نمیگیرند بلکه تا زیر چشم را پوشش میدهند و فشار کمتری به بینی وارد میکنند. درصورتیکه به این نوع ماسکها دسترسی ندارید میتوانید خودتان در خانه آنها را بدوزید.
• برای محافظت بیشتر میتوانید علاوه بر ماسک پارچهایی بزرگ و سبک از شیلدهایی که با اتصال به پیشانی صورت را میپوشانند استفاده کنید.
• درصورتیکه از ماسکهای سه لایهی معمولی استفاده میکنید قسمت فلزی آن را با دست به صورتی شکل دهید که به بینی نچسبد و فشاری وارد نکند.
• اگر ماسک زدن بعد از عمل بینی باعث فشار به بینی شما شد سعی کنید سریعتر به خانه برگردید و ماسک را بردارید تا فشار مداوم باعث تغییر شکل بینی شما نشود.
نکات مرتبط با ماسک زدن بعد از عمل بینی و تغییر شکل بینی
عوارض عمل بینی
عوارض عمومی عمل جراحی بینی
عوارض عمومی معمولا در همه افراد بعد از عمل بینی ایجاد میشود اما شدت آنها بسته به مهارت جراح، شرایط فرد و میزان رعایت دستورالعملهای پزشک توسط بیمار، میتواند متفاوت باشد.
درد
بعد از جراحی بینی با توجه به این که بافت غضروفی و استخوانی بینی اصلاح میشود، بیمار ممکن است احساس درد داشته باشد که بسیار خفیف است و با داروهای مسکن ضعیف که نیاز به نسخه نیز ندارند، برطرف میشود.
ورم
معمولا در روزهای اول بعد از جراحی اطراف چشم و بینی متورم میشود که شدت آن در افراد مختلف متفاوت است. این ورم بعد از 2 هفته به میزان قابل توجهی کاهش مییابد. البته لازم به ذکر است که استفاده از کمپرس آب سرد در تسریع روند بهبودی میتواند بسیار موثر باشد.
کبودی
کبودی اطراف چشم بعد از جراحی غالبا دیده میشود که طبیعی است و جای نگرانی ندارد. رژیم غذایی مناسب و مصرف آب میوههای طبیعی در کاهش آن نقش موثری دارد. کبودی بعد از عمل معمولا بعد از چند روز برطرف خواهد شد.
ترشحات خونی
معمولا در چند روز اول بعد از جراحی ممکن است ترشحات خونی و خونریزی اندکی از ناحیه بینی داشته باشید که جای نگرانی ندارد، اما در صورتی که خونریزی شدید شود، به پزشک خود اطلاع دهید.
گرفتگی بینی
ممکن است بعد از عمل بیمار احساس گرفتگی در بینی خود داشته باشد که نباید برای برطرف شدن آن تلاش کند، چراکه ممکن است به بینی خود آسیب وارد کند. شست و شو بینی و استفاده از سرم در برطرف شدن این احساس میتواند کمک کننده باشد.
مشکلات تنفسی
در گذشته به دلیل حذف بافتهای بینی و آسیبهای مخاطی، ایجاد مشکلات تنفسی در بیماران بعد از عمل شایع بود. اما امروزه با استفاده از تکنیکهای جدید و اصلاح و تقویت بافتها به جای حذف، بروز این گونه مشکلات به حداقل رسیده است.
عوارض خاص عمل جراحی بینی
عوارض خاص عمل بینی در شرایط نادر و اغلب در افرادی که بیماری زمینهای دارند بروز میکند و شامل موارد زیر است:
سینوزیت
این عارضه در نتیجه التهاب سینوسها ایجاد میشود که سبب تغییر صدا، افزایش ترشح مخاط و کاهش حس بویایی به میزان اندک میشود.
خونریزی
این عارضه معمولا در اشخاصی ایجاد میشود که دچار مشکلات انعقادی هستند و داروهای خاصی مصرف میکنند.
عفونت
در صورتی که بیمار پس از جراحی بینی، داروهای تجویز شده را به درستی مصرف نکند، ممکن است دچار عفونت شود و در صورتی که عفونت با شست و شو و مصرف دارو برطرف نشود، سبب ایجاد چسبندگی در بینی خواهد شد.
واکنش به بیهوشی
در صورتی که بیمار دچار بیماری زمینهای خاص باشد یا قبل از جراحی مصرف دخانیات را قطع نکند و یا از مواد بیهوشی مرغوب برای بیهوشی استفاده نشود، فرد ممکن است دچار عوارض زیر شود:
- حالت تهوع
- واکنش آلرژیک
- افزایش فشار و ضربان قلب