آیا انجام عمل زیبایی بینی باعث ابتلا به کرونا میشود؟ تا چه زمانی برای انجام جراحی زیبایی بینی در وضعیت کرونا منتظر بمانیم؟ عمل بینی در دوران کرونا چه خطراتی دارد؟ چگونه در ایام کرونا عمل بینی بیخطری داشته باشیم؟ این پرسشها ممکن است در ذهن هر فردی که قصد انجام عمل زیبایی بینی در این روزها را داشته باشد، ایجاد شود. در این مقاله به پاسخ این پرسشها میپردازیم.
کرونا چیست
ویروسهای کرونا گروه بزرگی از ویروسها هستند که بین انسان و حیوانات مشترک میباشند. در انسان، ویروسهای کرونا سبب عفونتهای دستگاه تنفسی میشوند که شامل طیف گستردهای از علائم و بیماریها میشود. نوع خفیف آن سرماخوردگی ساده و موارد شدیدتر آن مثل سارس، مرس و به تازگی کووید-19 شناخته شده هستند.
راههای ابتلا به کرونا
این بیماری به راحتی از فردی به فرد دیگر منتقل میشود. کرونا ویروس در قطرات تنفسی فرد مبتلا به کووید-19 وجود دارد. این قطرات توسط سرفه، عطسه، صحبتکردن و هوای بازدمی بیمار در هوا پراکنده میشوند و روی سطوح فرود آمده و باقی میمانند. درصورتیکه فرد با این سطوح آلوده تماس داشته باشد و قبل از ضدعفونیکردن و یا شستن دستها به صورت صحیح، چشمها یا بینی یا دهان خود را لمس کند به کرونا ویروس جدید آلوده خواهد شد. به تازگی دانشمندان دریافتهاند که ذرات ریزتر حاوی این ویروس میتوانند در هوا باقی بمانند و از طریق تنفس به فرد سالم منتقل شوند.
علائم بیماری کرونا
لیست این علائم از سوی مرکز کنترل و پیشگیری بیماری معرفی شده است:
• تب (دمای بالای 38 درجه)
• سرفهی خشک و مداوم که با خلط همراه نیست و معمولاً از قسمت پشت گلو آغاز میشود.
• تنگی نفس
• لرز مکرر و احساس سرما
• درد و کوفتگی عضلات
• سردرد
• التهاب و درد گلو
• اسهال
• از دستدادن حس بویایی یا چشایی
• آبریزش یا گرفتگی بینی
• خستگی
عمل زیبایی بینی در زمان کرونا
ارگانهای مربوط به وضع قوانین در دوران کرونا، باتوجهبه شرایط دررابطهبا انجام جراحیهای زیبایی تصمیمگیری میکنند. در صورت بلامانع بودن این جراحیها پروتکلهای بهداشتی ویژهای در نظر گرفته شده است که اجرای درست و دقیق آنها، بسیار مهم است. با اجرای این پروتکلهای بهداشتی جراحی زیبایی در دوران کرونا خطری برای فرد نخواهد داشت. موضوع توصیه شده توسط پزشکان این است که، در شرایط کرونا بهتر است عملهای زیبایی سنگین انجام نگیرد؛ اما باتوجهبه اینکه عمل بینی جزء جراحیهای پیچیده و سنگین زیبایی نیست در صورت رعایت شرایط بهداشتی انجام این عمل در دوران کرونا بلامانع و بیخطر میباشد.
پروتکلهای بهداشتی جهت جراحی بینی در زمان کرونا
ابتدا افرادی که با نوبت از پیش تعین شده قصد حضور در محل را دارند، توسط پرسنل کلینیک به صورت تلفنی غربالگری خواهند شد. عمل بینی در دوران کرونا بر روی افراد زیر نباید صورت بگیرد:
• افراد دارای نقص سیستم ایمنی و تحت درمان با کورتون
• افراد با سن بالای 60 سال
• افراد دارای اضافهوزن (BMI بالای 40)
• افراد دارای بیماری زمینهای (دیابت، بیماریهای قلبی و ...)
