بعد از عمل زیبایی بینی، بدن به صورت طبیعی و بدون نیاز به عوامل بیرونی روند بهبودی را طی می کند. با این حال، در برخی موارد با مداخله ی آرام می توان روند بهبودی را تسریع کرد. پس از جراحی زیبایی بینی، دستورالعمل های خاصی برای تمیز کردن و شستشوی بینی به شما ارائه می شود که می تواند شما را راهنمایی کند تا بتوانید بینی خود را بدون ایجاد اختلال و آسیب به بافت های در حال بهبودی، تمیز کنید. همیشه به پیشنهادهای جراحی که عمل بینی شما را انجام داده است توجه کنید زیرا او نسبت به فرایندی که طی جراحی بر روی بینی شما اعمال شده است آگاهی کامل دارد و می تواند بهترین روش ها را برای بهبود سریع تر به شما ارائه دهد. موارد زیر، راه هایی هستند که ما به عنوان بخشی از پروتکل تمیز کردن و شستشوی بینی بعد ازعمل بینی توصیه می کنیم.
شستشوی بینی بعد از عمل با آب اکسیژنه
آب اکسیژنه ضدعفونی کننده ی ضعیف اما پرکاربردی است؛ از این ماده برای ضدعفونی کردن بافت های بدن استفاده می شود. این محصول با نام های هیدروژن پراکسید، دی هیدروژن دی اکسید، هیدروژن دی اکسید، اکسیدول و پراکسید در داروخانه ها به فروش می رسد. هیدروژن پراکسید در مجاورت بافت های بدن به اکسیژن و آب تبدیل می شود و می توان از آن برای ضد عفونی کردن و شستشوی بینی بعد از عمل استفاده کرد. در صورتی که تامپون (پانسمان داخل بینی) در بینی شما وجود ندارد، یک گوش پاک کن را به محلول آب اکسیژنه آغشته کنید و به آرامی در سوراخ های بینی بکشید. با این کار هم لخته های خون که در مجرای بینی وجود دارند نرم شده و به راحتی خارج می شوند و هم به علت خاصیت ضدعفونی کنندگی این ماده، از عفونی شدن برش های داخل و خارج بینی جلوگیری می شود. تمیز کردن بینی بعد از عمل با آب اکسیژنه در روزهای اول مفید است، اما چون این ماده در صورت استفاده ی بیش از حد می تواند بافت های تازه تشکیل شده را از زخم جدا کند و به این ترتیب سرعت روند بهبودی زخم را کاهش دهد، استفاده از آن برای طولانی مدت توصیه نمی شود.
استفاده از پماد پولیسپورین برای تمیز کردن بینی بعد از عمل
احتمالاً بعد از عمل بینی به علت خونریزی، لخته های خشک شده ی خون در مجرای بینی شما وجود خواهد داشت. شستشوی بینی بعد از عمل و پاکسازی این لخته ها کمک می کند که بتوانید راحت تر تنفس کنید و احساس گرفتگی بینی کمتر شود. پماد پولیسپورین یک آنتی بیوتیک موضعی است که به طور معمول برای نرم کردن لخته خون یا خون سفت شده و همچنین جلوگیری از ایجاد عفونت استفاده می شود. این پماد با جلوگیری از خشک شدن بینی و از بین بردن باکتری هایی که ممکن است باعث ایجاد عفونت شوند، به بافت های ملتهب بینی کمک می کند تا سریع تر درمان شوند. بهترین زمان استفاده از پماد پولیسپورین بعد از استفاده از محلول پراکسیدهیدروژن (آب اکسیژنه) است. بهتر است ۲-۳ بار در طول روز با استفاده از گوش پاک کن به آرامی پماد را در هر دو سوراخ بینی خود بمالید. استفاده از گوش پاک کن باید به آرامی انجام شود در غیر این صورت ممکن است به بافت بینی آسیب برسد و روند بهبودی به تأخیر افتاده و یا حتی عفونت ایجاد شود.
شستشوی بینی بعد از عمل با محلول نرمال سالین
محلول نرمال سالین یا سرم فیزیولوژیک، محلول آب و نمک ۰/۰۹٪ است که با بافت های بدن سازگار می باشد. بعد از خارج کردن تامپون، می توانید از این محلول برای مرطوب نگه داشتن و شستشوی مجرای بینی استفاده کنید. برای شستشوی بینی بعد از عمل با این محلول، با استفاده از یک سرنگ محلول را به صورتی وارد یکی از سوراخ های بینی کنید تا از سوراخ دیگر بینی خارج شود. اگر خودتان این کار را انجام می دهید حتماً از یک آینه استفاده کنید. برای خالی کردن محتویات سرنگ از فشار زیاد بپرهیزید، زیرا ممکن است این کار باعث فشار به بخیه ها یا کنده شدن زخم ها شود. هدف استفاده از محلول نمکی خیس خوردن لخته ها و تخلیه ی آن ها، حفظ رطوبت محیط بینی و کمک به تسریع درمان زخم های بینی است. همچنین می توانید از اسپری نرمال سالین نیز برای دستیابی به این هدف استفاده کنید. از این اسپری ۳-۴ بار در روز و به میزان دو پاف در هر مجرا استفاده کنید.
آیا نمی توانید از طریق بینی تنفس کنید؟
در طول جراحی بینی و تا چند روز بعد از آن، مقدار کمی خونریزی طبیعی خواهد بود. همچنین ممکن است تا چند هفته پس از عمل بینی دچار آب ریزش بینی شوید. این موارد ممکن است باعث ایجاد گرفتگی و انسداد در بینی شوند. وجود لخته های سفت شده ی خون و مخاط خشک شده در مجرای بینی می تواند بسیار آزار دهنده باشد. در این حالت فرد نمی تواند از طریق بینی تنفس کند و در بینی احساس گرفتگی و فشار خواهد داشت. تنفس از طریق دهان باعث خشک شدن گلو و لب ها می شود که این موضوع باعث افزایش احساس ناراحتی بعد از عمل خواهد بود. برای اینکه مانع به وجود آمدن این حالت شوید بهتر است شستشوی بینی بعد از عمل را جدی بگیرید. برای خارج کردن لخته های خشک شده ی خون و مخاط به هیچ عنوان فین نکنید، فین کردن در هفته های ابتدایی بعد از عمل بینی می تواند به علت فشاری که به بافت بینی وارد می کند، عوارض زیادی داشته باشد. تا ۳-۴ هفته بعد از عمل بینی، از فین کردن اجتناب کنید. همچنین برای تخلیه کردن این لخته ها از انگشت استفاده نکنید. بهترین روش شستشوی بینی بعد از عمل استفاده از محلول نرمال سالین است، از این طریق لخته های خون و مخاط خشک شده نرم می شوند و برداشتن آن ها راحت تر خواهد بود. بهتر است شستشوی بینی دو روز بعد از عمل آغاز شود.
هنگام شستشوی بینی بعد از عمل مواظب باشید
پس از عمل بینی، یک محافظ به نام اسپلینت (گچ بینی) بر روی بینی شما قرار دارد. هفته ی اول بعد از عمل بینی زمانی که استخوان ها و بخش غضروفی بینی شما در حال بهبودی و ترمیم است، اسپلینت از ساختار جدید بینی محافظت می کند و مانع حرکت بخش های مختلف بینی می شود؛ بنابراین نگهداری صحیح از اسپلینت بسیار مهم است. جنس اسپلینت از نوعی پلاستیک است که در مجاورت گرما و رطوبت نرم شده و تغییر شکل می دهد؛ بنابراین در هفته ی اول که اسپلینت هنوز روی بینی شما قرار دارد برای شستشوی بینی بعد از عمل دقت لازم را داشته باشید تا این کار سبب خیس و مرطوب شدن اسپلینت نشود. با خیس شدن اسپلینت ساختار آن نرم و شل می شود و این موضوع می تواند بر نتیجه ی عمل تأثیر منفی بگذارد.