• افرادی که با فرد مبتلا به کویید-19 در دوهفته گذشته در ارتباط بودهاند
• افرادی که علائمی مانند تب و سرفه را دارند و مشکوک به بیماری کرونا هستند
• افراد مبتلا به کووید-19
• افرادی که قبلاً به کووید-19 مبتلا بودهاند و اکنون بهبود یافتهاند
فرد علاوه بر آزمایشهای قبل از عمل و فوتوگرافی پزشکی، باید سیتیاسکن ریه نیز همراه داشته باشد تا پزشک بتواند فرد را از جهت ابتلا به کرونا ویروس کنترل کند. در صورت وجود علائم تنفسی و سیتیاسکن مشکوک عمل زیبایی بینی انجام نمیشود. در روز عمل، هنگام ورود به کلینیک تب سنجی صورت میگیرد و از ورود افراد با علامت تب، سرفه و عطسه ممانعت به عمل میآید.
پروتکلهای بهداشتی در اتاق عمل نیز باید رعایت شوند. شرایط اتاق عمل باید به نحوی باشد که رفتوآمد و حضور کادر درمانی حداقلی باشد و از آمدوشد غیرضروری پرهیز شود. پیش از عمل جراحی زیبایی در وضعیت کرونا و پس از عمل، اتاق جراحی به صورت کامل ضدعفونی و استریل شود (سطوح و تجهیزات) و عملها با فواصل زمانی مطمئن انجام شوند. از دیگر موارد میتوان به استفاده از وسایل یکبارمصرف برای بیهوشی شامل: ماسک و لوله خرطومی و تعویض فیلتر گازهای بیهوشی اشاره کرد. کادر درمان باید از ماسک N95 و عینک محافظ یا محافظ صورت و گان استفاده کنند. استفاده از دو دستکش میتواند ایمنی مناسبی به همراه بیاورد.
عمل بینی در دوران کرونا و احتمال ابتلا به کووید-19
با شیوع ویروس کرونا در جهان و به تبع آن در کشور ما، افراد بسیاری به این بیماری مبتلا شدند. در این شرایط افرادی که از مدتها قبل برای انجام جراحی زیبایی بینی برنامهریزی کردهاند با سؤالاتی مواجه شدهاند؛ از جمله اینکه با انجام عمل بینی در وضعیت کرونا چقدر احتمال دارد که به کووید-19 مبتلا شوند؟ عمل بینی در دوران کرونا چگونه است؟
برخی افراد نگران حضور در بیمارستان و در نتیجهی آن ابتلا به کرونا هستند، درحالیکه اکثر عملهای بینی در کلینیکهای زیبایی انجام میشود. در این کلینیکها خدمات درمانی ارائه نمیشود بلکه فقط محلی جهت انجام جراحیهای زیبایی میباشد. سلامت هر فردی که قصد انجام عمل بینی را دارد، با آزمایشهای متعددی کنترل میشود و فرد برای عمل بینی در زمان کرونا باید در سلامت کامل باشد. نکتهی دیگری که حائز اهمیت است، زمان بستری کوتاهمدت در جراحی زیبایی بینی است. برای عمل بینی، فرد یک ساعت قبل از عمل در کلینیک حضور خواهد داشت و دو ساعت پس از عمل ترخیص خواهد شد. بنابراین فرد مدتزمان کمی در کلینیک حضور دارد. از سویی به دلیل فواصل زمانی مطمئن بین عملها بستری بیماران با فاصلهی زمانی حداکثری صورت میگیرد.
انتقال کرونا از طریق زخم
باتوجهبه تحقیقات انجام شده مشخص شده است که، در سطح سلولهای ریه، قلب، سرخرگ، رودهی کوچک و کلیه گیرندهی ویروس کرونا وجود دارد. تاکنون مدرکی مبنیبر انتقال این ویروس از راه زخم به دست نیامده است.
محافظت حین جراحی بینی در زمان کرونا
برای حفظ سلامتی خود و جلوگیری از گسترش بیماری میتوانید کارهای زیر را انجام دهید:
• در صورت داشتن علائم مشکوک حتماً پزشک خود را در جریان بگذارید.
• برای مراجعه به کلینیک از ماسک و دستکش استفاده کنید.
• فقط با یک همراه جهت انجام عمل مراجعه کنید.
• هنگام ورود دستها و وسایل خود و همراهتان را ضدعفونی کنید.
عمل بینی در دوران کرونا درست یا غلط؟
وزارت بهداشت باتوجهبه شرایط بیماری در جامعه، به صورت دورهای در مورد انجام جراحیهای زیبایی تصمیمگیری میکند. ازآنجاییکه برخی از جراحیهای زیبایی به دلیل پیچیده و سنگین بودن در بیمارستانها انجام میگیرند، در شرایطی که به دلیل گسترش بیماری تعداد بیماران افزایش یابد و لزوم مدیریت تختهای بیمارستانی و حفظ سلامت کادر درمان و بیماران مطرح باشد، عملهایی که صرفاً جنبهی زیبایی دارند لغو میشوند.
همچنین ستاد ملی مبارزه با کرونا ممکن است محدودیتهایی برای کل جامعه اعمال کند که در آن صورت شامل کلینیکهای زیبایی نیز میشود. در مجموع فرایند عمل زیبایی در صورت رعایت پروتکلهای بهداشتی کاملاً بدون خطر است اما مراجع ذیربط باتوجهبه شرایط پیشرفت بیماری در جامعه در مورد نحوهی انجام آن تصمیمگیری میکنند.
نکات مرتبط با عمل بینی در دوران کرونا
عوارض عمل بینی
عوارض عمومی عمل جراحی بینی
عوارض عمومی معمولا در همه افراد بعد از عمل بینی ایجاد میشود اما شدت آنها بسته به مهارت جراح، شرایط فرد و میزان رعایت دستورالعملهای پزشک توسط بیمار، میتواند متفاوت باشد.
درد
بعد از جراحی بینی با توجه به این که بافت غضروفی و استخوانی بینی اصلاح میشود، بیمار ممکن است احساس درد داشته باشد که بسیار خفیف است و با داروهای مسکن ضعیف که نیاز به نسخه نیز ندارند، برطرف میشود.
ورم
معمولا در روزهای اول بعد از جراحی اطراف چشم و بینی متورم میشود که شدت آن در افراد مختلف متفاوت است. این ورم بعد از 2 هفته به میزان قابل توجهی کاهش مییابد. البته لازم به ذکر است که استفاده از کمپرس آب سرد در تسریع روند بهبودی میتواند بسیار موثر باشد.
کبودی
کبودی اطراف چشم بعد از جراحی غالبا دیده میشود که طبیعی است و جای نگرانی ندارد. رژیم غذایی مناسب و مصرف آب میوههای طبیعی در کاهش آن نقش موثری دارد. کبودی بعد از عمل معمولا بعد از چند روز برطرف خواهد شد.
ترشحات خونی
معمولا در چند روز اول بعد از جراحی ممکن است ترشحات خونی و خونریزی اندکی از ناحیه بینی داشته باشید که جای نگرانی ندارد، اما در صورتی که خونریزی شدید شود، به پزشک خود اطلاع دهید.
گرفتگی بینی
ممکن است بعد از عمل بیمار احساس گرفتگی در بینی خود داشته باشد که نباید برای برطرف شدن آن تلاش کند، چراکه ممکن است به بینی خود آسیب وارد کند. شست و شو بینی و استفاده از سرم در برطرف شدن این احساس میتواند کمک کننده باشد.
مشکلات تنفسی
در گذشته به دلیل حذف بافتهای بینی و آسیبهای مخاطی، ایجاد مشکلات تنفسی در بیماران بعد از عمل شایع بود. اما امروزه با استفاده از تکنیکهای جدید و اصلاح و تقویت بافتها به جای حذف، بروز این گونه مشکلات به حداقل رسیده است.
عوارض خاص عمل جراحی بینی
عوارض خاص عمل بینی در شرایط نادر و اغلب در افرادی که بیماری زمینهای دارند بروز میکند و شامل موارد زیر است:
سینوزیت
این عارضه در نتیجه التهاب سینوسها ایجاد میشود که سبب تغییر صدا، افزایش ترشح مخاط و کاهش حس بویایی به میزان اندک میشود.
خونریزی
این عارضه معمولا در اشخاصی ایجاد میشود که دچار مشکلات انعقادی هستند و داروهای خاصی مصرف میکنند.
عفونت
در صورتی که بیمار پس از جراحی بینی، داروهای تجویز شده را به درستی مصرف نکند، ممکن است دچار عفونت شود و در صورتی که عفونت با شست و شو و مصرف دارو برطرف نشود، سبب ایجاد چسبندگی در بینی خواهد شد.
واکنش به بیهوشی
در صورتی که بیمار دچار بیماری زمینهای خاص باشد یا قبل از جراحی مصرف دخانیات را قطع نکند و یا از مواد بیهوشی مرغوب برای بیهوشی استفاده نشود، فرد ممکن است دچار عوارض زیر شود:
- حالت تهوع
- واکنش آلرژیک
- افزایش فشار و ضربان قلب