نکات مرتبط با شستشوی بینی بعد از عمل
عوارض عمل بینی
عوارض عمومی عمل جراحی بینی
عوارض عمومی معمولا در همه افراد بعد از عمل بینی ایجاد میشود اما شدت آنها بسته به مهارت جراح، شرایط فرد و میزان رعایت دستورالعملهای پزشک توسط بیمار، میتواند متفاوت باشد.
درد
بعد از جراحی بینی با توجه به این که بافت غضروفی و استخوانی بینی اصلاح میشود، بیمار ممکن است احساس درد داشته باشد که بسیار خفیف است و با داروهای مسکن ضعیف که نیاز به نسخه نیز ندارند، برطرف میشود.
ورم
معمولا در روزهای اول بعد از جراحی اطراف چشم و بینی متورم میشود که شدت آن در افراد مختلف متفاوت است. این ورم بعد از 2 هفته به میزان قابل توجهی کاهش مییابد. البته لازم به ذکر است که استفاده از کمپرس آب سرد در تسریع روند بهبودی میتواند بسیار موثر باشد.
کبودی
کبودی اطراف چشم بعد از جراحی غالبا دیده میشود که طبیعی است و جای نگرانی ندارد. رژیم غذایی مناسب و مصرف آب میوههای طبیعی در کاهش آن نقش موثری دارد. کبودی بعد از عمل معمولا بعد از چند روز برطرف خواهد شد.
ترشحات خونی
معمولا در چند روز اول بعد از جراحی ممکن است ترشحات خونی و خونریزی اندکی از ناحیه بینی داشته باشید که جای نگرانی ندارد، اما در صورتی که خونریزی شدید شود، به پزشک خود اطلاع دهید.
گرفتگی بینی
ممکن است بعد از عمل بیمار احساس گرفتگی در بینی خود داشته باشد که نباید برای برطرف شدن آن تلاش کند، چراکه ممکن است به بینی خود آسیب وارد کند. شست و شو بینی و استفاده از سرم در برطرف شدن این احساس میتواند کمک کننده باشد.
مشکلات تنفسی
در گذشته به دلیل حذف بافتهای بینی و آسیبهای مخاطی، ایجاد مشکلات تنفسی در بیماران بعد از عمل شایع بود. اما امروزه با استفاده از تکنیکهای جدید و اصلاح و تقویت بافتها به جای حذف، بروز این گونه مشکلات به حداقل رسیده است.
عوارض خاص عمل جراحی بینی
عوارض خاص عمل بینی در شرایط نادر و اغلب در افرادی که بیماری زمینهای دارند بروز میکند و شامل موارد زیر است:
سینوزیت
این عارضه در نتیجه التهاب سینوسها ایجاد میشود که سبب تغییر صدا، افزایش ترشح مخاط و کاهش حس بویایی به میزان اندک میشود.
خونریزی
این عارضه معمولا در اشخاصی ایجاد میشود که دچار مشکلات انعقادی هستند و داروهای خاصی مصرف میکنند.
عفونت
در صورتی که بیمار پس از جراحی بینی، داروهای تجویز شده را به درستی مصرف نکند، ممکن است دچار عفونت شود و در صورتی که عفونت با شست و شو و مصرف دارو برطرف نشود، سبب ایجاد چسبندگی در بینی خواهد شد.
واکنش به بیهوشی
در صورتی که بیمار دچار بیماری زمینهای خاص باشد یا قبل از جراحی مصرف دخانیات را قطع نکند و یا از مواد بیهوشی مرغوب برای بیهوشی استفاده نشود، فرد ممکن است دچار عوارض زیر شود:
- حالت تهوع
- واکنش آلرژیک
- افزایش فشار و ضربان قلب